Dieetti ei tarkoita ettei treeneissä voi käyttää suuria painoja

14.11.2017 - 12:54

Dieettaaminen ei tarkoita sitä, etteikö kuntosalitreeneissä voisi käyttää "normaaleita" painoja tai jopa suuria painoja. Olen tämän asian todennut jo monesti kun olen ollut dieetillä tai syönyt muutoin vain vähän. Minulla ei ole ollut pohjalla mitään tankkauspäivää vaan ihan normaali dieetti on ollut menossa kun olen saanut nostettua liikkeissä ennätyksiä tai lähelle ennätyksiä. Omalta kohdaltani voin sanoa, että voimataso ei heikkene kun olen dieetillä vaan enemmäkin sitten aerobinen kunto. Jos lähtee ihan suoraan vertaan juoksun ja kuntosalin väliltä niin juostessa huomaan diettin vaikutuksen voimakkaammin.

Olen lukenut monesta paikasta ja kuullut Youtube videolta, että dieetin aikana "pitäisi" käyttää suuria painoja. En jaksa nyt alkaa kääntämään ja copy pasteemaan toisten artikkeleita vaan esimerkiksi Alexfergus.comista löytyy yksitoista syytä miksi treeneissä kannattaa käyttää suuria painoja pienten sijaan. Tietenkin ymmärrän hyvin senkin puolen miksi treenata pienemmillä painoilla dieetin aikana ja olen tätä myöskin välillä itse käyttänyt aikaisemmilla dieeteillä. Menevällä olevalla dieetillä puolestaan pidättäydyn suurilla painoilla treenaamisessa sillä tällä hetkellä on vain hyvä draivi päällä.

Mitä nyt itse näen pienemmillä painoilla treenaamisen etuina on se, että liikkeissä jaksaa tehdä toistoja enemmän. Tämä puolestaan mahdollistaa muutaman mahdollisuuden kuten enemmän aerobisen treenaamisen perusliikkeillä käyttäen joko todella pitkiä sarjoja tai lyhyempiä palautumisia. Toisaalta kaikki tämä tuo eteen juuri tuossa artikkelissa listaamia asioita miksi kannattaa treenata suuremmilla painoilla. Miksi sitten muutenkaan tehdä aerobista treeniä kuntosaliliikkeillä kun sitä voi tehdä kuntopyörällä, crosstrainerillä, juoksumatolla tai sitten ihan pihalla juoksun tai kävelyn muodossa?

Itse olen saanut aikoinaan nostettua liikkeiden ennätyksiä ollessani dieetillä kuten tälläkin viikolla maastavedossa saamani 260kg. Aikoinaan kun nostin penkistä ensimmäisiä kertoja 200kg painoja niin olin dieetillä. Tämä vain todistaa omalta kohdaltani sen, että en tarvitse niin paljoa "polttoainetta" eli ruokaa saadakseni "kovia" tuloksia. Varmaan kun syön "terveellisemmin" tai siis jätän kaiken turhan syömättä dieetin aikana niin jaksan vain nostaa painoja kevyemmin. En sitten tiedä ajaako nälän tunne vain parempiin suorituksiin kuntosalilla?

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.