Erikoistekniikat kuntosalilla ja eri ihmisten kanssa treenaaminen

16.11.2016 - 12:06

Väliviikon jälkeen paluu kuntosalille tekemään olkapää-, hauis- & ojentajatreeniä Jutan kanssa. Ei siis ihan "normaali" paluu kuntosalitreenien pariin vaan jälleen hieman poikkeava treeniä. Kun treeni sisältää pyramiidisarjan, korotussarjan, supersarjan tai giant sarjan eli "jättiläissarjan" niin treeniä voi pitää "erkoisena" tai yleisesti normaalista treenistä poikkeava. Tämän päiväinen treenin puolestaan sisälsi kaikki kyseiset erikoissarjatyypit tavalla tai toisella. Jokainen sarja tuli tehtyä tänään erikoissarjana ja näin ollen treeni ei siltänyt yhtään normaalia sarjaa. Normaalisti en lähtisi suosittelemaan tämänkaltaista treeniä varsinkaan jos treeni taustaa ei ole hirveästi. Yleisellä tasolla treeni voi sisältää yhden erikoissarjan, mutta koko treenin tekemistä erikoissarjoilla kannattaa miettiä hieman ennenkuin alkaa sitä toteuttamaan.

Itselläni kesti kauan ennenkuin aloin tekemään erikoissarjoja. Supersarjat taisivat olla ensimmäinen erikoistekniikka mitä käytin ja tätäkin tein tietämättäni, että kahden liikkeen tekeminen putkeen on supersarja. Taisin tehdä aika kauankin "supersarjoja" tietämättämäni vaikka olin kuullut supersarjasta niin en tiennyt sanan käsitystä vielä silloin. Ensimmäiset tekemäni supersarjat taisivat olla reisikoiden tekeminen putkeen eli etureisilaite ja takareisilaite. Jos nyt oikein muistan niin kyllä jotain muitakin liikkeitä taisi tulla tehtyä supersarjana tietämättäni vielä tämän jälkeen ennenkuin tajusin tekeväni oikeasti supersarjoja.

Aikoinaan kun tajusin tekeväni supersarjoja niin seuraavat erikoistekniikkani olivat korotussarjat sekä tiputussarjat. Näitä kahta erikoistekniikkaa käytin aika maltillisesti ja vain muutamassa liikkeessä. Muistaakseni taisin kuitenkin käyttää paljon enemmän tiputussarjoja kuin korotussarjoja. En enään muista niin kauksi ajassa, että muistaisin mitä kaikkia liikkeitä tein korotussarjoilla tai tiputussarjoilla. Kaksi liikettä joissa tulin käyttäneeksi "monia" kertoja tiputussarjoja alkuaikoina olivat pystypunnerrus käsipainoilla sekä hauiskääntö scott-penkkilaitteessa. Nämä kaksi tiputussarjaa on painunut mieleen siinä mielessä, että niitä aika "useasti" käytin.

Pakkotoistot ja negatiiviset toistot termit tulivat kyllä tietoisuuteeni tiputussarjan sekä korotussarjan aikoihin, mutta näiden eriksoitekniikoiden ottaminen käyttöön kesti melkein näihin päiviin saakka. Ajattelin aikoinani negatiivisten toistojen ja pakkotoistojen olevan sellainen tekniikka josta ei olisi itselleni hyötyä. Tästä syystä jätin itse näiden käyttämisen ja olen oikeastaan negatiivisia toistoja muutoinkin vielä tänä päivänä käyttänyt todella vähän. Pakkotoistot ovat tulleet treeni ohjelmiini nykyisin aika useasti ja tykkään tehdä pakkotoistoilla sarjoja. Kunhan ei vain tee liikaa pakkotoistoja käyttäen jolloin ei totu pelkkiin pakkotoistoihin niin asiat on hyvin.

