Aamulla onnistunut kevyt aamulenkki ja selkäpäivä todella pitkästä aikaa tiistaille

16.11.2016 - 12:06

Aamulla oli tarkoitus mennä juoksemaan vaikka nukkuminen jäi vähäiseksi eli alle seitsemän tunnin. Aamulla vähän aikaa väsytti, mutta se meni nopeasti ohi. Ilma oli aamulla vähän viileämpi kuin eilen ja minulla oli melkein sama varustus. Vain eri trikoot jalassa, mutta muuten talvitrikoot, collage-paita, juoksupipo ja käsineet. Tänään varustus oli parempi kuin eilen ja tänään ei tullu lähellekkään niin kuuma. Minun juoksuvauhtini oli tänään rennompi ja matka lyhyempi kuin eilen joka saattoi vähän vaikuttaa kuumuus asiaan, mutta lämpötila oli se ratkaisevin. 3-4 asteen lämpötila viileämpään on merkittävä varsinkin kuin lämpötila on lähellä nollakelia.

Ensimmäinen kilometri meni tänään 7.03min aikaan ja huomasin heti eilisen painavan jaloissa mikä vähän ihmetytti, kun pariviikkoa sitten painelin aamulla 15km ja illalla 10km mikä ei painanut lähellekkään yhtä paljon kuin tämän aamuinen. Aika oli sentään hyvä, koska lähin hakemaan aamulta rentoa, hidasta ja säästelevää juoksua. Toinen kilometri meni 6.39min aikaa niinkuin aikaisemminkin on mennyt ensimmäisen mennessä lähelle seiskaa. Yleensä tämän jälkeen vauhti on yleensä noussut lähelle 6.25-6.30min, mutta tänään onnistuin pitämään kolmannen kilometrin 6.49min. Ehkä tämä kolmas kilometri oli ratkaiseva millä aamun juoksu pysyi "kasassa" eli vauhti ei lähtenyt nousemaan. Neljäs kilometri meni 6.40min, mutta tämän jälkeen vauhti vähän nousi niinkuin se on jostain syystä aina lenkkien lopussa alkanut nousemaan. En vain jostain syystä jaksa juosta lenkkiä loppuun tiettyjä vauhteja ja hitaasti vain alan kiihdyttämään tietämättäni. Onko minulla yhtäkkiä kiire päästä pois juoksemasta? Ehkä tämä on se syy? Jos minulla on esimerkiksi kuuden tai kahdeksan kilometrin aamulenkki niin pari kilometriä ennen loppua alan jostain syystä kiihdyttämään vauhtia. Tämä tarkoittaa kuutoisella neljän kilometrin jälkeen ja kasilla kuuden kilometrin jälkeen alitajuntaista vauhdin lisäystä. Vaikka olen varannut juoksemiseen aikaa eikä minulla muutenkaan ole yleensä kiire niin alan varmaan jostain syystä kiirehtimään ja haluamaan vain lenkin loppumista nopeasti. Tämän efektin näkee myös tämän aamun lenkistä jossa viitoinen meni 6.34min aikaan ja viimeinen täysi kilomteri 6.26min. Tänään hitaampi lenkki onnistui yleisellä tasolla, kun yleensä näillä hitailla lenkeillä viimeiset kilometrit alkavat menemään lähemmäs 6min kilometri aikoja.

[[{"fid":"166","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"223","width":"329","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Aamulla säästeltiin ja illalla ei tosiaankaan säästelty vaan painettiin alusta loppuun melkein se mitä kropasta lähti. Peltsi oli huudellut että en tekisi tänään vielä jalkatreeniä vaan tekisin sen vasta loppuviikosta tai viikonloppuna. Tämä ihan sen takia, koska ainakin minä olen menossa taas viikonloppuna Vammalaan kuntosalille ja Peltsi on kokeilemassa siellä uutta Hack kyykkylaitetta. Jos on? Ja tämän takia hän vähän huuteli, että tekisin kanssa jalat silloin. Tämän takia tein tänään selkätreenin enkä ole tehny selkätreeniä tiistaina pitkästä aikaa. Olikohan se alkuvuosina kun tein tiistaisin selän? En muista tarkkaan, mutta sellainen muistikuva minulla on. Peltsi ainakin muistaa.

Sunnuntaina tehdessäni pidempää sarjaa 12 ja 15 toistoja niin tänään ennen treeniä aloin miettimään pitäisikö minun jatkaa tänään tuota samaa tyyliä? Tuota asiaa tuli pohdittua vähän aikaa ja lähinnä sitä mitä liikkeitä tekisin. Mitä liikkeitä voisi tehdä selkäpäivänä 12 tai 15 toistoilla? Varsinkin alkaselkä oli iso kysymys, kun mitään maastavetoa on turha lähteä tekemään yli 10 toiston sarjoja. Näin jälkeen päin ajateltuna good morning olisi ollut paras ratkaisu 12 tai 15 toiston sarjoilla, mutta päädyin tekemään selänmurskaajaa. Kävellessäni kuntosalille päässäni alkoi raksuttamaan paino ja toistomäärät selän murskaajalle eli maastaveto + good morning supersarjana. Kaiken maailman painot ja määrät raksuttivat päässäni molemmissa liikkeissä ja loppujenlopuksi päädyin maastavetoon 130kg:lla 10 toistoa ja good morningiin 60kg 15 toistoa. En ihan ajatellut loppuun asti miten jaksan tehdä noilla painoilla ja määrillä, mutta tein vain. Jo ensimmäisen sarjan jälkeen alkoi jo puuskuttamaan mikä vai lisäänty sarjoen lisääntyessä. Kolmannen eli viimeisen sarjan jälkeen piti ottaa vähän tangosta kiinni, huikata vettä ja huilata. Kolmas sarja oli niin raskas, että huh huh. Viimeisen sarjan maastavedon jälkeen olin jo ihan kuitti, mutta tämän jälkeen piti aloittaa heti good morningin viimeinen setti. Tänään selänmurskaaja oli oikea selän murskaaja ja kokemus oli sellainen näillä toistomäärillä mitä en tule varmaan ikinä enään tekemään tai jos tulen niin pienemmillä painoilla.

[[{"fid":"167","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"263","width":"350","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Hyvin sitä vain jaksaa treenata vaikka ruokavalio on ollut suhteellisen pieni ja muutamat on sitä vähän ihmetellyt. Tulokset vain puhuvat puolestaan ja tiedän mitä teen. Tänään tuli syötyä ennen treeniä 4 ruisleipää aamupalaksi aamulenkin jälkeen, pieni pihvi + raejuusto luonaaksi, proteiini rahka ja vielä pari tuntia ennen treeniä joqurtti. En tiedä kun en ole laskenut paljonko noista tulee ja mitä, mutta enemmänkin voisi syödä.

Selkätreeni

  • Supersarja maastaveto 3x10 130kg + good morning 3x15 60kg
  • Kulmasoutu käsipainoilla 3x12 35kg
  • Alatalja 3x10 80kg
  • Ylätalja 3x10 60kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.