Kyykkytreenin painojen nostaminen & treenin rakentaminen ja ketjukyykky sarjaennätys PTVGYM:llä

03.07.2023 - 10:53

Eilen lauantaina kävin tekemässä jalkatreenin normaaliin tapaan PTVGYM:llä. Oli kyllä mukavaa vaihtelua kun olin edellisenä päivänä oli perjantaina käynyt Vantaan Loaded:lla tekemässä maastaveto treenin ja nyt lauantaina PTVGYM:llä jalkatreenin. En taaskaan oikein tiennyt mitä odottaa treeniltä. Perjantaina maastaveto meni hyvin Vantaan Loaded:lla vaikka lopulta epäonnistuin saamaan 270kg plus ketjut. En oikein tiennyt miten edellisen päivän maastaveto vaikutti nyt kyykkyyn. Myöskään en halunnut asettaa itselleni suuria odotuksia perustuen perjantain maastaveto treenistä jotta en pettyisi niin paljoa. On eri pettyä treeniin kun asettaa odotuksia treeniä kohtaan ja pettyä vielä suuremmin.

Kuitenkin kun tässä on treeniä vuosia takana niin paljon niin tiedän tasoni oli kyseessä huono päivä, hyvä päivä tai loistava päivä. Tietenkin aina voi tulla yllätyksiä mutta suurinpiirtein tiedän kyllä miten treeni vuosi mennä ja kyllä hyvän päivän varalta henkinen puoli pitää olla kunnossa. Toisaalta siis jos en ole ennen treeniä henkisesti edes valmis isoihin painoihin niin tietyn tason jälkeen en kyllä pysty henkistä valmistautumista vaihtamaan kesken treenin. Jos siis haluan mennä suuriin suuriin painoihin treenissä niin kyllä minun on ollut niihin valmis henkisesti jo ennen treeniä.

Tietyllä tapaa tämän kyllä huomasi eilisestä treenistä sillä en ollut ihan henkisesti valmiina vielä suurempiin painoihin. Olin tyytyväinen siihen mitä sain aikaan mutta huomasin etten ollut valmis suurempiin painoihin kuin millä tein. Toisaalta päätin hyvissä ajoin että pidättäydyn nykyisissä painoissa ja teen mielummin useampia sarjoja kuin että nostaisin painoja ja saisin mahdollisesti yhden toiston. Sain kuitenkin nyt tehtyä kolme kahden toiston sarjaa ja mahdollisesti olisin voinut myös saada kolmen toiston sarjan tai sarjoja.

Menin kyykky treenin jälleen normaalilla tyylillä eli nousuilla millä olen nyt kyykky treenit mennyt mutta vähensin 60kg painoilla tehtyjä sarjojen määriä. Ajattelin sitten tehdä mahdollisesti enemmän sarjoja 100kg painoilla mitä olen paikoitellen tehnyt. Välillä teen enemmän sarjoja 60kg painoilla ja välillä vähemmän milloin teen enemmän sarjoja 100kg painoilla. Kuitenkin teen eniten toistoja ja sarjoja juurikin 60kg sekä 100kg painoilla sillä haluan saada tekniikan ja lämmittelyn kohdilleen. Tämän jälkeen seuraavaksi ja kolmanneksi eniten lämmittelyitä teen 140kg painoilla mikä toimii enemmänkin viimeisenä lämmittelynä ja oikeastaan tässä kohtaan minun pitäisi tietää päivän kuntoa.

Kun teen treeniä ketjuilla niin laitan ketjut 140kg painojen kanssa kunhan olen tehnyt 140kg normaalit toistot. 140kg painojen jälkeen nostan painot suoraan 180kg painoihin plus ketjut. Vielä silloin kun ketjukyykky oli minulle uutta niin menin aikalailla eri nousuilla. Tämän takia esimerkiksi 160kg painot plus ketjut on nykyään aika harvassa. Teen yleensä 140kg plus ketjut kaksi kahden toiston sarjaa tai kahden toiston sarjan ja yhden toiston minkä jälkeen nostan painot 180kg. Joskus myös käytin sellaista tyyliä että tein yhden kahden toiston sarjan 140kg plus ketjut minkä jälkeen tein 160kg plus ketjut kahden toiston sarjan minkä jälkeen menin 180kg painoihin.

Viimeistään tuo 180kg plus ketjut näyttää missä kunnossa olen ja mihin painoihin voisin päätyä. Normaalissa kyykyssä vastaava paino on nykyään 200kg kun ennen se oli 180kg. Olen vain huomannut sen jo pidempään että saatan vielä kyykätä niin helposti 180kg painoilla mutta heti kun tangossa on 200kg niin ongelmat alkavat. 180kg painoilla voi tulla vaikka helppo kolme toistoa mutta 200kg painoilla sitten voi tulla hikinen ykkönen. Ketjujen kanssa 180kg plus ketjut voi tuntua jo niin raskaalle että huh huh mutta kyllä se vähintään kerran pari tulee vähintään hikisesti.

Päädyin tällä kertaa tekemään 210kg painoilla plus ketjut suoraan kaksi toistoa mikä todellakaan ei ole joka päiväistä. Ensimmäisellä kerralla tuntui jopa sille että olisi voinut tehdä jopa kolme toistoa. Kutenkin olin vielä tässä vaiheessa epävarma painojen noston suhteen minkä normaalisti olisin tehnyt. Ajattelin nostaa painot 215kg plus ketjut mikä on nykyinen ketjukyykky ennätys mutta en ollut kuitenkaan varma päivän kunnosta. Myöskin halusin tehdä tällä kertaa enemmän kuin vain yhden toiston niimpä päädyin tekemään toistamiseen 210kg plus ketjut kahden toiston sarjan.

Kun olin tehnyt kaksi kahden toiston sarjaa 210kg plus ketjut niin mietin vieläkin painojen nostamista 215kg plus ketjut. Aloin kuitenkin tulemaan vieläkin epävarmemmaksi jaksamiseni suhteen sillä olinhan tehnyt jo kaksi sarjaa 210kg plus ketjut. Lopulta kuitenkin päätin että nyt on vain parempi tehdä kolmas kahden toiston sarja 210kg painoilla plus ketjut niin saapahan uuden hyvän sarjaennätyksen.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.