Ensitestissä Reebok CrossFit Lifter Plus 2.0 sekä maastaveto ennätyksen jälkeinen treeni

16.11.2016 - 12:06

Viime viikonloppuna tuli hieman yllättäen ostettua ensimmäiset painonnostokengät. Reebok CrossFit Lifter Plus 2.0 kengät ovat nimellisesti CrossFit kengät, mutta soveltuvat niin painonnostoon kuin CrosFit:iin jota en kyllähään harrasta. Olin tällä kertaa katsomassa kylläkin ihan normaaleita treenikenkiä yleiseen treenaamiseen, mutta päädyin sitten tälläiseen ratkaisuun tällä kertaa. Reebok CrossFit Lifter Plus 2.0 kengät ensinnäkin näytti hienoilta ulkoapäin mikä laittoi minut kokeilemaan kenkiä sillä jostain kumman syystä myös treenikengät pitää näyttää vaan hienolle. Ainakin omasta mielestäni kenkienkin pitää sopia muuhun varustukseen.

Kokeillessani Reebok CrossFit Lifter Plus 2.0 kenkiä jalkaani huomasin niiden sopivan todella hyvin jalkaan. Kengät tuntuivat mukavalta jalassa, eivät painaneet sivuilta sekä niillä oli helppo kävellä. Kengät tuntuivat myöskin vankoilta että jäykiltä joten niiden luulisin kestävän rasituksen. Nopealla tuntumalla kengät vaikuttivat myöskin "rennommilta" jalassa kuin ajattelin tämän kaltaisten kenkien olevan. Tämä rentous varmaankin pohjustuu siihen, että Reebok CrossFit Lifter Plus 2.0 kengät ovatkin myös CrossFit kengät. Olen vain saanut vaikutelman jäykästä ja kankeasta kengästä painonnostokengistä joilla ei oikein voi tehdä mitän muutakuin kyykkyä, jalkaprässiä sekä maastavetoa. Nämä kengät vaikuttivat nopealla tuntumalla sellaisilta joilla voisi kokeilla tehdä jopa koko treenin alusta loppuun. Tietenkin kenkien ollessa jämäkät pohjasta niillä ei onnistu pohkeiden tekeminen ainakaan sillä pohkeiden tekemiseen "tarvitaan" joustavammat pohjat.

[[{"fid":"430","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Reebok CrossFit Lifter Plus 2.0 ","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Reebok CrossFit Lifter Plus 2.0 ","field_folder[und]":"71"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"Reebok CrossFit Lifter Plus 2.0 ","title":"Reebok CrossFit Lifter Plus 2.0 ","height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"}}]]

Sinällään on hieman ihme, että ostin juuri painonnostokengät enkä sitten normaalimpia kenkiä kuntosalille sillä tänä hetkiset Niken kenkäni alkavat olemaan hieman jo rikki. Olen muutenkin jo vuosia käyttänyt kenkiä kuntosalilla ilman nauhojen sitomista kaikissa paitsi pohjeliikkeissä sekä askelkyykyissä. Joskus olen koittanut tehdä askelkyykkyäkin nauhat auki, mutta kengät ovat vain lähteneet jalasta jolloin minun on tarvinnut laittaa nauhat kiinni. En tiedä mistä tämä tapa on peräisin, mutta luulisin laiskuudesta avata ja kiinnittää nauhoja. Sitten kun tuohon on tottunut vuosien saatossa niin tuo tapa on vain jäänyt päälle. Siksi onkin nyt hieno nähdä miten vallan uudenlaiset kengät jotka ovat tiukat ja kunnolla kiinni vaikuttavat tekemisiini. On myöskin hyvä nähdä miten kengät tulevat vaikuttamaan tekniikkaan sekä toistojen määriin sekä painoihin. Odotan muutamien ensimmäisten kertojen olevan vaikeita jolloin haen tekniikkaa uusille kengille.

