Selkätreeni normaalista poikkeavalla tavalla laitteita käyttäen

16.11.2016 - 12:06

Selkätreeni oli tänään vuorossa pienen pohdinnan jälkeen. Alkuperäisenä tarkoituksena oli tehdä tänään olkapää- & hauistreeni, mutta tämä suunnitelma vaihtui sen perusteella kun Peltzillä aikoi treenata huomenna maanantaina olkapäät ja ajattelin treenata samaan aikaan olkapäät. Peltzin treenatessa tänään jalat ja kun eilen minulla oli itselläni jalkatreeni niin päätin treenata tämän seurauksena selän. Tämä oli nyt tälle viikolle toinen selkätreeni minkä takia aloin hieman miettimään mitä tulisin tekemään. Tällä viikolla kun kuitenkin tuli tehtyä tiistaina maastavedossa 220kg painoilla ykkösiä niin ajattelin maastavedon väliin jättämistä. Alaselässä en ole huomannut missään vaiheessa mitään ihmeellistä, mutta tästä huolimatta aloin miettimään onko toinen maastaveto kerta liikaa viikon sisään?

Vaikka tulin aluksi miettineeksi jättää maastavedon väliin niin tulin silti aloittaneeksi tämän päivän selkätreenin sumo maastavedolla. En kuitenkaan tänään nostanut painoja mihinkään ihmeellisiin lukuihin vaan tein ihan kolme viiden toiston sarjaa 150kg painoilla. Tähän vielä alkuun lämmittelyt 60kg sekä 100kg painoilla niin yhteensä sumo maastavetoa ei tullut hirveästi tehtyä. En nyt kuitenkaan halunnut hirveästi rasitusta alaselkään ettei kuormitusta kuitenkaan olisi tullut liikaa. Eilen kuitenkin tuli tehtyä suorin jaloin maastavetoa missä takareisien ohella liike otti alaselkään joten sain tällöinkin alaselälle rasitusta.

Tämän jälkeen selkätreeni alkoikin eroamaan normaalista "rutiinista", mutta tämä onkin ollut nyt tarkoitus näiden loppuviikon sekä ensi viikon treenien osalta. Kun olen nyt kuitenkin treenaamassa vanhalla kuntosalilla ja muutoinkin käytössä on eri valmistajan laitteita niin yritän tehdä mahdollisimman paljon liikkeitä ja käyttää sellaisia laitteita mitä normaalisti en oikein pääse tekemään. Tähän lisäksi on tullut kokeiltua jälleen uutta kuten tänään tein selkää vinopenkkilaitteessa. Vinopenkkilaitteen eteen suunta istuinta päin ja siitä vain yhdellä kädellä vetoja selälle.

Tämän jälkeen tein kulmasoutua smith-laitteessa maasta mitä olen yleensä tehnyt vapalla tangolla. Tämä taisi olla nyt toinen kerta kun tein vastaavaa kulmasoutua smith-laitteessa ja tälläkin kertaa liikkeen tekniikka oli hakusessa. Maasta nostetun kulmasoudun tekeminen on paljon vaikeampaa tehdä smith-laitteessa kuin vapaalla tangolla. Lähinnä onnistuin saamaan osumaan tangon muutamia kertoja polviin kun yritin saada hyvää kulmaa. Kulman ollessa pielessä liike ei vain ota hyvin selkään mikä on helpompi korjata vapaalla tangolla kuin smith-laitteessa kun tangon saa helpommin tuotua eri kulmassa. Tämän jälkeen tulikin tehtyä pari seuraavaa liikettä laitteilla mitä seurasi vielä ylätaljan tekeminen yhdellä kädellä vinottain istuen.

Selkätreeni

  • Sumo maastaveto
  • Vaakasoutua vinopenkkilaitteessa
  • Kulmasoutu maasta smith-laitteessa
  • Selkälaite
  • Yläselkälaite
  • Ylätalja yhdellä kädellä sivuttain istuen
  • Pullover

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.