Muutamia huomioita dieetistä

16.11.2016 - 12:06

Olen nyt dieetin aikana huomannut monia erilaisia asioita. Kaksi ehkä sellaista isompaa ja mieleen painuvaa asiaa ovat olleet ruuan laitto sekä se mitä syö. En sitä silloin oikein tajunnut kun suunnittelin aloittavani dieetin, että olen tekemässä jatkuvasti ruokaa. Käytännössä teen päivittäin ruoka-annoksiani mitä syön päivän mittaan. Varsinkin viikonloppuisin olen huomannut tämän hyvin. Tuntuu oikeasti sille, että teen kokoajan ruokaa. Viikolla en tätä niinkään huomaa kun teen käytännössä aamuisin päivän valmistelut. Olen jo muutamia vuosia tehnyt aamuisin päivän ruoka-annostelun joten en ole tätä arkisin niinkään huomannut.

Yleensä teen sunnuntaisin maanantaista perjantaihin olevat eväät. Ajoittain saatan tehdä alkuviikon lounaat ja sitten tiistaina tai keskiviikkona teen viikon loput lounaat. Tämä riippuu aikalailla siitä mitä olen tekemässä lounaaksi. Jos kyseessä on hieman ”erikoisempaa” niin tällöin jaan ruuan tekemisen kahteen osaan. Myöskin jos teen kahta erilaista lounasta niin tällöinkin teen käytännössä ruuat kahdessa osassa ajoittain. Riippuen tietenkin siitä haluanko miten jakaa erilaiset ruuat päittäin. Haluanko syödä jokatoinen päivä eri lounaan? Tämä vaikuttaa siihen teenkö kaiken sunnuntaina vai teenkö ruuat kahdessa osassa.

Esimerkiksi jos syön kahtena päivänä viikossa kanaa ja riisiä sekä kolmena päivänä viikossa pastaa ja jauhelihaa niin tällöin alan enemmän miettimään. Haluanko syödä ruokia sekaisin jokatoinen päivä vai syönkö alkuviikosta kanaa ja loppuviikosta jauhelihaa. Tämä päätös vaikuttaa siihen milloin teen ruoka-annokset. Jos haluan syödä eri lounaan jokatoinen päivä niin tällöin minun pitää tehdä kaikki ateriat sunnuntaina. Jos syön alkuviikosta samaa ja loppuviikosta eri ruokaa niin tällöin voin hyvin tehdä loppuviikon lounaat tiistain tai keskiviikkona. Tietenkin itselleni olisi parhain tilanne vain tehdä ruuat sunnuntaina jolloin ruuat olisivat valmiina eikä näin ollen tiistaina tai keskiviikkona menisi aikaa ruuanlaittoon.

Päivän loput ateriat valmistan edellisenä iltana tai yleisemmin aamulla. Edellisenä päivänä minulla pitää olla vain suunnitelma valmiina sillä kaikki syötävä pitää olla kuitenkin ostettuna. Yritän siksi suunnitella tarvittavat ostokset viikonloppuna tai viimeistään maanantaina. Parhaimmassa tapauksessa minulla on useampi vaihtoehto mistä vain valitsen halutut ateriat aamulla. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että minulla ei kuitenkaan ole niinkään ylimääräistä ruokaa vaan syön muut illalla. Enemmänkin tämä on sitten vain suunnittelua mitä syön mihin aikaan. Tämä on ollut minulla käytössä jo siitä asti kun aloin syömään eväitä töissä joten olen tottunut tekemään näin jo pidemmän aikaa. Siksi minun oli helppo aloittaa dieettiä kun minun ei tarvinnut nyt opetella näitä ”perus” asioita eväiden / monien aterioiden syömisestä.

Toinen asia mitä olen myöskin huomannut dieetin aikana on se, että kun syö sellaista mistä tykkää niin dieetti myöskin pysyy kurissa. Jos olisin ottanut valmiin ohjelman tai söisin muuten jolloin tiukoilla ruokavalioilla niin en pystyisi niihin ihan sen takia kun en varmaan saisi syötyä niitä ruokia. Tämä on ollut mielestäni avain omaan dieettiini siinä mielessä, että olen rakentanut ruokavalion sillä silmällä mitä tykkään syödä. Tietenkään minun dieettini ei noudata ihan tarkkoja diettiruokia, mutta tämä on ollut tiedossa jo alusta asti. Dieettiini saattaa kuulua sellaisia ruokia jotka eivät varmaan edes ole niin sanotusti dieettiruokaa, mutta en halua kuitenkaan kiduttaa itseäni. Kun periaatteessa en hae tällä dieetillä pakollisia tuloksia niin tällöin minun ei tarvitse kiduttaa itseäni. Kuitenkin tässä treenaan aktiivisesti minkä johdosta täytyy syödä sen verran kuitenkin, että jaksaa treenata.

