230kg uusi maastaveto ennätys mitä olen yrittänyt pitkään ja mikä merkitsee paljon

16.11.2016 - 12:06

En tiedä mistä sain idean, mutta sellainen vain tuli tänään mieleen. Kun olin lähtemässä tänään töistä aloin jostain kumman syystä miettimään tänään maastavetoa ja uuden ennätyksen nostamista. Melkein koko matkan kotio asti mietin asiaa ja samalla mietin sitä kun viime viikolla mahtavan 220kg kolmen toiston sarjan jälkeen päätin ihan toista. Ajattelin viime viikon loistavan maastavedon jälkeen että tällä viikolla olisi luvassa jolloin 180kg - 200kg hieman suurempia sarjoja eikä mitään ennätys yrityksiä. En tajua mistä tuo tänään putkahti mieleen ja tämän jälkeen yritin vain saada tälläiset asiat pois mielestä. Ennätykset kun ovat ennätyksiä eikä niitä ihan joka kerta nosteta vaikka tuntuisikin olevan kunnossa. Juuri viime torstain rinta- & ojentajatreeni oli tästä lähin esimerkki, että treeni voi myös epäonnistua vaikka kuinka olisi kulkenut viimeaikoina.

Vaikka yritin tänään ennen kuntosalille menoa saada ajatukset pois ennätyksen yrittämisestä tai siis ajatuksissa tiesin nostavani 230kg niin kyllä tämä ajatus jäi vain päähän. Sanoisin tämän olleen kuitenkin vain parempia asia olla "tietoinen" etukäteen kun olisin alkanut yhtäkkiä miettimään tälläisiä asioita. Kun ennen treenin aloittamista on tiedossa mahdolliset ennätys yritkset niin tällöin siihen osaa varautua ja tehdä täten lämmittelyt hyvin. Extemporeen ennätys yritykset päätyvät helpommin epäonnistumiseen sillä ennen ennätyspainoja voi olla takana jo liikaa toistoja jolloin ei enään jaksa ennätyspainoilla. Itse lähdin maastavetoon tänään sillä asenteella, että jos lämmittelyt nousevat hyvin niin tällöin nostan painot uusiin ennätyslukemiin. Tämän otin myöskin huomioon lämmittelypainoissa sekä niiden toistomäärissä sillä en halunnut paljoa toistoja alle sekä en halunnut tuhlata liikaa voimia välipainoihin.

Lähdin liikkeelle normaalisti 100kg kuten aina maastavedossa. Tänään 100kg tuntui taas sille, että ei kiinnostanut taas nostaa niitä kun rauta nousi niin helposti. Tämän jälkeen nostin painot 150kg ja laskin toistomäärän viidestä kahteen jolla tein loput lämmittelyt joita oli 150kg jälkeen "vain" 180kg:lla. Tein siis lämmittelyt 100kg, 150kg sekä 180kg:lla jonka jälkeen nostin painot 230kg. Tietenkin nosto 180kg 230kg on iso, mutta ajattelin säästäväni paremmin voimia uusiin ennätyslukemiin. Tietenkin jollain 200kg olisi voinut tehdä vielä välissä jolloin nosto ennätyspainoihin olisi ollut pienempi, mutta ajattelin asiaa ihan voimien säästön kannalta en mikä olisi ollut parhain ratkaisu. Tosin en edes tiedä kumpi asia olisi ollut parempi eikä sillä nyt ole väliä, mutta tälläisiä asioita kannattaa miettiä kun tekee maastavetoa suurilla painoilla joko sarjoja tai ykkösiä.

[[{"fid":"425","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_folder[und]":"71"},"type":"media","attributes":{"height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"}}]]

Kun raudassa oli 230kg painoja ja olin alkamassa sitä nostamaan niin silloin alkoi "normaaliin" tyyliin kamala jännistys ja "pelko". Mitään jännitystä ei ollut vielä kun kädet eivät olleet tangossa kiinni, mutta tämä asia muuttui heti kun laitoin kädet tankoon ja aloin ottamaan oikeaa otetta. Tämä on minulle ihan normaalia isommilla painoilla ja aina ollut ennätyspainojen kanssa, että alan siinä vaiheessa kun pitäisi alkaa nostamaan niin pumppaamaan sekä katsomaan käsien asentoa uudestaan. Tälläinen ylimääräinen pumppaaminen ja asennon tarkastaminen vain heikentää suoritusta ja niin kävi melkein myös tänään. Kun pitäisi alkaa nostamaan niin siinä kun säätää ihan jotain muuta ja jännitys sekä pelko kasvaa niin lähtökohdat nostamiseen heikkenevät sekunti sekunnilta. Näin on käynyt aikaisemmin, että olen liian kauan vatvonut asennon korjausta ja pumpannut tyhjiä nostoja liian kauan jolloin latautuminen on kadonnut. Tällöin en ole välttämättä saanut edes nostettua kertaakaan painoja kun kaikki latautuminen on mennyt asennon korjaamiseen. Tämä asennon korjaaminenkin johtuu vain ja ainoastaan jännityksestä ja pelosta alkaa nostamaan tankoa.

