Kovaa treeniä ilman välipäiviä takana

08.09.2017 - 09:05

Tällä hetkellä treenaan ilman välipäiviä ja katson kuinka pitkään kroppa kestää. Jotenkin tämä lähti sellaisesta asiasta liikkeelle kun minulla tulee olemaan yli viikon työreissu syyskuun lopulla niin ajattelin vetää siihen saakka treeniä vaan ilman välipäiviä. Ajattelin palautuvani sitten työreissun aikana kun ei treenaa yli viikkoon mutta tuohon voi olla tulossa muutos sillä hotellin vieressä on hyvä kuntosali johon hotellin asiakas pääsee halvalla / ilmaiseksi. Ajattelin välipäivien väliin jättämistä jotenkin sillä ajatuksella, että kun pystyn vetään tuplatreenejä viikossa viisi tai kuusi niin kyllä nyt pystyn hyvin vetään treeniviikkoja ilman välipäiviä putkeen.

Tämä suunnitelma on toistaiseksi toiminut vaikka minulla on alkanut olemaan selän kanssa hieman "ongelmia". Selkä ongelmat ovat alkaneet johtumaan maastavedoista kun olen tehnyt 200kg ja 220kg painoilla vähintään viisi kahden / kolmen toiston sarjaa. Maastavedon päälle kaksi jalkatreeniä viikossa joiden kummankin pääliikkeenä on ollut kyykky niin selkä on saanut rasitusta. Selkä ei ole niinkään kipeä vaan enemmänkin jumissa ja ottaa todella helposti "damagea" eli menee todella helposti jumiin. Tämän takia olen joutunut esimerkiksi miettimään hieman kyykkyjä ennenkuin olen tehnyt ensimmäistäkään toistoa. Viimeksi päädyin tekemään kolmen toiston sarjoja isommilla painoilla kun katsoin lyhyempien sarjojen olevan selän kannalta parempi ratkaisu kuin pidemmät sarjat. Aluksi ajattelin tehdä pienimmillä painoilla pidempiä sarjoja mutta päädyin kuitenkin lyhyempiin sarjoihin juurikin keston takia.

 

220kg 5x2 #deadlift #backday #backworkout #backattack #gym #gymlife

Henkilön Tuomas Välimaa (@tvalimaa) jakama julkaisu

Pienemmät painot rasittavat yleisellä tasolla vähemmän mutta toisaalta pidempiaikainen sarja tekee taas rasituksesta pahempaa. Siksi ajattelinkin tehdä joko viiden toiston tai kolmen toiston sarjoja ja juuri viimeksi päädyin tekemään kolmen toiston sarjoja kun viimeksi tein juurikin viiden toiston sarjoja. En sitten tiedä vaikuttiko minun päätökseen myöskin se, että halusin lisätä kyykkyyn painoja viime kerrasta? Edellisellä kerralla olin tehnyt viiden toiston sarjoja 132,5kg painoilla ja nyt tein kolmen toiston sarjoja 142,5kg painoilla.

Tuohon tämän viikon ensimmäisen jalkatreenin kyykkyyn vaikutti myös se, että tiistaina tehty penkki rasitti selkää. Tosin tulin tehneeksi penkissä sarjoja 170kg painoilla ja nostin yhden toiston 200kg painolla mikä saattoi vaikuttaa asiaan. Sain kyllä floam-rollerilla tiistain rintatreenin jälkeen selän hyvään kuntoon mutta niin sain sen myös maananataina kun tein maastavetoa. Tämän takia minun piti miettiä hieman tarkemmin keskiviikkona kyykyn tilannetta. Yhdessä vaiheessa mietin jopa koko kyykyn väliin jättämistä mutta sitten kun oli itse jalkatreeni vuorossa niin en halunnut jättää kyykkyä väliin kun se on edennyt hyvin omasta mielestäni. Juuri sillä tavalla kuin olen sen halunnutkin etenevän eli pienoisia painon korotuksia mutta tekniikan pitäminen kasassa.

 

120kg x3 & 142,5kg 5x3 #squats #legworkout #legday #gym #gymlife #gymshark #beats #trance

Henkilön Tuomas Välimaa (@tvalimaa) jakama julkaisu

Vaikka tässä olen nyt mennyt yli kaksi ja puoliviikkoa ilman välipäiviä niin käytännössä penkin, kyykyn ja maastavedon tulokset ja sarjapainot ovat olleet progressiivisia. Tätä en ole tietoisesti hakenut vaan olen yrittänyt vain saada näihin muutamaan liikkeeseen hyvät painot. Päätavoite on kuitenkin mennä päivän kunnon mukaan eikä progressiivisesti sillä näin ainakin ilman välipäiviä progressiivinen tulosten hakeminen ei voi toimia pitkään. Saa nyt sitten nähdä kun kolme viikkoa on takana ja ensi viikkoa olkaa, että mihin suuntaan tämä kroppa tästä lähtee ja katson sitä mukaan tarvittaessa välipäiviä joita kyllä tulen tarvitsemaan. Tätä menoa tulokset ja kehitys tulee laskemaan hyvinkin nopeasti minkä jälkeen myös palautuminen tulee olemaan hankalaa.

Toisaalta nämä treenit ovat sinällään sisältäneet "vain" yhden liikkeen suurilla painoilla minkä lisäksi treenin muut liikkeet on tullut tehtyä enemmän tekniikalla. Tämän johdosta kaikki treenit eivät ole ihan niin tappotreenejä joista on todella vaikea palautua. Tämän hetkisistä treeneistä on sinällään helpompi palautua kun ne eivät ota ihan niin kovaa kroppaan, että olisi ihan joka treenin jälkeen tekemässä kuolemaa. Treeneistä on kyllä saanut lihassäryt päälle mutta mitään jalkatreeneistä tulleita polvikipuja tai olkapäätreeneistä olkapää kipuja ja huonoja särkyjä ei ole tullut. 

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.