Maastavedossa paluu takaisin "normaaliin" tekemiseen ja tämän hetkisestä treenityylistä

22.08.2017 - 14:45

Se kestikin sitten yhden selkätreenin kun tein maastavetoa hieman "normaalia" poikkeavalla tavalla. Viime viikolla maastavetoa tuli tehtyä 180kg painoilla joilla sain tehtyä kahdeksan toistoa. Tein tämänkaltaisia sarjoja useampia joissa toistomäärät olivat siinä kuuden - kahdeksan välillä. Sammalla hieman ajattelin tämän olevan hyvä tapa jatkaa maastavedon tekemistä ainakin toistaiseksi. No tuo jäi tällä erää yhdeksi kerraksi sillä palasin tällä viikolla taas vanhaan kaavaan eli kaksi - kolme toistoa isoilla painoilla mitkä tällä kertaa olivat 220kg ja 200kg. No vielä en kuitenkaan tiedä millä tyylillä ensi kerralla teen joten paha sanoa jäikö tuo 180kg painoilla kuuden - kahdeksan toiston tekeminen tuohon kertaan.

Samalla olen nyt hieman jatkanut tai aloittanut treeneissä sellaista tyyliä, että treenin alkuun teen raskaan massaliikkeen isoilla painoilla minkä jälkeen loput liikkeet tulee tehtyä pienemmillä painoilla ja teknisemmin. Viime viikolla näin tuli tehtyä selkätreeni, rintatreeni ja olkapäätreeni. Viime viikon jalkatreeni oli taas ihan oma treeninsä missä tein vain kyykkyä ja loppuun pohkeita.

Tämänkaltaisessa treenissä panostus on kaikki ensimmäisessä liikkeessä mihin ladataan kaikki paukut. Tällöin tämän ensimmäisen liikkeen on syytä onnistua hyvin sillä muutoin treenistä voi jäädä vaisu olo. Onnistumisella en tarkoita tässä tapauksessa mitään tiettyjä painoja tai toistomääriä vaan päivän kunnon mukaan hyviä painoja ja toistimääriä jotka voivat olla ihan eri kuin edellisessä treenissä. Vastaavasti koko liike voi olla eri kuin edellisessä treenissä, mutta liikkeen pitää kuitenkin olla perusliike tai massaliike johon saadaan suhteessa enemmän painoja. Seuraavat liikkeet tämän jälkeen voivat olla enemmän teknisempiä sillä ne on tarkoitus tehdä teknisemmin.

Tietenkin treeni voi sisältää myös enemmän liikkeitä joissa käytetään suhteessa suurempia painoja, mutta itse pidän tällä hetkellä treenissä "vain" yhden "runttauksen" ja loput liikkeet teknisempänä tekemisenä. Näitä tämänkaltaisia treenejä joissa tehdään vähintään kaksi liikettä suhteessa suuremmilla painoilla on tullut jo tehtyä vuosikausia niin ajattelin olevan parempi vaihdella tyyliä. Samalla olen halunnut kokeilla ja tehdä muutamia liikkeitä enemmän tekniikka edellä kuin painoja käyttämällä tai pumppaavalla tyylillä. Pumppaava tyyli ja suuremmat painot toimii itsellä hyvin saamaan treenin perille mutta vastaavasti yleinen liikkuvuus heikentyy. Samalla kun liikerataa karsii niin tämä myöskin karsii sitä miten liike ottaa perille. Näin ollen minulle on nyt tullut ajatus tehdä joitakin liikkeitä hieman teknisemmin mitä on tässä nyt tullut "runtattua" kuten vinopenkki tai kulmasoutu.

Vaikka olenkin nyt treenannut tällä tavalla useita treenejä niin tämä ei tarkoita sitä, että treenaan jatkossa kaavamaisesti samalla tyylillä. Tällä tarkoitan enemmänkin erikoistekniikoita ja myöskin sitä että tekisin useamman liikkeen suhteessa suuremmilla painoilla. Olenkin nyt vain treenannut ihan sillä tavalla mitä päähän on tullut mieleen sillä hetkellä, mutta toisaalta olen pidättäytynyt hieman samassa kaavassa. Osittain hieman sen takia, että olen ajatellut aloittavani treenaamaan enemmän powerlift-tyyliin kuitenkaan aloittamatta ihan powerlift-ohjelmaa sillä se olisi itselleni hieman liian pelkistetty.

Powerlift-treeni tai sen suuntainen treenitapa on tehdä liikkeitä suurilla painoilla ja 3 - 6 toiston sarjoilla mikä taas johtaa helposti väsymiseen tai loukkaantumiseen. Olen tällä tavalla treenannut ajoittain ja huomannut sen hyötyjä tai haittoja itselleni mitkä liittyvät yleisesti väsymiseen sekä mahdollisuuteen loukkaantua. Vastaavasti voimat ja painot nousevat hyvinkin nopeasti tietyn aikaa kunnes jämähtää paikoilleen. Tässä täytyy kuitenkin sitten muistaa myös se, että nämä liikkeet pitää olla massaliikkeitä tai perusliikkeitä joissa lyhyet sarjat toimivat isoilla painoilla.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.