Pieni flunssan tynkä iskenyt ja miten se on vaikuttanut treeneihin

25.01.2018 - 11:15

Pieni flunssan tynkä ollut päällä viime viikonlopusta asti. Lähinnä nenä on vuotanut mutta viikonlopun jälkeen paljon vähemmän. Tämän lisäksi päässä on alkanut tuntumaan jonkinlaista väsymystä tai jotain oloa heikentävää mitä pidemmälle päivä on mennyt. Aamulla on siis ollut yleisesti parempi olotila kuin puolen päivän jälkeen. Tästä huolimatta en ole jättänyt treenejä väliin kun olotila ei ole ollut ihan niin huono ja mikä tärkeämpi asia niin minulla ei ole ollut kuumetta. Pieni tämänkaltainen flunssan tynkä ei haittaa enimmäkseen rään muodossa mutta kuume tai enemmänkin lämpö on kriittisempi asia. Jos minulla olisi ollut edes hiemankin lämpöä niin olisin jättänyt treenit väliin.

Mielestäni on hyvä tietää oma ruumiinlämpö ainakin suurinpiirtein, että tietää koska on kuumetta tai edes lämpöä. Kun ruumiin lämpö on hieman normaalia korkeampi niin tällöin on ainakin lämpöä mikä viittaa kuumeeseen tai kuume on joko alkamassa tai loppumassa. Tämä puolestaan on asia mistä voi koitua suurempia ongelmia kuten lihastulehduksia joista voi koitua pahempiakin tapauksia. Oikeastaan jo pienemmänkin flunssan aikana olisi parempi jättää treenit väliin vaikka flunssa oliskin vain räkätautia sillä flunssa voi pahentua kun kroppa menee fyysisestä rasituksesta väsyneempään tilaan ottaen helpommin kaikkea vastaan kun vastustuskyky heikentyy.

Flunssan vuoksi olen hieman katsonut mitä olen tehnyt salilla. Olen käytännössä jättänyt kaikki pidemmät sarjat väliin eli jättänyt väliin enemmänkin volyymitreenin ja keskittynyt lyhyempiin sarjoihin. Se mistä olen kyllä yllättänyt on ollut että painot eivät ole tippuneet flunssan vuoksi. Olen jaksanut tehdä "suurilla" ihan normaalisti muutamia päiviä putkeen kuten maanantain maastavedon, tiistaina penkin ja keskiviikkona kyykyn. Tietenkin ihan maksimista on pitänyt hieman karsia ja kyseisistä liikkeistä kyykky oli pahin ja liike missä hieman katsoin tarkemmin painot ja toistot. Ei niinkään toistoja tehdessä huomannut ihmeellistä mutta sarjan jälkeen sarjat ottivat normaalia enemmän koko kroppaan ja päähän.

Tämä flunssa ei siis hirveästi ole vaikuttanut mihinkään mutta olen treenin aikana hieman tarkemmin tunnustellut kuntoa ja jättänyt tiettyjä asioita joko väliin tai tehnyt niitä kevyemmin. Se on ollut enemmänkin "kokemuksen" tuomaa vakautta ja tietoa siitä mitä on tekemässä kun olotila ei välttämättä ole ihan se 100%. Tietenkin voisi sanoa, että "kokemuksen" perusteella olisi voinut jättää treenit tekemättä tai ainakin osan treeneistä tekemättä. Toisaalta sanoisin "kokemuksen" auttavan myöskin tässä asiassa, että olen katsonut olevani kuitenkin treenikunnossa.

Minulle siis pieni flunssan tynkä ei vaikuta treeneihin niinkään. Ei ainakaan kuntosalin puolella mutta enemmänkin sitten aerobisen treenin puolelle missä keho joutuu kovemmalle ja vastustuskyky heikkenee enemmän. Tämä on omasta mielestäni juurikin se ero miksi pienessä flunssassa voi käydä paremmin kuntosalilla kuin tekemässä jotain aerobiseen liittyvää. Se on sitten eri asia heti kun on lämpöä kehossa tai muuten olotila on heikko jolloin tuntee voimatasojen olevan normaalia heikommat. Asioita joita itse pitää osata tietää tai päätellä mutta ei arvata. Jos pitää lähteä arvaileen niin tällöin jättäisin kyllä treenit tekemättä.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.