Penkissä 200kg painoilla kolme viiden toiston sarjaa sekä miksi kannattaisi käyttää Slingshottia penkissä

11.08.2018 - 20:00

Tiistaina oli vuorossa rinta päivä ja penkki missä sainkin tehtyä 200kg painoilla kolme viiden toiston sarjaa. Nämä sarjat tuli tehtyä slingshottia käyttäen millä olen käytännössä tehnyt penkin viimeisen kolmen neljän kuukauden aikana. Poikkeuksetta kaikki yli 140kg nostot ja sarjat olen tehnyt slingshottia käyttäen. Syitä on käytännössä yksi mutta oikeastaan kaksi. Käyttämällä penkissä slingshottia saat tehtyä enemmän toistoja sekä tekeminen on muutoinkin helpompaa ja turvallisempaa. Varsinkin kun on dieetillä tai tekee penkkiä yksin ilman spotteria niin tällöin slingshot on mielestäni pakollinen.

Slinghot kuullostaa huijaamiselta mutta käytännössä tuo apu ei ole ihan niin auttava kuin voisi kuvitella. Slingshot auttaa saamaan suuremmilla painoilla enemmän toistoja kuin normaalisti tai tehtyä hieman suuremmilla painoilla. Esimerkiksi oma penkkiennätykseni on 220kg normaalisti ja 250kg slinghottia käyttäen mutta suuremmat erot huomaan kun teen penkkiä suuremmilla painoilla tai pysäytyspenkissä. Sanotaanko nyt siten, että jos normaalisti saan 140kg painoilla kymmenen toistoa niin slingshottia käyttäen saan saman kymmenen toistoa 160kg painoilla.

Slingshotin apu on juurikin alhaalta lähtiessä jolloin slinghot tuottaa nopeutta ja voimaa liikkeelle lähtöön. Samalla slinghot pitää paketin kasassa käsien osalta eli jos tuntee käsien asennon olevan huono penkissä niin slingshot auttaa myöskin siihen. Itse saan vain henkisesti turvallisemman otteen ja tekemisen slingshotin avulla kuin ilman. Eikä suuremmilla painoilla enemmän toistoja ole myöskään haitaksi mutta kannattaa myös huomioida sekin asia, että slingshot ei ole mikään automaatti auttaja vaan painojen ja toistojen saamiseksi tarvitaan tekniikkaa ja voimaa.

Slingshot ei automaattisesti tuo sinulle 10kg - 20kg lisäpainoja penkin sarjoihin tai ennätyksiin vaan enemminkin se tuo sitä rauhallisuutta ja henkistä voimaa minkä pohjalle on helpompi rakentaa treenejä. Tällä viikolla sain kyllä tehtyä 200kg painoilla kolme viiden toiston sarjaa mutta ihan omin avuin nekään eivät tulleet vaan sain spotterilta vielä hieman apua. Hyvänä päivänä 200kg painoilla saisin itse tehtyä viiden toiston sarjoja mutta tällä kertaa tarvitsin myöskin spotterin apua. Kuitenkin spotterin avustuksella tai ei niin 200kg painoilla kolme viiden toiston sarjaa on ihan hyvin.

Itse olen vain sitä mieltä ollut pitkään, että mitä enemmän toistoja saa niin sitä parempi vaikka niitä ei saisi kaikki ihan itse. Kuitenkin käytän näissä sarjoissa sellaisia painoja, että spotteri ei yksin edes pysty nostamaan painoja vaan spotterin tehtävä onkin vain helpottaa nostoa. Myöskin teen välillä siten, että sanon ennen sarjaa spotterille auta heti ensimmäisestä toistosta lähtien että saan enemmän toistoja. Mielestäni penkissä auttaminen ja pakkotoistojen tekeminen on sitä, että autetaan ennen kuin varsinaiset omat voimat loppuvat eli tullaan mukaan auttamaan nostoa ennen kuin nosto pysähtyy. Tällä tavalla saadaan enemmän toistoja tehtyä kun kaikki voimat eivät ensiksi mene siihen vajaaseen toistoon. Kun lähtee auttamaan oikeasti siinä vaiheessa kun nosto ei ole jäänyt vielä paikoilleen vaan noston nopeus vain laskee niin tällöin saa tehtyä helposti ainakin yhden toiston.

Itse en vain tajua sitä miksi kukaan ei ole halunnut tai tajunnut tehdä penkkiä tällä tavalla jolla itse sain kehitettyä yli 200kg penkin. Kaikilla tuntuu olevan vain se ajatusmaailma että paino tai sarja pitää saada tehtyä kokonaan itse ilman auttamista. Itse olen taas enemmän sillä kannalla, että teen ennemmin yhden - viiden toiston sarjoja autettuna alusta lähtien jotta saan tuntuman kyseisiin painoihin. Tällä tavalla saan tehtyä sarjoja sellaisilla painoilla joihin en pystyi yksin ja pääsen myöskin sinuiksi kyseisten painojen kanssa nopeammin.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.