Kovaa jalkatreeniä ja selkätreeniä joissa molemmissa treeneissä tuli käytyä hieman maassa sarjojen jälkeen

21.06.2017 - 09:46

Sen pitäisi olla hyvä merkki kuntosalilla kun sarjan jälkeen joutuu menemään polvilleen maahan ja haukkaamaan happea. Näin kävi minulle itseasiassa maanantaina sekä tiistaina eli kahtena päivänä peräkkäin. Maanantaina jalkaprässissä yhden pidemmän sarjan jälkeen ja tiistaina maastavedossa 220kg painoilla tehdyn sarjan jälkeen. Periaatteessa tuon pitäisi olla hyvä merkki siitä, että treeni on mennyt perille. Toisaalta jos noin käy useasti niin se ei ole hyvä merkki tai saati jos juuri tehty sarja ei ole ollut mikään "ihmeellinen".

Omasta mielestäni tuo kertoo siitä tosiaan, että sarja on tehty loppuun saakka. Kuitenkaan en ole tarkoituksella tätä hakenut sillä pidemmän päälle tuo ei ole hyvä asia, että sarjojen jälkeen "keräillään" maassa hetken aikaa. Kuitenkin kyseessä oli tällä kertaa jalkaprässi missä tuli tehtyä todella pitkä supersarja takareisille ja tiistaina vuorossa oli maastaveto missä sain 220kg painoilla viiden toiston sarjan. Voi myös olla, että tiistainen maastaveto sarjan jälkeinen saattoi osittain johtua maanantain jalkatreenistä. Mikä puoltaa taas siihen, että kroppa ei olisi palautunut tai olet ylikunnossa joka on se huonompi asia.

Viime viikolla en käynyt kertaakaan tekemässä aamutreeniä enkä myöskään tehnyt edes mitään "normaalia" aerobista muutoinkaan. Tämän lisäksi viime viikon treenit olivat laatua "diipadaapa" eli "normaaleja" tai vähemmän normaaleja treenejä poislukien jalkatreeniä ja olkapäätreeniä jotka erosivat kolmesta muusta treenistä selvästi. Näiden normaalian tai kevyempien treenien lisäksi pidin myöskin täydet välipäivät viikonloppuna joten sain kaksi päivää huilia. Näiden pohjalta en itse uskoisi asian olevan ainakaan ylikunto. Se, että palauduinko maanantain jalkatreenistä tiistain selkätreeniin ja maastavetoon onkin mysteeri.

Tiistaina maastavedossa viiden toiston sarjoja 220kg ja 180kg painoilla

Tiistaina alusta asti maastaveto tuntui kevyelle aina 220kg asti. Ajattelin nyt olevan hyvä aika sitten kokeilla sitä viittä toistoa 220kg painoilla jota olen hakenut pidempään. Se tuli vaikka jouduin hieman pidentämään taukoja kolmen toiston jälkeen. Ensimmäiset kolme toistoa tulivat tuosta vain, mutta tämän jälkeen otin hieman happea ennen kuin tein neljännen ja viidennen toiston. Tämän jälkeen laskin painot 180kg joilla tein vielä kolme viiden toiston sarjaa.

Kaikki meni tämän puolesta hyvin vaikka tuntui sille, että sykkeet ei oikein tuntunut laskevan nopeasti. Voi myös olla, että sykkeet vain nousivat nopeasti eikä ne ehtinyt laskea maastavedon aikana ihan niin nopeasti kuin muiden liikkeiden aikana. Treenin loppupuolella kolmannesta liikkeestä alkaen sykkeet olivat jo normaalilla tasolla. Käytännössä heti kun lopetin treenin raskaimmat liikkeet eli maastavedon ja kulmasoudun.

Muutenkin tiistain selkätreeni meni sillain kun en sitä suunnitellut. Ajattelin meinaan aluksi etten tekisi maastavetoa tällä kertaa vaan vasta ensi viikolla. Edellisenä päivänä oli kuitenkin ollut kova jalkatreeni niin ajattelin olevan parempi vain keskittyä muihin liikkeisiin. Kuitenkin taas jostain syystä suuntasin salilla heti tekemään maastavetoa ja tällä kertaa se oli hyvä ratkaisu ainakin sen perusteella kuinka kevyttä tekeminen oli.

Maanantaina kova jalkatreeni pitkillä sarjoilla ja erikoistekniikoilla

Maanantaina tuli käytyä vetämässä jalkatreeni Nooran kanssa ja mielestäni se kertoo oleellisen ja sen, että treeni on mennyt perille kun saa toisen polvilleen / maahan makaamaan jalkaprässisarjan jälkeen. Itse jouduin tähän ensin eli tein todella pitkän supersarjan jalkaprässiä takareisille tiputussarjana. Toistoja tuli vain niin paljon, että kun lopulta sain sarjan tehtyä ja noustua jalkaprässistä niin jalat eivät yksinkertaisesti kantanut hyvin vaan oli parempi mennä polvilleen maahan. Tämä sama sitten koitui myös Nooran kohtaloksi ja hän meni sarjan jälkeen maahan makaamaan ja samalla siellä kikatti jotain yksikseen.

Ennen jalkaprässin supersarjoja tuli tehtyä kyykkyä suuremmilla painoilla ja lyhyemmillä sarjoilla. Itse sain 130kg painoilla kymmenen toistoa ja 150kg painoilla viisi toistoa vaikka vasen jalka laahasi tai kaikki ei ollut ihan 100%. Tunsin tämän jalassa kun tein sarjaa ja sarjan jälkeen Noora totesi vasemman tulleen hieman perässä. Tämä tapahtui jo 130kg painoilla tehtäessä mutta tästä huolimatta tein sarjan 150kg painoilla missä tuntui ja kävi ihan samalla tavalla. Kuitenkin itse tekeminen tuntui siinä mielessä ihan normaalilla ja hyvälle ettei tuo vaikuttanut sen suuremmin asiaan. Kyykyn jälkeen muissa liikkeissä en edes huomannut mitään ihmeellistä vasemmassa jalassa tai muiden liikkeiden kärsineen samaa pientä ongelmaa.

Näiden lisäksi tuli tehtyä vielä vaakahack-kyykkyä tekniikalla mikä karsi tekemisen ottamisen takareisiltä. Jalat mahdollisimman alas eikä liikettä alle 90 asteen kulmaan. Treeni loppuikin sitten takareidet maaten laitteeseen missä tuli tehtyä muutama erilainen sarja kuten yksi plus puolikas ja Arskan 7-7-7 mikä oli todella raskas tehdä tässä laitteessa.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.