Periaatteessa mitään suurempaa syylle ostaa Reebok CrossFit Lifter Plus 2.0 kenkiä ei ollut. Lähinnä tämä ostos oli vain testaamista jolla näkee onko erikoiskengistä mitään hyötyä ja millä tavalla. Mitään ennätyksien hakemista en miettinyt vaan lähinnä tekniikan korjaamista entistä paremmaksi. Vaikka kengät vaikuttivat tukevilta ja sopivan jalkaan hyvin niin varsinaisen käytännön hyödyn näen vasta tänään kun laitan ne jalkaanni ensimmäisen kerran kuntosalilla. Sitä en vielä tiedä pidänkö kenkiä jalassa vain ensimmäisen liikkeen eli maastavedon ajan vai yritänkö koittaa käyttää kenkiä myös muissakin liikkeissä. Heti voisi olla hyvä aika testata miten kengät käyttäytyvät yleisesti pitämällä kengät jalassa koko treenin ajan. Samalla yleinen käytettävyys tulisi testattua joten jälkeenpäin ei tarvitsisi miettiä tätä asiaa mikä saattaisi helposti jäädä kummittelemaan pidemmäksi aikaa.

Ensimmäinen kuntosalitreeni Reebok CrossFit Lifter Plus 2.0 kengillä

Olin viikonloppuna suunnitellut ja vielä eilenkin aamupäivään asti miettinyt meneväni tänä aamuna aamulenkille. Tämä suunnitelma kuitenkin muuttui viimeistään eilen illalla kuntosalilla jolloin huomasin aamulla juoksemani intervallien painavan illan kuntosalitreeniä. Osittain tästä johtuen päätin jättää menemättä aamulenkille tänään sillä halusin säästellä kaikki mahdolliset voimat illan kuntosalitreeniä varten. Oikeastaan maastavetoa varten johon haluan panostaa niin paljon kuin pystyn. Lähinnä uusien kenkien takia jotta saan tehtyä kunnollisen testaamisen sillä kenkien testi menisi täysin pieleen jos en edes jaksaisi tehdä maastavetoa kunnolla. Tietenkin eilinen oli kokonaisuutena raska treenipäivä joten päivän kunto on siltikin mysteeri siltä osin kuinka olen palautunut eilisestä.

Treeni alkoi maastavedolla ja uusien kenkien jalkaan laittamisella. Saadessani kengät jalkaan huomasin heti eron kenkiin jota olen käyttänyt normaalisti kuntosalilla. Reebok CrossFit Lifter Plus 2.0 kengät oli tulevat jalassa sekä kengistä löytyi hyvin pitoa. Tämä oli ensivaikutelma kun kengät olivat hyvin jalassa ja olin valmiina maastavedon aloittamiseen. Itse maastavedon tekniikassa en nyt huomannut sinällään mitään eroa käyttämieni kenkien välillä, mutta pito, tasapaino sekä tuki oli ihan erilaista mikä maastavedon tekemisestä tukevampaa ja itse tekemiseen pystyi keskittymään paremmin. Sitä en nyt osaa sanoa huomasinko kantapäiden ylempänä olemista kunnolla, koska tein maastavetoa tänään suurilla painoilla. Olin aluksi ajatellut tekeväni jollain kevyemmällä painolla aluksi normaaleilla kengillä jonka jälkeen uusilla kengillä, mutta jätin tämän tekemättä. Tällöin olisin saattanut pystyä vertaamaan kenkiä paremmin keskenään, mutta halusin tänään treenata enkä pelkästään testata kenkien eroavaisuuksia.

