Eräänlainen sarja ennätys kyykyssä kun sain kolme seitsemän toiston sarjaa 180kg painoilla

13.08.2018 - 10:00

Totutteleminen treeneihin loman aikan näytti vievän muutaman päivän sillä keskiviikkona sain tehtyä kyykyssä eräänlaisen ennätyksen. Sain kyykättyä 180kg painoilla seitsemän toistoa minkä lopulta onnistuin tekemään kolme kertaa. Aikaisempi toistomäärä ennätys 180kg painoilla oli viisi toistoa. Eräällä tapaa tämä oli hieman odotettavissa sillä olen saanut nostettua kyykyn ennätystä pikkuhiljaa 230kg painoihin niin sen pitäisi näkyä myöskin sarjapainoissa tai toistomäärissä. Yleisesti ennätyksen pitäisi näkyä sarjapainoissa ja toistomäärissä sekä päin vastoin, mutta toisaalta ennätykset ovat aina ennätyksiä eikä sarjapainot heijastu ennätykseen.

Se että sain nyt kyykättyä 180kg painoilla näin hyvin oli todellakin yllätys. Kun aloin kyykkäämään niin jo 60kg aloituspainot tuntui vaikealta. Tämä johtui muutamasta asiasta kuten oudosta kyykky paikasta sekä jalat tuntuivat olevan hieman jumissa. Päähuoli oli kuitenkin outo kyykky paikka sillä jostain syystä en vain meinannut uskaltaa mennä alas edes 60kg painoilla. Yksi syy oli peili. En ole tottunut pitkään aikaan kyykkäämään peiliä vastaan ja jotenkin kun näin itseni peilistä niin keskityin peilin kautta enemmän tekniikkan kuin itse alas menemiseen. Kun ei näe itseään peilistä niin tällöin ei ala keskittymään pieniin asioihin vaan sitä vain alkaa tekemään toistoja.

Kun on mahdollisuus nähdä itsensä peilistä niin tällöin helposti alkaa keskittymään epäoleellisiin asioihin ja keskittymään enemmän tekniikkaan. Tällöin ainakin itse menetän jostain syystä rentouden ja uskalluksen mennä vain alas kun näkee itsensä peilistä. Vaikka kyseessä olikin pienet 60kg painot niin jo tässä vaiheessa peili teki itselleni vaikeuksia tehdä yhtään mitään. Kuitenkin pikkuhiljaa aloin oppimaan katsomaan peilistä pois päin mutta pidin kuitenkin pään suorassa ja normaalissa asennossa miten päätäni pidän kyykyssä.

Tämä kaikki otti aikaansa ja opin uusia asioita jokaisella sarjalla ja samalla sitten huomasin jalkojen toimivan hyvin. Itselleni kyykky, maastaveto kuin penkki ovat sellaisia liikkeitä joissa pään pitää olla kunnossa. Pienikin epäillys jaksamisesta tai siitä pystynkö tekemään toiston niin on tieto siitä, että toisto tai sarja ei tule menemään hyvin. Kun "tietää" pystyvänsä tekemään mitä on tekemässä niin tekeminen on paljon helpompaa. Varsinkin kyykyssä pitää vain tehdä eikä alkaa epäilemään itseään. Heti kun alkaa epäilemään itseään niin tämä näkyy siinä ettei saa painoja ylös tai tekeminen on muutoin raskasta.

Kannattaa myös tiedostaa myös sekin, että "tieto" ja liian hyvän olon tunne omista voimatasoista ei takaa kuitenkaan onnistumista. Olen monta kertaa huomannut tämän asian, että vaikka fiilis ja tunne on hyvä ennen sarjan tai noston tekemistä niin itse tekeminen voi olla ihan jotain muuta. Vastaavasti huonona päivänä jolloin tuntuu kipua ja muutoinkin tuntuu yleisesti väsyneeltä niin voi jaksaa tehdä jopa paremmin kuin normaalisti. Tällä kertaa minulla oli hieman tätä ennen kyykyn aloittamista sillä jaloissa ei tuntunut ihan 100% hyvälle. Se on aina mahdoton tietää ja sanoa sujuuko vai eikö suju ennen kuin alkaa varsinaisesti tekemään. Jopa lämmittelysarjat eivät kerro totuutta vaan vasta ensimmäiset tai jälkimmäiset oikeat sarjat näyttävät mikä päivän kunto oikeasti on.  Tämän takia itse en osaa etukäteen miettiä millaisilla painoilla tulen tekemään vaan katson miten liike tulee kehittymään ja menen ihan sen mukaan.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.