Maastavedosta 270kg uudeksi ennätykseksi

01.03.2018 - 16:28

Maanantaina sain nostettua ensimmäistä kertaa maastavedossa 270kg joka on samalla uusi ennätykseni. Ennätys parani kymmenen kiloa entisen ennätyksen ollessa 260kg. Olen kerran kokeillut nostaa 265kg ja 270kg jotka eivät ole nousseet maasta oikeastaan yhtään. Näiden lisäksi olen kyllä saanut nostettua 270kg kaksi toistoa mutta tuo tuli tehtyä kuminauhojen avulla joten sitä ei voida laskea mihinkään. Myöskään en ole nyt niinkään hakenut tarkoituksella uutta ennätystä vaan tämäkin oli tälläinen kunhan kokeilen tyyliin tehty nosto. Tuon 270kg noston jälkeen tein vielä pari viiden toiston sarjaa 220kg painoilla kun ne tuli suhteellisen helposti. Miksi lopettaa maastavedon tekeminen ennätykseen kun sen jälkeen vielä saa tehtyä?

Täytyy se kyllä tunnustaa, että maastavedossa ainoa tulos millä on itselleni väliä on 300kg. Sitä tulenko tuon joskus nostamaan niin ei voi tietää ja tällä hetkellä se on hyvin kaukana sillä juurikin 270kg painoilla pitäisi saada viisi toistoa ja muutoinkin 270kg pitäisi olla arkipäivää. Toisaalta pienemmillä painoilla useamman toiston saaaminen ei tarkoita automaatisesti sitä, että saat tehtyä suuremmilla painoilla. Jokainen paino on aina eri ja ainakin itselläni tekeminen on paljon henkistä kuin jaksamista. Olen monta kertaa epäonnistunut juurikin henkisellä puolella jolloin en ole saanut nostettua yritettyä painoa.

Itselleni tärkeintä on vain lähetä nopeasti tekemään toistoa sillä jos jään ala-asentoon tekemään jotain mitä nyt tulee tehtyä niin tämä tarkoittaa automaattisesti epäonnistumista. Kunnon valmistautuminen ja kun saa kädet tankoon niin mahdollisimman nopeasti vain asento kasaan ja toistoa tekemään. Jos sinne alas jää vempuloimaan tai "korjaileen" asentoa niin toiston tekemisestä ei tule yhtään mitään. Näin olen monta kertaa huomannut.

Myöskin olen huomannut sen mikä on myös penkin ja kyykyn kanssa, että tietyt painot tulevat niin huonona kuin hyvänä päivänä suhteellisen helposti, mutta sitten kun päästään niihin tiettyihin painoihin niin sitten ihan yhtäkkiä alkaa ongelmat. Se johtuu vain hyvin yksinkertaisesti siitä, että niin isoilla painoilla ei ole tottunut tekemään. Kun niillä painoilla ei ole tottunut tekemään niin se on myöskin henkisesti erilaista tehdä kuin "rutiini" painoilla. Itselläni maastavedossa on nykyään 220kg painot sellaiset, että ne tulevat hyvinkin helposti huononakin päivänä mutta tuosta ylöspäin olevat painot alkavat olemaan välillä todella raskaita. Tietenkin kun mennään lähelle omaa ennätystä niin se on yksi tekijä ja toinen on vain se ettei ole aina tottunut tekemään niin suurilla painoilla rutiinimaisesti.

Maastaveto on liike jossa olen epäonnistunut eniten ja tulen myöskin siitä epäonnistumaan jatkossakin. Tämä ei ole haitannut eikä haittaa sillä jos ei yritä niin ei voi myöskään onnistua. Maastavedossa on myös turvallista epäonnistua ainakin valtaosassa toistoja sillä yleensä epäonnistuminen tapahtuu jo siinä vaiheessa kun painoja ei saa edes ylös. Tietenkin jos epäonnistuminen tapahtuu siinä vaiheessa kun tanko on lähelle polvien tuntumaa niin asia on ihan. Tällöin seuraukset voivat olla aivan toiset ja kannattaakin hieman miettiä kannattaako tällöin yrittää viedä loppuun vai keskeyttää aikaisin. Itselläni ei ole jäänyt kertaakaan maastasveto kesken jos olen saanut tangon vähintään polvien kohdille. Jos on ollut vaikeaa niin kyllä sen olen väkisinkin runtannut ylös mutta onko se aina ihan järkevää? Ei ole mutta itse en ole näin joutunut tekemään oikeasti kuin todella muutamia kertoja.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.