Mielestäni huomasin tänään hieman pientä väsymystä tai siis sellaista etten oikein jaksanut tehdä ihan niin hyvin kuin viikko tai pari viikkoa sitten. Tietenkin maastavetoni ovat niin viikko kohtaisia, että siinä ei oikein aina selviä se onko jolloin negatiivista vaikutusta maastavedon tuloksiin vai ei. Mielestäni eiliset treenit vain painoivat yhteensä hieman joten tästä syystä en saanut ihan puserrettua maksmia. Ehkä odotukseni ovat vain nousseet ennätyksien myötä ja varsinkin uuden maastaveto ennätyksen, mutta ihan hyvin maastaveto silti tänään meni. Tämän päivän tarkoitus oli nostaa painot pikku hiljaa 200kg ja tehdä välipainoilla viisi toistoa. Päädyin 180kg jälkeen nostamaan painot 200kg:n sijasta 210kg jolla yritin tehdä vain niin monta toistoa kun jaksoin. Ehkä olin kuvitellut jaksavani viisi toistoa, mutta jaksoinkin vain kolme toistoa. Tämän jälkeen yritin vielä tehdä toisen sarjan 210kg painoilla, mutta sain vain kaksi toistoa jonka jälkeen laskin painot takaisin 180kg jolla sain viisi toistoa. Tämän jälkeen katsoin olevani valmis maastavedosta eli olin saanut mielestäni tarpeeksi toistoja yhteen treeniin.

Maastavedon jälkeen vuorossa oli normaaliin tapaan kulmasoutu mitä tein tällä kertaa käsipainoilla. Viime viikolla kulmasoutu meni tangon kanssa ja tämän johdosta halusin tehdä tällä kertaa käsipainoilla ihan vaihtelun vuoksi. Käsipainolla tehdyn ja tangolla tehdän kulmasoudun yksi ero on ainakin se, että käsipainoilla tehtynä liikkeeseen saa pidemmän venytyksen yllä. Toinen asia mikä myöskin eroo käsipainoilla ja tangolla tehtynä on se, että itse saan paljon kovemman hien päälle käsipainoilla kun tangolla. En oikein tiedä miksi näin, mutta aina tehdessäni kulmasoutua käsipainoilla saan hirveän hien päälle.

Maastavedon jälkeen tein Lat Rope Yankersin kun sillä hetkellä sattui olemaan ristikkäistalja vapaana ja ajattelin, etten jaksaisi taljojen jälkeen palata yläkertaan tekemään kyseistä liikettä. Periaatteessa Lat Rope Yankes olisi myös loistava liike lopettamaan selkätreeni kuten olen ajoittain tehnyt. Nyt usein Lat Rope Yankers on tullut tehtyä maastavedon sekä kulmasoudun / t-soudun jälkeen tehtynä jos vinopenkki ja ristikkäistalja on sattunut olemaan vapaana.

Sitten olikin vuorossa alatalja, vaakasoutu ja vielä ylätalja. Alattelin aluksi tekeväni vain alataljan jonka jälkeen ylätaljan ja treeni olisi ollut siinä, mutta halusinkin tehdä yhden käden vaakasoudun alataljan jälkeen sillä halusin tämän illan selkätreeniin yhden yhden käden liikkeen. Tietenkin kulmasoutu oli jo tietenkin yhden käden liike, mutta halusin kuitenkin yhden käden liikkeen vielä treeniin, koska niitä ei ole ikinä liikaa ja välillä ei ollenkaan. Yhden käden vaakasoudun jäkeen lopetin liikkeen ylätaljaan minkä tein kapealla kahvalla. Tämä olikin sitten jo väseneempä tekemistä ja painoja olisi voinut olla hyvin 10kg vähemmän sillä toinen ja kolmas sarja olivat aika väsyneitä sarjoja. Toistoja kun oli vaikea saada alas asti tehtyä kunnolla mikä vain viittasi väsymiseen sekä liian suuriin painoihin.

Selkätreeni

  • Maastaveto 100kg x5, 140kg x5, 180kg x5, 210kg x3, x2, 180kg x5
  • Kulmasoutu käsipainoilla 3x10 45kg
  • Lat Rope Yankers 3x10 70kg
  • Alatalja 3x10 100kg
  • Yhden käden vaakasoutu 3x10 80kg
  • Ylätalja kapea 3x10 70kg 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.