Tiistaina rintatreeni normaaleilla kymmenen toiston sarjoilla

Tiistaina oli vuorossa rintatreeni. Tiistaiaamu oli puolestaan treenivapaa minkä johdosta olisin saanut nukkua pitkään. Kuitenkin kävi niinkuin aina useasti. Silloin kun voisi nukkua pitkään niin herään aikaisin. Tälläkin kertaa olin töissä kuuden aikoihin kun minun oli tarkoitus herätä joskus seitsemän jälkeen. Pitkään nukkuminen siis epäonnistui jälleen kerran.

Ajattelin kuntosalilla olevan aika rauhallista. Kuitenkin kesä alkaa olemaan lähellä ja pihallakin oli lämmin kaunis sää. Olin kuitenkin niin väärässä ja yllätyin kun kuntosali oli ihan tupaten täynnä. Hyvä kun siellä mahtui aloittamaan treenin. En kyllä käsitä miksi näin paljon oli porukkaa eikä se selviä mitenkään. Vaikuttiko asiaan se ettei tiistain olla Suomen peliä?

Pääsin kuitenkin lopulta aloittamaan treenin ja teinkin juuri sellaisen treenin kuten halusin. En suunnitellut treeniä etukäteen yhtään, mutta tämä oli vain hyvä asia. Tein tällä kertaa kaksi liikettä kymmenen toiston sarjoilla sekä yhden liikkeen viidentoista toiston sarjoilla. Yleisellä tasolla tein neljä kunnon sarjaa ja siihen alkuun lämmittely.

Kun olen tottunut nyt paukuttamaan vähintään viisi kuuden toiston sarjaa mihin päälle vielä lämmittelyt niin olen kuitenkin tottunut sinällään treenin kestävän pidempään. Ei asia aina ihan näin ole ollut, mutta treeni on tuntunut pidemmältä. Tällä kertaa treeni oli kestoltaan 40 minuuttia. Ihan saman pituisia treenejä minulla on ollut tässä muutenkin varsinkin aamutreenit. Silti tiistain treeni tuntui vain lyhyeltä. Tein kolme liikettä ja ajattelin neljättä, mutta päädyin kuitenkin lopettamaan treenin kolmen liikkeen jälkeen.

Tällä kertaa rintatreeni koostui penkistä sekä vinopenkistä käsipainoilla tehtynä mitä seurasi peck-deckin tekeminen. Hyvää vaihtelua tangolla tehtyihin penkkiliikkeisiin. Molemmat penkkiliikkeet tein niin suurilla painoilla millä vain sain kymmenen toiston sarjoja. Peck-deckin puolestaan tein suhteessa pienemmillä sarjoilla, koska hain tällä kertaa rauhallisia toistoja ja sarjojen toistomäärä oli muutenkin viisi toistoa pidempiä kuin penkkiliikkeiden.

Rintatreeni

  • Penkki käsipainoilla
  • Vinopenkki käsipainoilla
  • Peck-deck

Kesviikkoaamuna maastavetotreeni

En taas tiedä mistä minulle syntyi suunnitelmiin mennä tekemään keskiviikkoaamuna maastavetotreeni. Maanantaina tuli tehtyä yleinen selkätreeni missä jätin tiedostetusta maastavedon väliin. Kuitenkaan tässä vaiheessa en tainnut olla tietoinen, että tulen tekemään maastavetoa tällä viikolla. Ehkä juuri tuon takia aloin miettimään erillisen maastavetotreenin tekemistä ja ehkä juuri tiesinkin jo maanantaina selkätreeniä tehdessä, että tulen tekemään maastavedon erillisenä treeninä. Kuka tietää näistä minun suunnitelmista?

Keskiviikkoaamuna menin kuntosalille ja tein tasan viisi sarjaa. Viisi seitsemän toiston sarjaa 140kg painoilla. Suunnittelin 100kg painoilla lämmittelyä, mutta päädyin aloittamaan 140kg painoilla. Tämän piti ilmeisesti olla lämmittely minkä jälkeen minun oli tarkoitus nostaa painoja 160kg tai 180kg. Kuitenkin päädyin tekemään heti ensimmäisellä sarjalla seitsemän toistoa. Tämä tuntui jo niin raskaalle, että päädyin pitämään painot kokoajan samoina ja päädyin tekemään monta seitsemän toiston sarjaa. Vaikka tein lopulta viisi seitsemän toiston sarjaa 140kg painoilla niin olin treeniin todella pettynyt.

Maastaveto on melkein ainoa liike missä olen erityisesti huomannut, että minulla on dieetti päällä. Toinen liike saattaa olla kyykky missä siinäkin minulla on painojen kanssa ”vaikeuksia”. Vaikeuksia juuri siinä mielessä, että olen pystynyt mielestäni tekemään isommilla painoilla pidempiä sarjoja. Juuri tämän takia kun olen aikoinaan tehnyt juuri 180kg - 200kg painoilla viiden - seitsemän toiston sarjoja niin 140kg tehdyt eivät vain tunnu miltään. Tosin kyseessä oli vielä aamutreeni mikä myös tekee treenistä raskaamman.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.