Olkapäätreeni supersarjoilla sekä hauistreeni pidemmillä sarjoilla

16.11.2016 - 12:06

Tänään tuli mietittyä paria eri asiaa ennen tämän illan kuntosalitreeniä. Ensimmäinen asia koski tämän päivän treeniä. MItä treenaan ja miten treenaan sillä mietin treeniä lähinnä olkapään kunnon mukaan. Mitä olisi nyt kannattava tehdä ja miten. Tekisinkö tänään olkapäätreenin vai siirtäisinkö sen viikon viimeiseksi lihasryhmäksi? Kannattaisiko minun tehdä olkapää- & rintatreeni samana päivä vai pitää ne ihan normaalisti omina päivinään? Tämän päivän treenin ohella mietin myöskin tämän viikon treenipäiviä eli koska menen kuntosalille ja mitä teen minkäkin päivänä. Tämä ihan sen takia kun eilinen tiistain treeni siirtyi tälle päivälle. Tekisinkö kolme päivää putkee vai pitäisinkö perjantain vapaana ja menisin tekemään viikon viimeisen treenin lauantaina? Pieniä asioita mitkä eivät olisi oikeasti niin tärkeitä ja yhtä hyvin voisin jättää jonkin päivän käymättäkin.

Käytännössä tämän päivän treenin mietintä oli se asia mitä mietin kunnolla kun loppuviikon päivien päättämisen voin päättää myöhemmin kun se ei ollut ihan tämän päivän asia. En siis ole vielä päättänyt tämän viikon loppuja treenipäiviä vielä, mutta minulla on kaksi suunnitelmaa joista toteutan toisen. Päätin lopulta tehdä tänään maanantain treenin eli olkapää- & hauistreenin ja jatkaa loppuviikon muutoin normaalisti. Ajattelin lopulta olkapää- & rintatreenin olevan hieman liian rasittava olkapäälle mikä on koko ajan parempaan päin, mutta ei ihan vielä 100%. Kun päätin tehdä tänään olkapäätreenin niin melkein heti tiesin miten tulen sen tekemään. Pienemmillä painoilla enemmä toistoja jolloin saan treenistä raskaan. Raskaan treenin saa monella eri tavalla ja pienemmillä painoilla & pidemmillä sarjoilla raskas treeni on silti kevyemmin rasittava kun isommilla painoilla kymmenen toiston sarjat. Pidemmillä sarjoilla treenin raskaus tulee hapoista jolloin liikkeiden tekemiseen keskittyy vähemmän voimarasitusta mikä tekee treenistä sinällään erilaisen raskaan. Tänään en halunut olkapäille keskittyvän niin paljon voimasta olevaa rasitusta ja pääsin sinällään pidemmillä sarjoilla ja pienemmillä treenistä kevyemmin.

[[{"fid":"472","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":525,"width":700,"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

En tehnyt periaatteessa pitkiä sarjoja olkapäätreenissä vaan tein enemmänkin supersarjoja eli kahta liikettä putkeen. Hauiksen puolella sarjojen toistomäärät olivat sitten pidempiä, mutta olkapäille hain enemmän supersarjoja. Olkapäätreenin aloitinkin tänään kahdella supersarjalla kun taas sitten hauiksen pyramiidisarjalla. En tänään oikein suunnitellut tekemisiäni etukäteen vaan periaatteessa heitin ihan lonkalta seuraavan liikkeen mitä olin aloittamassa. Jotain ideoita oli mitä voisin tehdä, mutta päätös tapahtui käytännössä sen jälkeen kun olin tehnyt edellisen liikkeen. Käytännössä katsoin hieman mitä paikkoja / välineitä / painoja oli vapaana ja sen pohjalta päätin tehdä seuraavan liikkeen. Tämän päiväisiä treenejä auttaa paljon se, että tein juuri viime vuoden puoella paljon pidempiä kahdenkymmenen toiston sarjoja sekä supersarjoja kun halusin hieman vaihtelua yhteen vedetystä kahdenkymmenen toiston sarjoista.

Yksi pidempi kahdenkymmenen toiston sarja hapottaa enemmän lihasta kun taas supersarja on monipuolisempi siinä mielessä, että liikkeilllä voi määrittää setin ottamaan useampiin kohtiin. Kuten tämän päivän olkapäätreenissä tein kaksi erilaista supersarjaa joilla yritin laajentaa kaksi liikettä "yhdeksi" pidemmäksi. Pystypunnerrus + vipunostot eteen istuen sekä vipunostot sivulle sekä viponosto vinopenkissä. Ensimmäisellä supersarjalla sain olkapääliikkeen keskiolkapäälle sekä etuolkapäälle ja toisella keskelle sekä enemmän takaolkapäille kun pidin painon enemmän takareiden puolella. Juuri tämänlaisilla variaatioillaa supersarjat ovat hyödyllisempiä kuin tekemällä kaksi samaa liikettä samaan kohtaan lihasta. Juuri tämän tekemäni selänmurskaaja selkäpäivänä on hieman kyseenalainene tämän johdosta kun molemmat liikkeet ottavat alaselkään.

Olkapää- & hauistreeni muodostui tänään yhdestätoista liikkeessä sillä tein kaksi supersarjaa vaikkakin laskin supersarjan treenatessa yhdeksi liikkeeksi. Seitsemän (viisi) olkapääliikettä joista kolma oli perusolkapääliikkeitä ja kaksi takaolkapääliikkeitä sekä neljä hauisliikettä. Liikemäärä saattoi olla hieman liikaa ja vähemmälläkin olisi selvinnyt ihan hyvin. Käytännössä taas tuo kuntosalilla kuluttamani aika meni sitten juuri tuohon kun väänsin noin paljon tänään. Menin kuntosailla tänään noin 20min - 25min aikaisemmin kuin mitä olen mennyt, mutta lähdin sieltä vaihteeksi normaaliin aikaan kuten olen nyt lähtenyt vaikka olen mennyt kuntosalille aikaisemmin. Aika vain kuluu kuntosalilla, mutta näköjään se myös kuluukin kun liikemäärät ovat noin paljon mitä ovat. Voisi ehkä katsoa kelloakin ehkä joskus treenin edetessä eikä vain silloin kun on lähtemässä. Tällöin voisi hieman suunnitella ja katsoa mitä sitä tekisi vaikka ehkä on vain parempi treenata ilman kelloa. Voisin kuvitella, että jos olisin tänään vilkuillut kelloa niin treenin liikemäärät olisivat jääneet alhaisemmiksi, mutta olisiko se nyt ollut niin paljon huonompi vaihtoehto?

Olkapää- & hauistreeni

  • Supersarja 3x pystypunnerrus 30kg x10 + vipunosto eteen istuen 15kg x10
  • Hauiskääntö pyramiidisarja 3x 15kg x8, 17,5kg 8, 20kg x8, 17,5kg x8, 15kg x8
  • Supersarja 3x Vipunosto sivulle käsipainoilla 10kg x10 + Vipunosto kyljeltään 5kg x10
  • Hauiskääntö z-tanko tuettu vinopenkissä 10kg 3x15
  • Yhden käden vipunosto takaolkapäille ristikkäistalja 15kg 3x15
  • Hauiskääntö ristikkäistalja 5kg tiputussarja 50kg x15, 45kg x10, 40kg x10, 35 x10, 30kg x10, 25kg x10, 20kg x10, 15kg x15
  • Takaolkapääsoutu köydellä taljassa 60kg 3x15
  • Hauiskääntö ylätalja maaten penkissä tanko 60kg 3x10
  • Vipunostot eteen levypainolla 3x12 20kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.