Maastavedossa nousi pitkästä aikaa 240kg mutta 250kg on vieläkin itselleni liikaa

14.05.2017 - 12:33

Keskiviikkona tuli treenattua jalat eri tavalla kuin mitä nyt olen jalkoja treenannut. Tämän pohjalta minulla oli torstaina parempi mieli tai uskomus lähteä rakentamaan maastavetoa. Yleensä tässä on nyt tullut tehtyä kovat kyykyt ja mahdollisesti myös jalkaprässit edellisenä päivänä maastavedosta jolloin liikkeen tekeminen on tuntunut varsinkin takareisissä epämukavalta. Kun takareisiin oikeastaan jo sattuu kun menee maastavedossa ala-asentoon niin se ei ole kivaa. Ensinnäkin olen halunnut nopeasti päästä ylös kun alhaalla oleminen sattuu ja toiseksi kyllä se nostaminenkin tuntuu siellä jaloissa. Samalla kun se sattuu niin sitä voi miettiä miten on jaksamisen laita ja kestääkö ylipäätänsä jalat tätä?

Tällä kertaa kun takana oli erilainen jalkatreeni ilman raskaita painoja ja muutoinkin jalat olivat paremmassa kunnossa kuin edellisillä kerroilla niin usko tekemiseen oli erilaista. Tämä myös näkyi "tuloksissa" sillä sain nostettua 240kg kerran ja 250kg nousi jo hieman enemmän maasta kuin mitä se on ikinä. Silti 250kg jäi vielä kummittelemaan ja olisi varmaan sittenkin pitänyt yrittää nostaa 245kg joka olisi saattanut ehkä nousta. Sitä en tiedä enkä jää harmittelemaan sitä sillä olin tyytyväinen 240kg tulokseen vaikkakin pettymys oli kova kun 250kg ei noussut.

Maastaveto on ollut pidempään jo se liike mikä on jäänyt "laahaamaan" tuloksellisesti eniten paikoilleen. Se on ollut aina sellainen liike mikä on jäänyt takkuaan mutta penkin kehittyessä maastaveto on nykyään ainoa liike mikä ei ole oikein kehittynyt. Kyykky on myös liike joka ei hirveästi ole kehittynyt sinällään mutta se on liike mitä olen kehittänyt enemmän tekniikan kautta. Tämän johdosta saan parempia toistoja ja tekniikka pysyy paremmin kasassa jopa isommilla painoilla. Kyykyn painoihin olen kuitenkin pettynyt mutta parempi tehdä painoilla joilla saa tehtyä parempia toistoja kuin isommilla painoilla tehtyjä nytkytyksiä.

Maastavedon ennätys on 240kg minkä toisin saada nyt toisen kerran vai kolmannen kerran nostettua. En ole varma montako kertaa olen 240kg nostanut mutta määrä on alle viisi. Minulla oli pitkään maastavedon ennätys 220kg joten se ei ole tosiaan paljoakaan muuttunut vuosien aikana sillä tuo 220kg on noussut jo vuosia vuosia sitten. Kuitenkin tällä hetkellä 220kg painot ovat sellainen paino mikä nyt yleisillä tasolla nousee aina vähintään kerran kun silloin kun se oli ennätys. Silloin tarvitsin sen hyvän päivän jotta sain 220kg nostettua kerran kun tällä hetkellä saan nostettua 220kg kahdesta viiteen toistoon parhaina päivinä.

Maastavedossa minulla onkin kehittynyt 180kg - 210kg painoilla tehtyjen sarjojen tekemiset. Kyseisillä painoilla 180kg - 210kg saan tehtyä normaalina päivänä kolmesta - seitsemään toistoa useammin. Päivinä kun ennätykseni oli tuo 220kg niin en saanut tehtyä kuin maksimissaan kaksi toistoa 200kg painoilla kun nyt parhaimmillaan saan sen viisi - seitsemän kertaa nostettua. Tuon puolesta maastaveto on kyllä parantunut mutta olen siihen kuitenkin pettynyt kun maksimi ykkönen on silti vain 240kg minkä johdosta myöskään en saa tyyliin 200kg painoilla tehtyä kymmenen toiston sarjaa. Tosin oma maastaveto tyyli onkin tehdä vain kolmen - maksimissaan seitsemän toiston sarjoja joten kymmenen toistoa 200kg painoilla ei niinkään sovellu siihen mitä teen. Kuitenkaan en saa sitä tehtyä vaikka haluaisin sillä juurikin tuo kolme - seitsemän toiston akseli toistojen suhteen on mukautunut juurikin siihen miten saan tehtyä 180kg - 220kg painoilla sarjoja. Jos saisin tehtyä kymmenen toistoa 200kg painoilla niin tällöin varmaan tekisin kymmenen toiston sarjoja maastavedossa.

Hyvin perus selkätreeni

Muutoin torstaina tehtyä selkätreeni oli aika perus tekemistä. Aluksi siis maastavetoa minkä jälkeen tein puolituntia ylä- & alataljaa. Aluksi tein leveällä tangolla ylätaljaa x-määrää y-määrää toistoja w-määrän ajan minkä jälkeen tein saman alataljassa normaalilla kahvalla. Otin kumpaankin liikkeeseen maksimimäärän painoja nousevalla trendillä sitten, että sain tehtyä kahdeksan - viisitoista toistoa per sarja. Näitä tein sitten painoja joko lisäten vai vähentäen aina siihen pisteeseen saakka kun tekemisen taso laski liikaa. Kuitenkin näihin pariin taljaa meni aikaa puolisen tuntia eikä sarjojen välillä olleet tauot olleet mitään pitkiä vai pikemminkin lyhyempiä. Tämän jälkeen treeni olikin hyvä lopettaa kulmasoutuun käsipainoilla missä tein enemmän painot edellä kuin tekniikalla. Olin tässä vaiheessa kuitenkin jo niin väsynyt niin katsoin olevan vain parempi runtata kuin hakea sitä tekniikalla. Väsyneenä kun tekniikan hakeminen on niin vaikeaa ja tällöin pitää käyttää todella pieniä painoja joilla kuitenkin liikkeen saanti selkään on itselleni enemmänkin mahdotonta kuin hyvä ratkaisu.

Selkätreeni

  • Maastaveto
  • Ylätalja leveätanko
  • Alatalja kahva
  • Kulmasoutu käsipainolla

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.