Kyykkytreeni normaaleilla kengillä ensimmäistä kertaa vuosikausiin

03.07.2023 - 10:53

Olin taas kerran käymässä Vammalassa vappuna ja meno reissulla torstaina kävin tekemässä maastaveto treenin Tampereen Loaded:lla. Perjantaina oli vuorossa rinta- & olkapäätreeni ja lauantaina kyykky treeni Vammalassa. Siinä sitten kun lauantaina aloin pakkaamaan salikassia ennen kuin lähdin kuntosalille niin huomasin ja tajusin että olin jättänyt kyykky kengät kotiin. En ollut muistanut laittaa kyykky kenkiä siihen kassiin mihin laitoin kaikki muut tarvittavat välineet joita en tarvinnut torstain selkätreenissä Tampereen Loaded:lla. Tämän johdosta oli hyvin helppoa unohtaa jotain ja tällä kertaa se oli kyykkykengät. Viimeksi kun tein samaisen reissun Vammalaan pääsiäisenä niin muistin ottaa kaikki välineet mukaan mutta tuolloin kun tein menessä Tampereen Loaded reissun niin minulla oli kyykkytreeni. Tällöin tuli laitettua kaikki jalkatreeniin tarvittavat välineet salikassiin joten tuolloin oli eri tilanne kyseessä.

No siinä ei voinut sitten mitään muuta kuin alkaa miettimään. Teenkö kyykyn vain normaaleilla kengillä vai teenkö jalkatreenin ilman kyykkyä? Päätin lähteä nyt yrittämään ainakin tehdä kyykkyä kun kyykyn kerran teen jokaisessa jalkatreenissä normaalisti. Olen kyllä noilla normaaleilla kengillä tehnyt kyykkyä mutta se on ollut lowbar kyykkyä ja nyt oli tarkoitus tehdä highbar kyykkyä ihan normaalisti. Siitä huolimatta otin haasteen vastaan eli päätin tehdä ihan normaalisti kyykkyä mutta sillä varauksella että en mene ihan normaaleilla nousuilla vaan katson miten kyykky tulee menemään.

Lähdin tekemään itse kyykkytreeniä rauhallisesti toisto kerrallaan. Taisin tehdä alkuun 60kg painoilla kolmen toiston sarjoja kolmesta - viiteen ja heti kun tunsin olevani varma tekniikasta sekä henkisesti valmis nostamaan painoja niin nousin 100kg ja jatkoin samalla tyylillä. Tuossa nyt piti olla tarkkana sillä kun kengät vaihtuu niin tekniikka ja henkinen puoli pitää olla kunnossa ja nousut pitää tehdä rauhassa eikä hosuen. Tuossa ei saa alkaa miettimään normaalia tilannetta eli millä on tehnyt ja mihin pitäisi nousta painoissa vaan enemmänkin rauhassa katsoa mitä koko kyykystä tulee. Mieluiten jopa kuvata jo pieniä painoja eli minun tapauksessa 60kg ja 100kg sarjoja jotta oikeasti tietää miltä se tekniikka näyttää. Muuten siinä käy niin että alkuun tekee huonolla tekniikalla ja vaikka se tuntuu päässä tulevan hyvin niin oikeasti perse jää liian ylös jolloin kyykyistä tulee puolikkaita. Sitä sitten vain jatkaa huonolla tekniikalla kun kaikki tuntuu tulevan helposti niin sitä sitten vain lisää painoja ja jatkaa huonoa tekniikkaa.

Kuntosaleilla näkee aivan liikaa sitä että tehdään nytkytyksiä tai muuten heikolla tekniikalla eikä keskitytä korjaamaan tekniikkaa vaan lähdetään lisäämään vain painoja minkä jälkeen tehdään vieläkin heikommalla tai lyhyemmillä nytkytyksilä "kyykkyä". Itse yritin vältää tuota koko treenin ajan ja tämän takia kuvasin aktiivisesti ja katsoin sarjat aina suoraan sen jälkeen kun sarjan olin saanut tehtyä. En halunnut vain päästä isoihin painoihin sen takia että olen nyt viimeisin yli vuoden aikana tehnyt isoilla painoilla. Olen kyllä tuossa huomannut silti viimeisin yli vuoden aikana että välillä sorruin siihen että huonona päivänä lähdin hakemaan hieman liian isoja painoja jolloin kyykyt jäivät hieman liian ylös ihan vain sen takia että halusin kyykätä isommilla painoilla.

Loppujen lopuksi koko kyykkytreeni meni ihan hyvin vaikka aluksi mietin miten se tulee menemään? Kun vain rauhassa rakensin treeniä ja katsoin videolta mitä tein niin se edes auttoi saamaan treenistä paremman. En todellakaan lähtenyt hakemaan mitään suuria painoja mutta yllätyksekseni sain tehtyä isoilla painoilla kyykkyä. Toisaalta ehkä se oli avain kyykkytreenin onnistumiseen etten edes lähtenyt hakemaan isoja painoja vaan ne sitten vain tuli kun rakensin kyykkytreenin rauhassa.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.