Kehonkoostumusmittaus marraskuu 2021 eli mitä vuodessa on tapahtunut

06.11.2021 - 12:45

Kävin tämän viikon torstaina kehonkoostumusmittauksessa ja huomasin että olin käynyt viimeksi kehonkoostumusmittauksssa käytännössä vuosi sitten. Tuolloin painoin 118.3kg ja rasvaprosentti oli 26.6% kun taas tällä kertaa paino oli 104.8kg ja rasvaprosentti 21.5%. Vuoden aikana paino on siis tippunut 14kg ja rasvaprosentti 5.1%. Paino on siis pysynyt samoissa luvuissa mihin kesän dieetin jälkeen pääsin kun sain tiputettua painoa seitsemässä viikossa 14kg. Käytännössä siis tuo seitsemän viikkoa tarkoitti 5% rasvaprosentin laskua.

Tärkein asia oli oli yleisen rasvaprosentin tippuminen 5.1%:lla 21.5%:tiin mutta tietenkin tuon haluaisi olla aina pienempi. Tavoitteeksi mittauksessa laitoin rasvaprosentti 15% mikä tarkoittaisi arvioissa että minun pitäisi pudottaa painoa vielä 8kg. Tällöin painaisin hieman alle 97kg eli 96.8kg jos arvioihin on uskomista. Tämän hetkinen tavoitteeni on päästä alle 100kg painoon ja pysyä siinä, mutta nyt tämän testin saaneena voisin asettaa tavoitteeksi tuon 15% rasvaprosentin.

Sitten kun lähtee vertailemaan lukuja tarkemmin keskenään niin eroja on huomattavissa. Käsien lihasmassa oli vuosi sitten 6.2kg ja 6.1kg ja nyt vastaavat lukemat olivat 4.9kg ja 5.1kg. Olen tämän asian kyllä huomannut jo pidemmän aikaa kuntosalilla, että käteni ovat kutistineet. Kun pistän kyynerlämppäreitä käsiini sillä ne menevät paljon helpommin käsiin sillä ne oikein sujahtavat paikoilleen. Vastaavasti rasvan määrä oli 1.5kg & 1.6kg ja rasvaprosentit 18.2% & 19.7% kun nyt luvut olivat 1.2kg & 1.2kg sekä 18.1% ja 18.2%. Nyt molempien käsien rasvaprosentit olivat lähes identtisiä kun viimeksi vasemman käden rasvaprosentti oli syystä tai toisesta paljon suurempi. Prosentit ja rasvat olivat tippuneet hieman mutta mielestäni 1kg:n lihasmassan lähteminen oli suhteessa suurempi luku.

Mitä jalkoihin tulee niin lihasmassa olivat 14.5kg & 14.3kg kun nyt vastaavat lukemat olivat 12.7kg & 12.6kg. Rasvan puolella luvut olivat 4.9kg & 5.1kg ja prosentit 24.4% & 25.3% kun nyt lukemat olivat 3.9kg & 3.7kg sekä prosentit 22.4% & 21.9%. Jalat ovat myös pienentyneet niin lihasmassan kuin rasvan osalta mutta mielestäni parempaan suuntaan kuin kädet. Jaloista on myöskin lähtenyt rasvaa kun taas käsistä enemmän lihasta. 3% rasvan laskeminen jaloista kun yleinen rasvaprosentti on laskenut 5% niin on mielestäni hyvin vaikka tuo myös kertaa mihin sitä rasvaa on jäänyt. 

Keskivartalo mikä on aina ollut kamalin niin siinä tulokset olivat laskeneet eniten vaikka siltä ei niinkään aina tunnu. Viimeksi keskivartalon rasvaprosentti oli 29.8% kun nyt se oli 21.8% eli hyvin lähelle kokonaista rasvaprosenttia. Viimeksi keskivartalossa oli rasvaa 18.4kg kun nyt vastaava lukema oli 12.5kg eli 6kg mikä on lähes puolet tiputtamastani 14kg:sta. Mitä jalat ja kädet olivat menettäneet lihasmassaa niin keskivartalo oli sitä saanut. Viimeksi keskivartalon lihasmassa oli 41.7kg kun nyt vastaava lukema oli 43.2g. Olen siis tiputtanut painoa yhteensä 14kg mistä 6kg oli keskivartalosta mutta vastaavasti olen saanut kasvatettua 1.5kg keskivartalon lihasmassaa. Tuo 1.5kg lihasmassan nouseminen keskivartalossa yllätti minut mutta vastaavasti jos kaikkia lukemia ajattelee niin toisaalta se ei yllätä sillä kädet ja jalat ovat ne mistä lihasmassaa lähtee helpoiten kun lähdetään tiputtamaan painoa.

Kehoskoostumusmittaus:

  • rasvaprosentti: 21.5%
  • oikea jalka: 22.4% 12.7kg
  • vasen jalka: 21.9% 12.6kg
  • oikea käsi: 18.1% 4.9kg
  • vasen käsi: 18.2% 5.1kg
  • keskivartalo: 21.8% 43.2kkg

https://www.tuomasvalimaa.net/blog/kehonkoostumusmittaus-marraskuu-2020

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.