Kyykyn parantuminen on auttanut hack-kyykyn tekemiseen positiivisesti

24.12.2017 - 21:39

Pääsin pitkästä aikaa tekemään hack-kyykkyä enkä oikein tiennyt mitä odottaa. Olen viimeksi tehnyt hack-kyykkyä heinä-elokuun vaihteessa minkä vuoksi en tiennyt miten se tulee menemään. Viime vuosien aikana olen käytännössä joutunut aloittamaan hack-kyykyn aina "alusta" kun ole sitä päässyt aina tekemään. Vähän niinkuin mikä tahansa liike jota ei tee useasti tai muuten pitkään aikaan. Tekniikka ja tuntuma liikkeeseen on tällöin aina hieman hakemista tai uutta minkä johdosta liikkeen tekeminen menee miten menee. Se tietenkin auttaa jos on tehnyt hieman vastaavaa liikettä mutta liikkeissä on aina eroja minkä johdosta tekeminen voi olla aina aluksi hakemista. Ei ihan samalla tavalla kuin tekisi jotain liikettä ensimmäistä kertaa ikinä mutta välillä näinkin voi olla.

Olen tehnyt viimeaikoina enemmän tai vähemmän vaaka hack-kyykkyä mikä ei kuitenkaan ole millään tavalla sama liike kuin normaali hack-kyykky. Vaaka hack-kyykky on nimensä mukaan vaa'assa tehtävä liike kun taas normaali hack-kyykky tehdään viistosti pystyyn milloin liikkeen kulma on ihan eri. Näin ollen liikkeet eivät ole verrattavissa keskenään ja olen muutoinkin tehnyt vaaka hack-kyykyn hieman normaalia poikkeavalla tekniikalla. Normaali kyykky on puolestaan parantanut merkittävästi kesästä mutta en ollut yhtään varma ennen tätä treeniä vaikuttaako parempi kyykky hack-kyykkyyn. Tämän treenin jälkeen voin todeta, että normaali kyykky vaikuttaa hack-kyykkyyn positiivisesti.

Yleisesti olen ilmeisesti saanut jalkoihin voimaa ja erityisesti itseluottamusta tekemiseen niin tämän johdosta myöskin hack-kyykky sujuu paremmin. Se että normaalissa kyykyssä pystyy siinä mielessä huijaamaan helpommin jättämällä toistot ylemmäksi niin hack-kyykyssä on mielestäni vaikeampi huijata. Kyllähän hack-kyykyssä voi jättää toiston vajaaksi mutta tämä on helpommin huomattavissa kuin kyykyssä ja ainakin itse kyllä tunnen sen jo tekemisen aikana. Kun tunnen jättäväni toistot vajaaksi liikkeissä niin tämä vaikuttaa yleensä negatiivisesti treeniin sillä tiedän itse etten tehnyt hyvää toistoa tai toistoja. Vastaavasti kun huijaaminen on hieman vaikeampaa niin tämä tekee tekemisesti sinällään rennompaa kun ei tarvitse miettiä liikaa. Tämä tekee hack-kyykystä sinällään raskaamman liikkeen kun huijaaminen on yleisesti hieman vaikeampaa kuin kyykyssä jossa tekniikalla voi alkaa huijaamaan.

Tällä kertaa tein hack-kyykyn samalla kaavalla millä olen tehnyt pidempään normaalin kyykyn. Pyrin tekemään mahdollisimman isoilla painoilla lyhyitä sarjoja ja yritin pitää tekniikan mahdollisimman hyvänä. Tähän oli käytännössä yksi syy mutta jälkeenpäin voin ajatella kahta syytä. Halusin kokeilla tällä kertaa juurikin isoja painoja ja kuinka paljon toistoja pystyisin niillä tekemään ja toinen syy näin jälkikäteen ajateltuna oli alaselän pysyminen paremmin kasassa. Kun kyykkään pitkiä sarjoja niin tällöin saan helposti painetta alaselkään minkä jälkeen loppu treeni on ihan surmaa kun en pysty olemaan kunnolla eri liikkeiden asennoissa. Tätä on välillä tapahtunut aikoinaan myös hack-kyykyssä niin tämän takia tykkään tehdä välillä lyhyempiä sarjoja.

Pystyin tällä kertaa tekemään muutamia viiden toiston sarjoja "helposti" 160kg painoilla sekä yhden parin / kolmen toiston "sarjan" 180kg painoilla mihin en ole koskaan pystynyt. Olen tainnut saada joskus 140kg painoilla kolme toistoa tai maksimissaan viisi ja 120kg painoilla olen tainnut tehdä aikoinaan viiden toiston sarjoja ja mahdollisesti joskus kymmenen toiston pakotettuja sarjoja. Tämä vain kertoo siitä, että olen saanut kyykky treeneillä parannettua hack-kyykkyä mitä en ole nyt päässyt tekemään johonkin neljään - viiteen kuukauteen.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.