Maastaveto epäonnistuminen ja uusi sarjaennätys 250kg painoilla

31.07.2023 - 10:36

Viime viikon maanantaina en oikein tiennyt mitä odottaa treeniltä ja miten edes tehdä treeniä. Olin kuitenkin edellisellä viikolla paukutellut erilaisia sarjaennätyksiä jokaisessa treenissä. Maanantaina en oikein tiennyt pitäisi yrittää jatkaa hyviä tuloksia kun niitä kerran tuli treenistä toiseen vai pitäisikö nyt pitää helpompaa jaksoa? Päädyin tuohon ensimmäiseen eli jatkaa hyviä tuloksia kun kerran rauta oli ollut kevyttä mutta onnistuisinko tuossa niin vain?

Vastaus oli että ei. Lähdin hyvin varhaisessa vaiheessa hakemaan treenin loppuun 280kg painoilla kahta toistoa mikä olisi ollut ensimmäistä kertaa ikinä. Olen vuosien saatossa 280kg nostanut maastavedossa monia kertoja mutta en ikinä yhtä toistoa enempää en edes kahta ykköstä mistään treenissä vaan se on ollut vain se yksi toistoa jos sitäkään. Kuten edellisellä kerralla PTVGYM:llä kun yritin 280kg niin se ei noussut ylös niin ei nytkään viime maanantaina. Olen siis kaksi kertaa peräjälkeen epäonnistunut 280kg nostamisessa.

Tunsin jo 260kg kohdalla että edes tuo 260kg ei noussut niin hyvin kuin edellisenä perjantaina jolloin sain viisi toistoa 260kg painoilla. Kuitenkin 260kg on alkanut tulemaan sellainen paino että saan sen treenissä kuin treenissä ylös vaikka olisikin hieman heikompi päivä. No okei, välillä olen saanut hikisesti 250kg kun sillä olen tehnyt ja tarkoitus on ollut mennä sen jälkeen 270kg painoihin. Kuitenkin 260kg tulee nykyään helpommin ja useammin kuin yhdessä vaiheessa.

Maanantaina 280kg jäi siis polviin ja kun perjantaina oli vuorossa viikon toinen maastaveto treeni niin osasin hieman odottaa heikompaa päivää. Tämän johdosta sitten unohdin heti yli 260kg painot ja mietin jotain muuta. Päädyin 250kg painoihin millä oli tarkoitus tehdä seitsemän toistoa. Olen joskus aikoinaan pitkän aikaa sitten tehnyt 250kg maastavedon sarjaennätyksekseni kolme kertaa viisi. Tuosta on oikeasti aikaa ja tuo on oikeasti sellainen sarja mitä en ole vain pystynyt edes tekemään uudestaan. Jopa yhden viiden toiston sarjan tekeminen 250kg on tuottanut ongelmia.

Päädyin siis hakemaan 250kg painoilla seitsemää toistoa ja olin todella pettynyt kun sain vain kuusi toistoa. Olin tuon sarjan jälkeen todella väsynyt ja kropassa oikeasti se tuntui todella paljon. Siinä sitten mietin pitkän aikaa teenkö toisen kuuden toiston sarjan 250kg painoilla? Tämän takia jätin sitten painot tankoon ja pidin vain pitkää palautumista. Siinä sitten kyllä päätin että pakko vain lähteä tekemään toistoa kuuden toiston sarjaa 250kg painoilla.

Kaksikymmentä minuutia myöhemmin aloinkin sitten tekemään sitä toista sarjaa. Kaksikymmentä minuuttia otti että olin valmis tekemään toista kuuden toiston sarjaa 250kg painoilla. Halusin olla oikeasti valmiina toiseen sarjaan sillä halusin saada kuusi toistoa sekä halusin pysyä ehjänä kun teen sen. Ei ole mitään järkeä alkaa hätiköimään tai pitämään jotain maksimissaan kymmenen minuutin taukoja vaan jos kropassa tuntuu sille että nyt on parempi pitää enemmän taukoa niin sitten pitää. Se olisi ollut eri asia jos salilla olisi ollut treenaajia jotka olisivat olleet tulossa maastavetämään. En silloin kyllä ihan varaa paikkoja puoleksi tuntia että pidän vain tässä taukoa. Silloin olisin ihan hyvin voinut jättää maastavedon yhteen kuuden toiston sarjaan 250kg painoilla. 

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.