Kovaa jalkatreeniä ja selkätreeniä joissa molemmissa treeneissä tuli käytyä hieman maassa sarjojen jälkeen

21.06.2017 - 09:46

Sen pitäisi olla hyvä merkki kuntosalilla kun sarjan jälkeen joutuu menemään polvilleen maahan ja haukkaamaan happea. Näin kävi minulle itseasiassa maanantaina sekä tiistaina eli kahtena päivänä peräkkäin. Maanantaina jalkaprässissä yhden pidemmän sarjan jälkeen ja tiistaina maastavedossa 220kg painoilla tehdyn sarjan jälkeen. Periaatteessa tuon pitäisi olla hyvä merkki siitä, että treeni on mennyt perille. Toisaalta jos noin käy useasti niin se ei ole hyvä merkki tai saati jos juuri tehty sarja ei ole ollut mikään "ihmeellinen".

Omasta mielestäni tuo kertoo siitä tosiaan, että sarja on tehty loppuun saakka. Kuitenkaan en ole tarkoituksella tätä hakenut sillä pidemmän päälle tuo ei ole hyvä asia, että sarjojen jälkeen "keräillään" maassa hetken aikaa. Kuitenkin kyseessä oli tällä kertaa jalkaprässi missä tuli tehtyä todella pitkä supersarja takareisille ja tiistaina vuorossa oli maastaveto missä sain 220kg painoilla viiden toiston sarjan. Voi myös olla, että tiistainen maastaveto sarjan jälkeinen saattoi osittain johtua maanantain jalkatreenistä. Mikä puoltaa taas siihen, että kroppa ei olisi palautunut tai olet ylikunnossa joka on se huonompi asia.

Viime viikolla en käynyt kertaakaan tekemässä aamutreeniä enkä myöskään tehnyt edes mitään "normaalia" aerobista muutoinkaan. Tämän lisäksi viime viikon treenit olivat laatua "diipadaapa" eli "normaaleja" tai vähemmän normaaleja treenejä poislukien jalkatreeniä ja olkapäätreeniä jotka erosivat kolmesta muusta treenistä selvästi. Näiden normaalian tai kevyempien treenien lisäksi pidin myöskin täydet välipäivät viikonloppuna joten sain kaksi päivää huilia. Näiden pohjalta en itse uskoisi asian olevan ainakaan ylikunto. Se, että palauduinko maanantain jalkatreenistä tiistain selkätreeniin ja maastavetoon onkin mysteeri.

Tiistaina maastavedossa viiden toiston sarjoja 220kg ja 180kg painoilla

Tiistaina alusta asti maastaveto tuntui kevyelle aina 220kg asti. Ajattelin nyt olevan hyvä aika sitten kokeilla sitä viittä toistoa 220kg painoilla jota olen hakenut pidempään. Se tuli vaikka jouduin hieman pidentämään taukoja kolmen toiston jälkeen. Ensimmäiset kolme toistoa tulivat tuosta vain, mutta tämän jälkeen otin hieman happea ennen kuin tein neljännen ja viidennen toiston. Tämän jälkeen laskin painot 180kg joilla tein vielä kolme viiden toiston sarjaa.

Kaikki meni tämän puolesta hyvin vaikka tuntui sille, että sykkeet ei oikein tuntunut laskevan nopeasti. Voi myös olla, että sykkeet vain nousivat nopeasti eikä ne ehtinyt laskea maastavedon aikana ihan niin nopeasti kuin muiden liikkeiden aikana. Treenin loppupuolella kolmannesta liikkeestä alkaen sykkeet olivat jo normaalilla tasolla. Käytännössä heti kun lopetin treenin raskaimmat liikkeet eli maastavedon ja kulmasoudun.

Muutenkin tiistain selkätreeni meni sillain kun en sitä suunnitellut. Ajattelin meinaan aluksi etten tekisi maastavetoa tällä kertaa vaan vasta ensi viikolla. Edellisenä päivänä oli kuitenkin ollut kova jalkatreeni niin ajattelin olevan parempi vain keskittyä muihin liikkeisiin. Kuitenkin taas jostain syystä suuntasin salilla heti tekemään maastavetoa ja tällä kertaa se oli hyvä ratkaisu ainakin sen perusteella kuinka kevyttä tekeminen oli.

Maanantaina kova jalkatreeni pitkillä sarjoilla ja erikoistekniikoilla

Maanantaina tuli käytyä vetämässä jalkatreeni Nooran kanssa ja mielestäni se kertoo oleellisen ja sen, että treeni on mennyt perille kun saa toisen polvilleen / maahan makaamaan jalkaprässisarjan jälkeen. Itse jouduin tähän ensin eli tein todella pitkän supersarjan jalkaprässiä takareisille tiputussarjana. Toistoja tuli vain niin paljon, että kun lopulta sain sarjan tehtyä ja noustua jalkaprässistä niin jalat eivät yksinkertaisesti kantanut hyvin vaan oli parempi mennä polvilleen maahan. Tämä sama sitten koitui myös Nooran kohtaloksi ja hän meni sarjan jälkeen maahan makaamaan ja samalla siellä kikatti jotain yksikseen.

Ennen jalkaprässin supersarjoja tuli tehtyä kyykkyä suuremmilla painoilla ja lyhyemmillä sarjoilla. Itse sain 130kg painoilla kymmenen toistoa ja 150kg painoilla viisi toistoa vaikka vasen jalka laahasi tai kaikki ei ollut ihan 100%. Tunsin tämän jalassa kun tein sarjaa ja sarjan jälkeen Noora totesi vasemman tulleen hieman perässä. Tämä tapahtui jo 130kg painoilla tehtäessä mutta tästä huolimatta tein sarjan 150kg painoilla missä tuntui ja kävi ihan samalla tavalla. Kuitenkin itse tekeminen tuntui siinä mielessä ihan normaalilla ja hyvälle ettei tuo vaikuttanut sen suuremmin asiaan. Kyykyn jälkeen muissa liikkeissä en edes huomannut mitään ihmeellistä vasemmassa jalassa tai muiden liikkeiden kärsineen samaa pientä ongelmaa.

Näiden lisäksi tuli tehtyä vielä vaakahack-kyykkyä tekniikalla mikä karsi tekemisen ottamisen takareisiltä. Jalat mahdollisimman alas eikä liikettä alle 90 asteen kulmaan. Treeni loppuikin sitten takareidet maaten laitteeseen missä tuli tehtyä muutama erilainen sarja kuten yksi plus puolikas ja Arskan 7-7-7 mikä oli todella raskas tehdä tässä laitteessa.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.