Raskas treeni viikko: ojentajat joihin en saanut tuntumaa yhtään

16.11.2016 - 12:06

Tällä viikolla hieman kävi niin kuin alunperin "suunnittelin" ruokien osalta. En nyt sanoisi suunnitelleeni, mutta hieman mietin asiaa. Syön vähän raskaan treeniviikon aikana. Tulin siihen tulokseen viime viikolla ettei näin kannata tehdä kahdestakin syystä. Yleinen jaksaminen ja olotila laskee helposti kun ei syö riittävästi mikä vaikuttaa myöskin jaksamiseen kuntosalilla. Kun kroppa ei saa tarvittavasti tiettyjä asioita niin tällöin kroppa alkaa antaa peririksi. Tämän alkaa helposti huomaamaan yleisellä olotilalla olemalla nälkä ja heikompi olo. Mahdolllisesti päätä alkaa särkemään tai muuten tulee ilmi jotenkin. Myöskin kun tarkoitusena on tehdä raskasta viikkoa tai oikeastaan raskailla painoilla kuntosalitreeniä niin tällöin jaksaminen ja painojen koot riippuvat syömisestä.

Muutamia vuosia sitten yritin ja söinkin muutamana peräkkäisenä päivänä lohisalaatin lounaaksi. Tällöin minulla ei ollut käytössä nyt parin viime vuoden aikana käyttämääni ruokamäärää "aterioiden" osalta joten tämä salaattilounas oli oleellinen asia ruokailuissani. En vielä parin päivän aikana huomannut mitään ihmeellistä yleisessä jaksamisessani, mutta kuntosalitreeneissä jakamisena hiipui huomattavasti. Tämän jälkeen jatkoin kyllä lohisalaattien syömistä, mutta en tehnyt sitä ihan päivittäisenä asiana.

Noista vuosista olen ruokaolun saralla tullut viisaammaksi ja samalla järkevämmäksi monella tasolla. Nykyisin käyttämälleni pieniä aterioita monta kertaa päivässä tyyliin tuo lohisalaatti vaikka koko viikon lounaana toimisisi huomattavasti paremmin kuin mitä se toimi ilman näitä monia pienempiä "aterioita". Tällä viikolla söin hieman toisaalta mielestäni samankokoisia eterioita kun olen nyt syönyt, mutta silti ne olivat pienempia aterioita mitä olen syönyt. Mitään salaatti tai niin sanotusti diettiaterioita nuo eivät myöskään ole olleet. Olen vain nykyisin syönyt pieniä aterioita, koska olen sellaisiin tottunut ja katsonut niiden toivan itselleni.

Lähdin maanantaina liikkeelle aterialla jossa oli jotain 160g perunapalloja, sanoisinko noin 250g lohta sekä tietenkin 200g raejuustoa ja oliiviöljyä. Ei nyt ihan suuri ateria ja ajattelin tämän olevan ihan sopivan kokoinen millä jaksaisin treenata. Kuitenkin jo maanantaina syödessäni kyseistä lounasta huomasin sen olevan hieman ylisuuri itselleni. Lähinnä perunapallojen määrä oli liikaa mikä teki ateriasta omasta mielestäni liian ison. Seuraavaksi kahdeksi päiväksi eli tiistaiksi ja keskiviikoksi olin suunnitellun noin saman määrän perunapalloja sekä kolme silakkapihviä per päivä. Kuitenkin maanantain kokemuksen perusteella otin suorilta perunapallot pois ateriasta. En lähtenyt vähentämään määrää vaan otin ne suoraan pois koko ateriasta. Samalla kun otin perunat pois ateriasta niin mietin mitä ateriaan lisäisi perunoiden tilalle.

Päädyin keittämään kananmunia maanantaina kymmenen kappaletta. En nyt heti päättänyt lisätä kanan munia lounaaseen, mutta lopulta kananmunia löytyikin viikon lopuista lounaista. Tiistain sekä keskiviikon lounas koostui kolmesta silakkapihvistä, 200g raejuustoa ja kahdesta keitetystä kananmunasta minkä päälle tuli tietenkin oliiviöljyä. Mietin hetken aikaa laitanko oliiviöljyä kala-ateriaan kun en oikein tiennyt sopiiko oliiviöljy kalan kanssa. Onneksi työpaikalla on henkilö kuka tietää ruoka asioista minua enemmän niin kysyin häneltä mielipidettä. Vastauksena tulikin miksi ei sopisi? Näin ollen laitoin silakkapihvi raejuusto aterian päälle oliiviöljyä ja täytyy kyllä sanoa, että oliiviöljy sopii melkein vaikka mihin.

Minulla oli siis viikon kolmena ensimmäisenä päivänä kalaa lounaaksi. Lohta ja kahtena päivänä silakka pihvejä. Tämän johdosta minun oli vaihdettava viikon syömisiäni torstaiksi sekä perjantaiksi. Tähän minulle oli jo alusta asti suunnitelma kun pakkasessa oli lihapullia. Lihapullien kanssa otin käyttööni perunapalloja mitä olin suunnitellut silakkapihvien kanssa. Katsoin kolmen lihapullan, 200g raejuuston sekä kahden kananmunan olevan hieman liian vähän vaikka lihapullat olivatkin kotona tehtyjä hieman isompia. Kuitenkin maanantaista oppien laskin perunoiden määrää noin 160g:sta noin 76g. Näin ollen torstain sekä perjantain ateriat koostuivat 76g perunapalloja, kolme lihapullaa, 200g raejuustoa ja kaksi kananmunaa sekä päälle oliiviöljyä.

