Painon vaihtelu 2kg viikon sisällä voinko siis luottaa vaakaan yhtään?

20.10.2019 - 10:07

En muista oliko se nyt tämän viikon tiistai- vai keskiviikkoaamu kun kävin vaa'alla ja tuolloin paino oli siinä 117kg luokkaa. Tätä ennen olin tainnut käydä vaa'alla edellisenä viikonloppuna tai perjantaina mutta tuolloin treenin jälkeen illalla. Tuolloin vaaka oli näyttänyt 118kg painoa eli kilon enemmän kuin tuo seuraava aamupainon mittaus. Tuossa ei ollut vielä mitään ihmeellistä, mutta kun kävin nyt sunnuntaina aamulla vaa'alla niin se näytti jälleen kerran 119kg lukemia eli 2kg enemmän kuin neljä viisi päivää sitten.

On siis näköjään todellista, että paino voi muuttua 2kg neljän viiden päivän aikana. Jos nyt oikein alan muistelemaan niin tämä ei taida olla ihan uusi asia vaan näin on käynyt minulle myös aikaisemmilla dieeteillä. Tällä dieetillä minkä aloitin pari viikkoa sitten niin en ole edes käynyt vaa'alla aktiivisesti vaan enemmänkin tehnyt satunnaisia tarkistuksia. Välillä tarkistus on ollut iltapaino ja välillä aamupaino. Vaikka olenkin tehnyt nyt satunnaisia tarkistuksia niin en ole lähtenyt merkitsemään näitä tuloksia ylös vaan tarkistukset ovat olleet enemmänkin pieniä tarkistuksia missä mennään.

Ennen dieetin aloittamista mietin kyllä kahdesti - kolmesti vaa'alla käyntiä viikkoon ja tuloksien merkitsemistä ylös. Pari vuotta sitten kun pidin dieettiä niin mittasin vyötärysmitan sekä otin aamupainon kaksi kertaa viikossa. Päivät taisivat olla maanantait sekä torstait kun tein mittaukset aamuisin. Tuolloin maanantain aamupaino oli yleisesti suurempi kuin torstain aamupaino, mutta kun maanantain lukemia vertaili keskenään ja torstain lukemia keskenään niin kehityksen näki. Tämän hyvän kokemuksen pohjalta olen aina sen jälkeen miettinyt tämänlaisen mittauksen tekemistä kun olen aloittanut dieetin mutta mitä lopulta en ole toteuttanut.

Nykyisen dieetin kulku ei niinkään itseäni kiinnosta vaa'an kannalta sillä vain lopputulos merkitsee. Vaikka olenkin pyöritellyt lukuja päässäni mihin lukemiin tähtään tällä dieetillä niin itselleni kuitenkin merkitsee enemmän vaatekoon pieneneminen kuin tietty paino. Tämän vuoksi olen vain tehnyt satunnaistarkistuksia missä tuloksissa menen niin aamuisin kuin iltaisin. Tähän tietenkin sopisi hyvin vyötärön mittaaminen ja mahdollisesti myös reisien mittaaminen mitä myöskin harrastin pari vuotta sitten. Ainoa pienempi ongelma tuossa mittauksessa on se, että se pitää muistaa tehdä joka kerta jotta tulokset ovat verrattavissa keskenään. Myöskin vyötärön ja mahdollisesti reisien mittaaminen ottaa sen pienen määrän aikaa ja mittaukset on parasta ottaa kahdesti tai kolmesti. Asia mikä vie hetken mutta on juuri sellainen asia mitä ei oikein jaksa tehdä jollei siihen ole oikeata motivaatiota. Myöskin mittauksia pitää tehdä dieetin alusta loppuun eli mitä pidempi dieetti niin sitä enemmän mittauksia pitää tehdä.

Nyt kun huomasin että paino voi muuttua viikon sisällä 2kg niin minun pitää ottaa tämä huomioon siinä mielessä etten ala tekemään mitään radikaali muutoksia. Tein jo tämän viikon alussa radikaaleja muutoksia ruokavalioon mutta hyvin nopeasti huomasin mihin tuo johti. Parin päivän kärsimyksen jälkeen nostin aterioiden kokoja hieman ja tämä alkoi heti näkyä seuraavina päivinä kuinka hyvin jaksoin paremmin. Alkuviikon vähäiset ateriat saattoivat olla nopea tapa saada painoa alaspäin mutta vastaavasti se heikensi treenien tehoja sekä päätä alkoi helpommin särkeä / tuntumaan heikolta. Katsoin että tuo oli väärä tapa jatkaa dieettiä sillä en halua kiduttaa itseäni seuraavia kuukausia. Edellyttäen tietenkin jaksavani jatkaa tätä dieettiä eteenpäin.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.