Huomiota parin viikon treenaamisen jälkeen neljän viikon tauon jäljiltä

28.04.2020 - 10:50

Nyt on kuntosali treenejä takana pari viikkoa neljän viikon tauon jälkeen ja on ihan hyvä jakaa huomioita joita olen huomannut. Itselleni pahin treeni oli ensimmäinen treeni neljän viikon tauon jälkeen. Ensimmäisessä treenissä liikeradat sekä koordinaatio oli ihan hakusessa, mutta jo seuraavassa treenissä kaikki oli jo paremmin. Näin ollen omalla kohdallani liikerata sekä koordinaatio ongelmat jäivät käytännössä vain yhteen treeniin. Tietenkin liikkeiden liikeradat ovat parantuneet aina treeni treeniltä, mutta ero ensimmäisen treenin ja toisen treenin välillä oli valtava.

Olenkin lähtenyt liikkeelle muutamilla liikkeillä per lihasryhmä / treeni enkä ole ottanut liian montaa eri liikettä vielä käyttööni. Näin ihan sen takia, että en ole halunnut ottaa liikaa eri liikkeitä heti käyttööni vaan olen halunnut keskittyä tiettyihin liikkeisiin muutaman asian takia. Ensinnäkin voimatasoni ovat tippuneet niin paljon, että haluan nyt keskittyä ensimmäisenä nostaa voimatasoni. Voimatasojen noustessa kaikkien liikkeiden tekeminen on paljon helpompaa ja mukavampaa kun niissä voi käyttää jotain painoja. Toisekseen kun aloittaa pienellä määrällä liikkeitä eikä ota kerralla koko arsenaalia käyttöön niin tällöin pystyy kehittämään näitä kyseisiä liikkeitä. Kolmanneksi sarja kestävyys on laskenut voimatasoja enemmän joten olen halunnut keskittyä enemmän lyhyempien sarjojen tekemiseen jolloin kaikki liikkeet eivät sovellu tähän.

Näiden kahden viikon aikana pääpaino onkin ollut tehdä penkkiä, kyykkyä sekä maastavetoa. Näiden ympärille on tullut sitten otettua erilaisia avustavia liikkeitä sekä kyseiseen lihasryhmään liittyviä liikkeitä. Käytännössä tämä on sama idea kuin aloittaa kuntosalilla käynnin eli nostaa yleisiä voimatasoja jonka jälkeen voi siirtyä tekemään enemmän kohdistavia liikkeitä. Tässä asiassa moni tekee virheen sillä, että ei keskity nostamaan voimatasoja vaan alkaa tekemään liian nopeasti liian teknisiä liikkeitä. Tämä johtaa siihen, että voimatasot eivät nouse jolloin kaikkien perusliikkeiden tekeminen on joko vaikeaa tai niissä ei pysty käyttämään painoja. Itselläni oli tosiaan "vain" neljän viikon tauko mutta voisin kuvitella suurimmalle osalle treenaajista tulevan vähintään puolen vuoden tauko sillä kyseinen paska tulee jatkumaan vielä tovin ja suurimmalla osalla on jo takana kuuden - seitsemän viikon tauko. Tällöin siis kannattaa aloittaa nollasta eikä tosiaan siitä mihin on jäänyt vaikka olisikin tehnyt "kotitreenejä" sillä ero oikeisiin treeneihin on valtava.

Olen ollut siinä mielessä hämmentynyt, että kyykky on ollut toistaiseksi paras liike kolmesta suuresta eli penkistä, kyykystä ja maastavedosta. Siis jos suhteutan nykyiset painot joilla olen tehnyt ennätyksiini. Olen saanut raakana penkistä vain 180kg, maastavedossa olen saanut 240kg mutta kyykyssä olen nyt tehnyt 220kg painoilla kolmen toiston sarjan. Penkissä olen kyllä tehnyt 170kg painoilla kolmen toiston sarjan mikä on kyllä parempi kuin 180kg nosto. Tämän lisäksi olen saanut tehtyä slingshotilla 200kg, 210kg, 220kg sekä 230kg painoilla yhdestä kolmeen toistoa. Tosin nämä kyseiset toistot tai sarjat eivät silti ole ihan niin hyviä kuin ennen taukoa. Maastavedossa olen lähinnä tehnyt ykkösiä tai kakkosia ja ainoa poikkeus on ollut 210kg painoilla viiden toiston sarja.

Mitä tulee sitten muihin liikkeisiin niin niissä on ollut kyllä ihan normaalit painot kuin ennen taukoa. Tiedä sitten onko ne jopa parantuneet tai teenkö vain niissä hieman eri tavalla kuin ennen? Toisaalta olen nyt kyllä käynyt eri kuntosalilla kuin normaalisti mikä sekin on vaikuttanut muutamiin asioihin kuten mitä liikkeitä teen tai mitä laitteita käytän. Toisaalta koko treenaaminen on ollut erilaisempaa kuin ennen taukoa ja ainakin tällä hetkellä treenaan "verkkaisemmin" tai toisin sanoen minulla ei ole mikään suuri kiire sarjojen välillä. Kuitenkin myöskin motivaatio pitää rakentaa uudestaan sillä myöskin tauko vaikuttaa siihen minkä lisäksi kuntosalilla on vähemmän ihmisiä ja ainakin itse en aina saa tarvittavaa motivaatio tyhjällä salilla.

Tällä hetkellä kun eletään tälläistä epänormaalia tai ehkä uutta normaalia aikaa niin myöskin tämä vaikuttaa enemmän tai vähemmän siihen miten nyt treenaan. En näe mitään syytä miksi edes lähtisin tekemään samankaltaisia treenejä kuin ennen taukoa vaan meen puhtaasti fiiliksen mukaan. En ota paineita tuloksista, painoista tai siitä mitä saan aikaan salilla sillä on ollut treenejä joissa olen tehnyt tyyliin pari liikettä ja salilla on mennyt pari tuntia.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.