Onko lankutus tehokas vatsatreeni vai mihin lankutus on tehokasta?

07.07.2023 - 10:08

Kirjoittelin tuossa jokin aikaa sitten että halusin ottaa pääsiäisenä tulleen pöhötyksen pois. Tämä projekti hoitui puhtaalla ruokavaliolla eli sen hetkisestä syömisestä jätin vain turha pois sekä aloitin lankuttamaan aamuin illoin. Palasin pitkästä aikaa aamu- sekä iltarutiineihin missä tein pienet venyttelyt sekä liikkuvuusharjoitteet minkä päätteeksi lankutin puolitoista minuuttia. Jatkoin aamu- sekä iltarutiineiden tekoa aina juhannukseen saakka minkä jälkeen ne on jäänyt tai vaihtanut hieman muotoaan.

Kun aloin lankuttamaan pitkästä aikaa niin huomasin jo täriseväni ennen 15 sekunnin kohtaan. Tämän jälkeen tärinä vain jatkui ja paheni aina sinne puolentoista minuutin kohdille missä lopetin lankutuksen. Yritin aina keskittyä tekemään lankutusta niin kuin olin opetellut sen ottavan kunnolla perillä sillä aikoinaan huomasin että jos on vain sinne päin asennossa niin ei kyllä hirveästi tuntunut missään. Sitten kun opin ja huomasin miten lankutuksen saa osumaan kunnolla kohdilleen niin se teki siitä paljon raskaampaa ja aloin oikeasti tärisemään.

Siinä meni todella pitkään ennen kuin aloin kestämään lankutuksen vaikutusta eli siis sain siirrettyä tärinen alkamista myöhemmäksi kuin 10 - 15 sekunnin kohdalla. Tein saman puolentoista minuutin lankutuksen aamuin illoin ja kyllä aina aamun lankutus oli helpompi kuin illan. Olikohan jossain toukokuun lopulla kun aloin ajoittain tekemään nämä iltarutiinit salilla enkä vasta kotona salin jälkeen niin nuo vasta raskaista olikin. Mitä vähemmän aikaa varsinaisen treenin jälkeen aloin tekemään lankutusta niin sitä vaikeammaksi se meni ja sitä enemmän aloin tärisemään.

Toukokuun aikana kun inspiroiduin käyttämään Vantaan Loaded:in 10-kerran korttia aktiivisesti niin siellä ollessa aloin tekemään eri variaatiolla "iltarutiinia". Välillä tein lankutusta mutta välillä otin vatsarullan millä korvasin lankutuksen. Ja tietenkin heti ensimmäisellä kerralla teinkin liikaa vatsoja vatsarullalla minkä seuraksena vatsani oli herkkänä todella pitkään ja minun piti olla jopa hieman varovainen miten vatsoja edes treenaan.

Samoihin aikoihin aloin muutenkin hieman vaihtelemaan iltarutiinia siinä mielessä että aloin korvaamaan lankutusta normaalilla vatsapenkillä tai istuttavalla vatsalaitteella. Halusin tehdä vain iltarutiineista erilaisia sekä halusin saada tehtyä vatsalla myös eri liikkeitä kuin lankutuksen. Samalla vain tuli huomattua että vaikka teinkin "vain" kolmekymmentä toistoa vatsoja perusvatsapenkissä niin ne tuntui ottavan paljon paremmin perille itse vatsoihin. Olen nyt pitänyt toistomäärän kolmessakymmenessä ihan vain sen takia että huomaan välillä vatsojen alkavan lähes krampata tuon kolmenkymmenen toiston jälkeen kun seuraavan kerran kumarrun. Vatsapyörä mitä olen tosiaan tehnyt myös muutamia kertoja on sitten asia erikseen.

Perus vatsoja tehdessä olenkin alkanut miettimään että teenkö lankutusta vielä jotenkin väärin vai ottaako perusvatsapenkki niin paljon paremmin vatsaan kuin lankutus? Onko lankutus vain kokonaisvaltaisempi liike mitä ottaa monipuolisemmin eri kohtaan kroppaa? No kuitenkin tein sitten lankutusta ja tai normaaleja vatsoja niin olen kyllä huomannut sen vaikuttavan positiivisesti niin vatsan kokoon kuin keskivartalon kestävyyteen.

Olen siis normaalisti viime vuosina ollut todella laista tekemään vatoja missään muodossa. Ennen aikoinaan tein vatsoja jokaisen tai jokatoisen treenin päätyttyä. Yleensä olen alkanut aktivoitumaan vasta kun olen alkanut dieettaamaan tai nuo aamu- sekä iltarutiinit on vain jäänyt päälle. Ne on ollut helppo pitää päällä kun olen pitänyt ne lyhyinä. Ainoa poikkeus on se että kun olen lähtenyt maalle reissuun niin siellä en ole jaksanut niitä pitää aina aktiivisena. Joskus kyllä olen myös maalla ollessa ainakin aamurutiinit pitänyt päällä mutta olen tainnut silloin olla dieetillä. Iltarutiinit on kyllä tullut tehtyä sitten kuntosalilla tavalla tai toisella.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.