Kyykkääminen sujuu pitkästä aikaa kun sain henkisen puolen kuntoon

15.05.2022 - 12:31

Kyykkääminen on ollut minulle aina yksi mieluisin liike kuntosalilla maastavedon kanssa vaikka se on ollut ja on minulle vaikein liike. Jo ensimmäisistä treeneistä vuosia vuosia sitten kun aloin käymään kuntosalilla niin kyykky on kuulunut minulla jalkatreeneihin. En ole osannut treenata jalkatreenejä ilman kyykkyä ja ihmettelen treenaajia jotka eivät kyykkää jalkatreeneissä. Alkuaikoina kyykkäsin vapaalla tangolla sekä yhdessä vaiheessa paljon smith-laitteessa kun tunsin sen tuntuvan paremmin itselleni. Kuitenkin jonkun ajan päästä siirryin smith-laitteesta takaisin vapaalla tangolla kyykkäämiseen ja paluu ei enää ollut.

Vuosia sitten tein sen virheen, että halusin nousta kyykyssä suurempiin painoihin niin nostin helposti treeneissä painoja hieman liian suuriin itselleni minkä johdosta kyykyn tekniikka kärsi. Näen tätä asiaa niin monella kuntosalilla ja varsinkin miespuolisilla treenaajilla. Kyykky näyttää kauhealle tai siis lähinnä niiauksille ja kun luulisi treenaajan tajuavan laskea painoja niin niitä nostetaankin suurempiin milloin niinauksetkin näyttävät vielä kamalemmilta. Itse pääsin kyllä alas mutta välillä painot voittavat tekniikan jolloin perse alkoi jäämään hieman liian ylös ja tämä alkoi toistua treenistä treeniin.

Muutama vuosi sitten aloitin kyykyn alusta. Treenasin aina 60 - 80kg painoista keskittyen tekniikkaan enkä keskittynyt nousemaan painoissa vaan halusin keskittyä luotettavaan tekniikkaan. Pienen ajan päästä olin päässyt 60 - 80kg painoista pikkuhiljaa 100 - 120kg painojen kautta suurempiin. Jossain vaiheessa pääsin takaisin takaisin 200kg painoihin ja sitä kautta 210kg, 220kg sekä 250kg ennätykseen. En muista kyllä yhtään kauanko tuo vei aikaa mutta mielestäni hinkkasin pitkään 80 - 120kg painoilla ennen kuin lähdin tekemään edes 140 - 160kg painoilla.

Tuon 250kg ennätyksen jälkeen kyykkääminen taas meni vaikeaksi. En tiedä tarkalleen mitä aloin tekemään väärin vai oliko tuon 250kg saaminen sellainen tulos että se riitti vähäksi aikaa? Kuitenkin viime kesänä kyykkäsin pitkästä 230kg painoilla sekä taisin saada myös seuraavassa treenissä 230kg painoilla kolme toistoa. Tuo oli ensimmäistä kertaa noin suurilla painoilla sitten 250kg ennätyksen ja samalla tuon jälkeen kyykky alkoi jälleen sakkaamaan. Tällä kertaa syy oli kuitenkin dieetti mikä verotti kaikkia tuloksia.

Nyt kuitenkin tänä vuonna kun olen löytänyt jälleen pitkästä aikaa kuntosalille hyvän motivaation ja tekemisen meiningin niin viime aikoina kyykky on alkanut jälleen luistamaan. Olen tänä vuonna keskittynyt enemmän tekniikkaan tehden 1 - 3 toiston "sarjoja" enkä niinkään pitkiä sarjoja. Alkuvuonna keskityin kyllä myöskin pitkiin sarjoihin tehden 10, 15 sekä 20 toiston sarjoja mutta myös tuolloin tein yhden toiston "kovia" nostoja. Tuo on tuottanut tulosta ja olenkin päässyt 150 - 170kg painoista nyt 180kg - 200kg painoihin tekemään pysäytyksellä.

Sain ensimmäisen kerran kyykättyä tänä vuonna 200kg minkä jälkeen meni hetki kun sain 205kg. Seuraavassa treenissä menikin 210kg ja seuraavassa 215kg eli sain kolmessa perättäisessä treenissä kyykättyä enemmän ja enemmän. Nuo toistot olivat ihan normaaleja ilman mitään pysäytystä ja tuon 215kg jälkeen muutin tekemisiä ja aloin "pysäyttämään" toistoja. Ei nuo pysäytykset kyllä ihan videoilla ole näyttäneet sille miltä ne tuntuu mutta se riittää itselleni että tunnen pysäytyksen. Yhdessä treenissä tuli tehtyä 180kg painoilla viisi ykköstä mitä seurasi PTVGYM:llä 180kg plus ketjut kolme ykköstä. Sitten tein treenin 200kg painoilla kolme ykköstä pysäytyksellä mitä seurasi PTVGYM:llä 180kg plus ketjut kolme ykköstä.

Tuo on nyt tuottanut tulosta, että pysäytän toistot alhaalla ja haen enemmän varmuutta tekemiseen. Painot eivät ole nyt etukäteen mietittyjä vaan teen ihan sellaisilla painoilla mitä päivän kunto tuo tullessaan. Olen myöskin taas alkanut tekemään jalkaprässiä ennen kyykkyä mikä toimi myös tuolloin kun kyykkäsin 250kg ennätyksen mutta minkä pikkuhiljaa jätin pois, mutta samalla myös kyykkäämiseni kärsi. En tiedä onko tuo syy ja seuraus asiaan mutta minun on parempi tehdä jalkaprässiä ennen kyykkyä niin kyykky sujuu. Jalkaprässiä teen ihan että laitan yhdet kiekot per puoli 20kg tai 25kg ja teen niillä yhdeksän normaalia toistoa ja viimeisen pysäytyksellä eli yhteensä kymmenen toistoa. Menen aina johonkin 200kg - 250kg painoihin saakka tehden tuon saman yhdeksän normaalia toistoa ja yhden pysätyksellä. Jos 200 - 250kg jalkaprässi tuolla tyylillä tuntuu raskaalle niin miten sitten kyykky sujuisi yhtään sen paremmin? 

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.