Tämän viikon jokainen aamu alkoi Fastin puddingilla, banaanilla sekä parilla kupilla kahvia. Välillä tuo pudding tuntui hieman kevyeltä aamupalalta siinä mielessä, että pienen ajan päästä tuli jälleen pienoinen nälän tunne. Tähän kuitenkin aina auttoi se, että pääsin syömään puoli kymmenen - kymmenen välissä proteiinirahkan mikä on kuulut ruokavaliooni muistaakseni alusta asti kun aloin syömään näin miten syön eli parin vuoden ajan. Aamun nälkään saatoi saattoi vaikuttaa paljolti se etten ollut iltaisin oikein syönyt mitään isoa treenien jälkeen. Yhtenä päivänä taisin syödä pienen makaronilaatikon treenin jälkeen, mutta yleensä taisin syödä muutaman ruisleivän.

Yleisesti en ole huomannut tämän viikon treeneissä mitään mikä viittaisi huonoon tai liian vähän syömiseen. Olisinkin tehnyt heti muutoksia seuraavan päivän lounaaseen jos olisin huomannut treenin aikana treenitehoni laskevan päivän syömisen osalta. Vaikka tämän viikon tarkoitus on ollutkin treenata isoilla painoilla kuuden toiston sarjoja niin tästä huolimatta en ole oikein kiinnittänyt huomiota painoihin siinä mielessä, että olisin alkanut vertailemaan. Olen saanut joskus tehtyä kuuden toiston sarjoja näillä painoilla niin nyt minun pitää tehdä vähintään näillä painoilla. Tälläistä ei ole tullut vastaan tällä viikolla ollenkaan. Päin vastoin olen jopa hyvissä mielin vähentänyt painoja sarjojan välissä jos olen huomannut tai salikaveri on huomauttanut minulle toistojen jäävän vajaiksi. Tarkoitus on kuitenkin tehdä kunnon liikeradoilla sekä paremmalla tekniikalla liikkeitä kuin rikkoa tekniikkaa jotta saisi suurempia painoja.

Viikon lounaat

  • maanantai: noin 160g perunapalloja, 250g lohta, 200g raejuusto sekä oliiviöljyä
  • tiistai ja keskiviikko: 3 silakkapihviä, 200g raejuustoa, 2 keitettyä kananmunaa sekä oliiviöljyä
  • torstai ja perjantai: noin 76g perunapalloja, 3 lihapullaa, 200g raejuustoa sekä oliiviöljyä

Ojentajatreeni kuuden toiston sarjoilla meni niin kuin tiesinkin sen menevän

Ojentajatreeni on tulevan hauistreenin kanssa sellainen treeni jonka tiesin jo etukäteen olevan yhtä tyhjän kanssa. Liikkeiden tekeminen on raskasta, mutta tuntuman saanti on mitätön. En saanut oikein mitään tuntumaa treenin aikana eikä sitä ole huomattavissa treenin jälkeisenä päivänäkään. Näin on tapahtunut minulle jo pidemmän aikaa kun olen yrittänyt treenata ojentajia sekä hauista suurilla painoilla ja lyhyemmillä sarjoilla. Kuuden toiston sarja on vain niin lyhyt etten ehdi saamaan mitään tuntumaa saati poltetta.

Tekeminen on kyllä raskasta kun toistojen eteen tarvitsee käyttää voimaa paljon. Samalla kun painot ovat suuret niin tekniikka hieman kärsii lähinnä viimeisen loppuvenytyksen osalta jos muutamissa loppuvenytyksiä käyttää. Loppuvenytyksellä tarkoitan tässä tapauksessa esimerkiksi ojentajapunnerruksessa narulla tehtäessä käsien kääntöä sivulle kun naru on alhaalla. Yritin muutoinkin rakentaa ojentatreenin erilaisia variaatioita käyttäen, mutta oikeastan mikään ei auttanut. Oli liike lopulta tuettu tai ei niin en tuntenut treenin ottavan ojentajiin vaikka ojentajat tekivätkin kamalasti töitä.

Tämä ongelma oli tiedossa jo heti kun salikaverilta tuli ehdotus tehdä suuremmilla painoilla viikkoa. Tästä huolimatta halusin ojentajatreeninkin kulkevan samaa kaavaa kuin tämän viikon muidenkin treenien vaikka tiesin hyvin mitä tulee tapahtumaan. En tiedä onko tämä oma ongelma etten saa ojentajiin suurilla painoilla mitään tuntumaa vai treenaako ihmiset yleisesti ojentajia suurilla painoilla vaikka he eivät saa tuntumaa. Saako siis muut ihmiset suurilla painoilla ojentajatreenin tuntumaan vai pitääkö niillä suurilla painoilla aina treenata tuntumasta viis?

Ojentajatreeni

  • Ojentajapunnerrus naru
  • Ranksalainen punnerrus talja naru
  • Ojentajapunnerrus tuettuna tanko
  • Ojentajapunnerrus käsipainolla niskan takaa
  • Tate-press

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.