Maastavedossa 300kg kevennettynä

12.09.2018 - 16:21

Maanantaina oli "normaali" maastaveto päivä ja tällä kertaa en kyllä osannut odottaa treeniltä mitään. Olin kuitenkin viime viikolla tehnyt kaksi maastavetotreeniä ja muutoinkin viime perjantain ja lauantain treeneissä tuli käytettyä isoja painoja. Kun treeneissä käyttää isoja painoja niin tällöin se voi tarkoittaa sitä että seuraavissa treeneissä ei välttämättä jaksa käyttää yhtä suuria painoja. Muutenkin kun tein ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kunnolla kaksi maastavetotreeniä viikon sisään ja maanantaina oli vain pari päivää viime maastavetotreeniin niin oikeasti ei tiennyt mitä odottaa.

Viimeksi käytin maastavetoa tehdessä kumilenkkejä keventääkseni maastavetoa ja antaa mahdollisuuden yrittää 300kg. Perjantaina epäonnistuin tekemään tämän ja sain tehtyä lopulta 260kg kaksi toistoa ja epäonnistumisen jälkeen todella nihkeästi 280kg. Tätä ennen tein 260kg painoilla kaksi yhden toiston nostoa viime viikon maanantaina niin ainakin viikon aikana tuli käytettyä painoja pelkästään maastavedossa. Tuohon päälle vielä kaikki kyykyt ja penkit useampaan kertaan niin painoja tuli ainakin käytettyä. 

Sunnuntaina oli välipäivä mutta minulle se ei tarkoita aina yhtään sen enempää. Välillä tuntuu sille, että välipäivän jälkeen treeni ei suju ja välillä tuntuu kuinka paljon paremmin tuntuu menevän kun on ollut ihan täysi välipäivä. En myöskään tiennyt ennen treeniä tekisinkö maastavedon ihan normaalina vai samalla tavalla kuin viimeksi eli kumilenkkejä käyttäen. Lopulta päädyin siihen ratkaisuun että halusin katsoa päivän kunnon ihan normaalilla tavalla. Aluksi kyllä mietin että olisin tehnyt kevennettyä maastavetoa kumilenkkien kerta mutta päädyin tekemään ihan normaalilla tyylillä.

Kaiken kaikkiaan maastavetoon meni aikaa mutta ainahan siihen menee kun sen tekee kunnolla ja päätyy itselle suuriin painoihin. Kun kuitenkin nostojen ja "sarjojen" välissä pitää pitää pidempiä taukoja jotta saa enemmän toistoja sillä lyhyillä tauoilla maastavedon tekemisessä ei ole mielestäni niinkään järkeä. Ainoa jos tekee pienemmillä painoilla tai muuten vain palautuu todella nopeasti. Niin tai näin niin ei se maastaveto ihan niin hyvin mennyt mutta kuitenkin meni ihan ok. Aluksi epäonnistuin nostamaan 260kg painon mutta pienen uudelleen latauksen jälkeen menin uudestaan ja sain sen ylös. Varmaan oli vain henkinen epäonnistuminen sillä toisella kerralla 260kg nousi mielestäni ihan hyvin. Ei helposti mutta ei ihan vaikeasti.

260kg noston jälkeen alkoikin sitten mietintä mitä tehdä seuraavaksi. Lopettaa maastaveto vai jatkaa 300kg painoihin? Päädyin nostamaan painot 300kg jolla yritin aluksi tehdä kaksi kertaa ihan normaalisti. Sain nostettua tanko siten että tiesin sen nousseen mutta painot eivät nousseet maasta yhtään. Sain siis vain tangon taipumaan hieman ja melkein noston lähtemään mutta jostain se oli taas kiinni ettei se noussut. Tämän jälkeen otin kumelenkit käyttöön ja yritin sitten kolmannen kerran yhteensä 300kg nostamista. Kumilenkkien avulla sain sen nostettua.

Kumilenkit auttoivat nostossa sen alun missä minun normaali nostaminen epäonnistui. Sitä kuinka paljon kumilenkit auttoivat niin en osaa sanoa eikä se niinkään itseäni kiinnosta sillä en vain laske tuota kumilenkki 300kg mihinkään tuloksiin. Tämä oli vain yksi tapa saada tuntumaa 300kg painoihin missä suurin ongelma taitaa kuitenkin olla henkisellä puolella. Tietenkin 300kg on paljon rautaa ja myöskin fyysinen osa ei ole ihan 300kg kunnossa mutta suurempi asia taitaa silti olla henkinen puoli. Siksi olen nyt yrittänyt kumilenkkien avulla saada nostettua suurempia painoja jotta niihin vain alkaisi tottumaan ja saisi avattua päätä myöskin näihin painoihin. Myöskin jos jatkan tätä kahden maastavetotreenin tekemistä viikon sisään niin minun on jotenkin kevennettävä treenejä. Tämä kumilenkeillä kevennetty maastaveto on mielestäni yksi hyvä tapa keventää maastavetoa.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.