Maastavetoa "runttaamalla" tuloksena pari sarjaennätystä

22.07.2023 - 16:52

Minulla oli poikkeuksellisesti tämän viikon maastaveto treeneihin kumpaankin suunnitelma. En nyt mitään ihan niin lukkoon lyötyjä suunnitelmia mutta ajatuksia mitä tulisin tekemään. Maanantaina oli jo kuitenkin sellainen tunne etten haluaisi mitään isoja painoja nostella niin tulin siihen tulokseen jo hyvin varhain että kokeilen 230kg painoilla kymmentä toistoa. Tämä on ollut minulla jo suunnitelmissa aiemminkin mutta olin vain "säästellyt" sen tekemistä.

Tuossa joku kuukausi - pari kuukautta sitten tein maastavedossa 220kg painoilla kymmenen toistoa. Se oli silloinen sarjaennätys 220kg painoilla ja samalla suurimmilla painoilla tehty kymmenen toistoa. Ainoa ongelma oli etten tajunnut sitä kuvata niin en yhtään tiedä miten se edes tuli. Ainoa asia minkä tiedän ja muistan niin olin hyvin kuollut sen sarjan jälkeen. En ollut meinaan tehnyt edes yli viiden toiston maastaveto sarjaa aikoihin. Tuo 220kg tehty kymmenen toistoa oli ensimmäinen yli viiden toiston sarja varmaan vuosiin.  

Olen jo pidempään keskittynyt maastavedossa enemmän tekniikkaan kuin sarjojen tekemiseen. Tämän johdosta olen käytännössä tehnyt vain 1 - 3 toiston sarjoja sillä olen ajatellut kahden tai kolmen toiston tekemistä kolmena tai kahtena ykkösenä putkeen. Jokainen toisto on ollut niin sanotusti sellainen omassa päässäni että tekisin ykkösiä enkä montaa toistoa putkeen. Tällä ajatusmaailmalla olen saanut kerättyä itseni parempiin toistoihin teknisesti mutta samalla se on sitten syönyt toistomääriä sarjoista.

On meinaan ihan eri tehdä maastavedossa pidempiä sarjoja kun lähtee tekemään toistoja yksi kerrallaan verrattuna siihen että alkaa "runttaamaan" toistoja putkeen. Niimpä pidemmät sarjat ovat loistaneet poissaololla kun kuitenkin olen halunnut myös keskittyä suurempiin painoihin. Yhdessä tämä kompo tehdä sarjoja ykkösinä ja vielä isoilla painoilla on vain johtanut siihen että toistomäärät ovat jääneet 1 - 5 toistoon.

Nyt tänä keväänä Vantaan Loaded:lla ollessani kuitenkin palasin niin sanotusti vanhaan "runttaus" tyyliin. Sain Vantaan Loaded:lla tehdyissä maastaveto treeneissä tuolla vanhalla tyylillä suhteessa enemmän painoja liikuteltua sekä myöskin pidempiä sarjoja noilla isommilla painoilla. Kuitenkin nuo runttaus tyylillä tehdyt maastaveto treenit jäivät Vantaan Loaded:lla käynteihin ja normaalisti PTVGYM:llä ollessa jatkoin tekniikka edellä meneviä maastaveto treenejä.

Kuitenkin nyt sitten tällä viikolla tein maanantaina maastavetoa 230kg painoilla kymmenen toistoa ja perjantaina 260kg painoilla viisi toistoa mitkä olivat kummatkin sarjaennätyksiä. Kummassakin maastaveto treenissä tein kaikki muut toistot ja sarjat ihan tekniikka edellä aina sitten noihin viimeisiin sarjoihin asti mitkä menivät "runttauksella".

Tällä kertaa tiedostin kummassakin treenissä että noiden sarjaennätysten jälkeen lopetin maastavedon siltä iltaa siihen enkä lähtenyt tekemään mitään ei suunniteltua. Varsinkin tuo perjantai-illan 260kg viisi toistoa tuntui jopa helpolle ja sen jälkeen olisi helposti lähtenyt tekemään toista. Kuitenkin tänä keväänä ja kesänä tehdyt erilaiset maastaveto sarjaennätykset ovat opettaneet että maltti on välillä valttia. 

Olin suunnitellut tekeväni yhden sarjan 230kg painoilla kymmenen toistoa sekä 260kg viisi toistoa mitkä tein ja päätin treenit siihen. Sarjaennätys on aina sarjaennätys ja niitä voi tulevaisuudessa tehdä lisää. Varsinkin jos niitä ei ole suunnitellut sen enempää että teen nyt kaksi kertaa x tai kolme kertaa x. Myöskin tällä viikolla olin tehnyt joka päivä jonkinlaisen sarjaennätyksen niin liika on kuitenkin liikaa välillä.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.