Giant sarjat eli "jättiläissarjat" on vielä termi mitä en oikein käytä. Onko giant sarjan liikemäärä nyt vähintään kolme liikettä jolloin settiä voidaan kutsua giant sarjaksi. Eli kun tekee esimeriksi neljä liikettä putkeen niin tämä on giant sarja. Itse olen alkanut tekemään myös giant sarjoja yhä enemmän nykyisin, mutta en muista milloin olisin tehnyt ensimmäisen kolmen liikkeen tai enemmän sarjan. Ei näitä giant sarjoja nyt useasti tule tehtyä, mutta aina välillä niitä tulee tehtyä. Yleensä liike määrä on kolmessa, mutta neljän tai viiden liikkeen yhdistelmäkään ei ole ihme. Kuuden liikkeen yhdistelmää en ole tainnut ikinä tehdä vaikka olen kyllä sellaisen päässäni suunnitellut.

Eri ihmisten kanssa treenaaminen tuo paljon uutta omaan treenaamiseen

En kyllä tiedä mistä alunperin lähti idea vetää koko treeni läpi erikoistekniikoilla. En tiedä oliko näin edes tarkoitus vai oliko alunperin vain tarkoitus käyttää melkein kaikissa liikkeissä eirkoistekniikoita. No joka tapauksessa koko treeni tuli vedettyä läpi erikoistekniikoilla ja tämän johdosta voi hyvinkin olla, että loppuviikko menee hyvin pitkälti samalla kaavalla. Ei välttämättä mutta saa nyt nähdä miten treenit tulevat tästä edes menemään kun en ole ehtinyt mitään suunnittelemaan.

Tämänkin treeni meni jälleen hieman tälläin erikoisesti vain sen takia, että pääsin hieman "kiusaamaan" Juttaa treenin aikana. Aikoinaan ennen ensimmäistä kertaa kun kävimme treenaamassa niin Jutan "ilmoitus" oli vain saada lihaksia näkyviin ja miten tuo nyt muuten onnistuisikaan ellei treeniin lisää volyymiä. Periaatteessa nämä treenit eivät ole nyt sen ihmeemmin minun normaalista treeneistä eronnut joten en kuitenkaan voi sanoa näiden treenien mitkä olen Jutan kanssa treenannut niin mitenkään erilaisiksi liikkeiden tai tekniikoiden osalta.

Erilaisia ja poikkeuksellisiahan nämä treenit ovat yleisesti olleet. Oikeastaan todella hyviä hyviä ja paljon erilaisia normaaliin tekemiseen verrattuna. Juuri sellaisia treenejä joita haluan yleisen tekemisen lisäksi. Sillä juuri eri ihmisten kanssa treenaaminen tuo lisää moneltakin osalta. Sitä olen nyt huomannut kun olen käynyt onko nyt noin neljän kuukauden ajan salikaverin kanssa treenaamassa ja treeneistä on saanut itse paljon enemmän. Tämän huomaa heti kun käy yksin salilla joko aamulla tai sitten yleisesti illalla. Huomasin tämän ensimmäistä kertaa silloin kun aikoinaan Peltzin kanssa emme enään treenanneet yhdessä syystä tai toisesta. Milloin toinen oli armeijassa ja milloin toinen oli jossain muualla jolloin jouduin oikeastaan ensimmäisiä kertoja treenaamaan yksin. Kun olin kuitenkin tottunut vuosien ajan siihen, että joku oli ollut nopeasti auttamassa ja varmistamassa niin tuo muutos on iso.

Tällä hetkellä haluan vain käydä treenaamassa eri ihmisten kanssa jos se vain on mahdollista sillä juuri tämä tuo paljon uutta treeniin. Oli se sitten vain yleinen erilaisuus tai sitten jokin tekniikka vinkki tai kokonaan uusi liike niin kaikki on mielestäni plussaa. Tiedän monia hyviä asioita yksin treenaamisesta, mutta tiedän myöskin ne huonommat puolet jotka ovat oikeastaan ainakin omasta mielestäni paljon huonompia kuin hyvien puolien lista. Tästä asiasta ei nyt sen enempää vaan voisin kirjoittaa tästä joskus muulloin.

Olkapää-, hauis- & ojentatreeni

  • Pystypunnerrus smith
  • 5 liikkeen ojentapunnerrus
  • Spersarja hauiskääntö talja + Hauiskääntö ylätalja maaten
  • Pystypunnerrus käsipainoilla edestä kääntäen

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.