Tänään tuo pumppaaminen ja asennon korjaaminen oli pilata ennätys yrityksen, mutta lopulta päädyin nostamaan. Ennen kaikki yritykseni 225kg sekä 230kg ovat jääneet melkein aina lattiaan tai nousseet vain muutaman sentin lattiasta. Tänään 230kg nousi suhteellisen hyvin eikä tanko jäänyt oikeastaan paikoilleen ollenkaan vaan tanko nousi kokoajan. Muistaakseni ensimmäinen kerta 220kg taisi melkein jäädä hieman polvien yläpuolelle kunnes sain sen nostettua ylös asti. Kun tajusin 230kg nousevan niin sitä iloa ja fiilistä ei voi oikestaan kuvailla sillä se oli mahtava tunne. Saada vihdoin nostettua maastavedossa uusi ennätys mitä olen jahdannut pisimpään kaikista liikkeistä ja jossa on ollut paljon epäonnistumisia uusista ennätyksistä. 225kg sekä 230kg olen kokeillut nostaa monia kertoja, mutta kumpikaan paino ei vain ole ikinä ennen tätä päivää noussut. Vaikka tänään sain nostettua 230kg uudeksi maastaveto ennätykseksi niin maastavedo ei jäänyt tänään siihen vaan laskin painoja ja tein niin paljon toistoja kun vain sain. Aikaisemmin olen ennätyksien jälkeen lopettanut maastavedon tekemisen siihen paikkaan, mutta tänään jatkoin maastavetoa vielä 210kg yhden toiston, 180kg viisi toistoa sekä 150kg seitsemän toistoa.

Yleisesti maastaveto meni tänään todella hyvin ja jaksoin tehdä vielä hyvän määrän toistoja vielä ennätyspainojen jälkeenkin mikä yllätti. Oletin voimien menneen 230kg painoilla, mutta näin ei ollut vaan jaksoin hyvin loppuun saakka. Maastavedon jälkeen jatkoin kulmasoutua tangolla jossa minun oli tarkoitus tehdä kymmenen toiston sarjoja 90kg:lla. En sitten tietdä mitä ajattelin, mutta ensimmäinen sarja tuntui todella raskaalle ja teki oikeastaan vaikeaa saada tehtyä kymmentä toistoa. Aloin ajattelemaan olisiko maastaveto vain vaikuttaneen asiaan niin paljon, että se lähti heti syömään tehoja muista liikkeistä? Näin ei kuitenkaan ollut vaan tein hieman laskuvirheen painojen kanssa sillä en sitten jostain syystä laskenut tankoa mukaan. Kun minun oli tarkoitus tehdä 90kg niin teinkin todellisuudessa 120kg:lla. Eipä siis ihme kun ei oikein meinannut nousta sillä en ole koskaan edes yrittänyt kulmasoutua yli 100kg painoilla. Laskin painot sitten ensimmäisen sarjan jälkeen tuohon 90kg jolla jaksoin tehdä ihan normaalisti.

[[{"fid":"299","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"}}]]

Muutenkin jaksoin tehdä tänään lopputreenin hyvin ja normaaleilla painoilla joten tuo hirveä maastavedo ei vaikuttanut tänään muihin liikkeisiin. Tuo sinällään hieman yllätti, mutta toisaalta en tuota asiaa sillain edes ajatellut koko aikana maastavedon jälkeen. Tuota olisi ehkä kannattanut miettiä, että miten ja mitä tekee lopputreenissä kun on aloittanut treenin ennätyksellä. Vielä muutenkaan selässä ei tunnu painavan ihan niin hirveästi illan selkätreeni, mutta huomenaamulla asia on ihan varmasti toinen. Olen tässä treenin jälkeen ja treenin aikana yrittänyt venytellä selkää jotta se ei menisi ihan jumiin vaikka luulen sen silti menevän.

Selkätreeni

  • Maastaveto 100kg x10, 150kg x2, 180kg x2, 230kg x1, 210kg, x1, 180kg x5, 150kg x7
  • Kulmasoutu tanko 120kg x10, 2x10 90kg
  • Lat Rope Yankers 60kg x10, 3x10 70kg
  • Supersarja 3x ylätalja kapea 60kg x10 + ylätalja leveyä 60kg x10
  • Alatalja 3x10 100kg

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.