"Kevyempi" viikko jatkui selkätreenillä supersarjoja tehden

16.11.2016 - 12:06

Maanantaina kun suunniteltu kevyempi viikko muuttui sitten ei kevyeksi viikoksi niin eilen jatkoin tätä samaa trendiä. Ainoa asia mitä olin eiliseen selkätreeniin suunnitellut oli maastavedon väliin jättäminen. Vaikka kevyt viikko oli muuttunut normaaliksi treeniviikoksi niin tästä huolimatta olin päättänyt jättää maastavedon väliin. Olen myöskin ajatellut, että vähentäisin yleisesti maastavedon tekemistä toistaiseksi kun pidän kuntosalitreenit kerran päivässä. Jos olen nyt aloittamassa tuplatreenit kuten hieman mietin ennen puolimaratonia aloittavani tuplatreenit jossain kohtaa puolimaratonin jälkeen niin tällöin olen miettinyt keskittävän aamutreenin maastavedoon. Koko aamutreeni pelkän maastavedon tekemisellä voi tuntua hieman yksitoikkoiselta, mutta tuplatreenipäivien treeniaikojen ollessa 30min - 45min välillä niin maastavedon tekeminen kun vain vie lähes tuon ajan helposti. Tämän puolesta voisi keskittyä aamutreenissä pelkkään maastavetoon tai kuten alkuvuonna tein tuplatreenipäivinä niin aamulla treenasin maastavedon sekä kulmasoudut. Iltatreeniin jäikin sitten loput selkään liittyvät kuten taljojen tekeminen.

Kun eilen jäi maastaveto väliin niin aloitin treenin kulmasouduilla kun jatkoin supersarjoilla treenaamista kuten tein maanantainakin. Oikeastaan eilisen selkätreenin neljä ensimmäistä liikettä oli soutuja joita seurasi neljä taljaliikettä. Neljästä soutuliikkeestä kolme oli ihan kulmasoutuja ja neljäs liike oli t-soutu. Ensimmäinen supersarja oli ihan normaali kulmasoutu vastaotteella minkä kanssa tein kulmasoutua maasta suoralla selällä. Tätä supersarjaa tehdessä huomasin vetoremmin haitta puolen siinä mielessä kun tein kulmasoudun vastaotteella mitä seurasi toinen kulmasoutu myötäotteella. Katsoin lopulta helpommaksi vain jättää vetoremmit pois ja tehdä liikkeen ilman remmejä sillä remmien kanssa olisi saanut säätää oikein kunnolla ja varsinkin liikkeiden vaihtamisessa olisi kulunut aikaa todella paljon. Jos olisin tehnyt kummatkin soudut samalla tyylillä niin silloin ei olisi mitään ongelmia, mutta vastaotteella tekemisen seurauksena olisin joutunut säätämään vetoremmit eripäin reiästä jolloin remmien kiristyssuunnta olisi mennyt sisään päin eikä ulospäin kämmenestä katsoen.

Tämän alku säädön jälkeen en käyttänyt sitten missään soutuliikkeessä vetoremmejä vaikka yleensä käytän jokaisen soutuliikkeen yhteydessä vetoremmejä. Treenin jälkeen tulikin sitten Peltziltä kysyttyä Versa Gripps "rannetuki" / "vetoremmi" yhdistelmästä. Väline josta olen itse lähinnä naureskellut tai sanonut niiden olevan turhat itselleni ja jotka sitten lopulta seuraavana päivänä eli tänään keskiviikkona kävin hakemassa. Versa Grippseistä kirjoittelen ensi viikolla sitten enemmän kun olen niitä itse käyttänyt eri lihasryhmän treeneissä.

13.10.2015 klo 22.33 peltzzi kirjoitti:
> oot mulle lähinnä naureskellu noista (tai ollut välinpitämätön) joten ihan mielenkiinnosta, mikä video ny on saanut sut noista kiinnostuun?

Ensimmäisen supersetin jälkeen jatkoin selkätreeniä t-soudulla sekä kulmasoutu tangolla maaten vinopenkissä. T-soutuun tuntui tulevan ehkä hieman liian vähän painoa, mutta toisaalta tämä auttoi minua vinopenkissä maaten vinopenkissä missä muutenkin viimeinen setti oli raskasta tekemistä. En nyt osaa sanoa kuinka paljon ensimmäinen supersarja vaikutti tähän jälkimmäiseen supersarjaan kun tein molemmissa supersarjoissa saman tyyppisiä liikkeitä. Neljän ensimmäisen liikkeen yhteinen tekiä oli soutuliike ja ainoa suurempi ero oli käytännössä asento sillä kolmessa liikkeessä käytin vapaatatankoa ja t-soudussa kapeaa kahvaa joten suurin ero oli asento.

Neljän soutuliikkeen jälkeen olin vielä menemässä tekemään viidennettä ja sitä kautta varmaan kuudennetta soutuliikettä kunnes tajusin ettei siinä ollut enään järkeä. Oikeastaan minulle hieman sanottiin, että eikö neljässä soutuliikkeessä tullut jo tarpeeksi toistoja samaan kohtaan selkään. Tämän johdosta siirryin sitten taljojen pariin jossa tein soutujen tapaan neljä liikettä eli kaksi superjaa. Olin aluksi ajatellut tekeväni kaksi supersarjaa alatalja plus ylätalja liikkeillä, mutta tällöin alatalja oli juurikin käytössä. Tämän johdosta aloitin tekemisen ylätaljassa missä tein supersarjana ylätaljan niskan taakse sekä kapeammalla otteella eteen. Tämän supersarjan jälkeen alatalja olikin vapautunut niin selkätreenin viimeinen supersarja tuli tehtyä alataljassa kahvalla sekä ylätaljassa kahvalla. Olin myöskin ajatellut tekeväni vaakasoutua, mutta jätin tämän väliin tällä kertaa.

[[{"fid":"519","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"versa gripps","field_file_image_title_text[und][0][value]":"versa gripps"},"type":"media","attributes":{"alt":"versa gripps","title":"versa gripps","height":525,"width":700,"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Puolimaratonin jälkeen huomattuja asioita kuntosalitreeneistä

Maanantaina sekä eilinen tiistain selkätreeni menivät ajallisesti suhteellisen nopeasti siihen nähden mitä olen nyt yleisesti kuluttanut aikaa kuntosalilla. Tähän hieman vaikuttaa ainakin maanantaina se, että jätin liikemäärät kolme plus kolmeen enkä tehnyt "normaaleja" neljä plus neljä. Kolme olkapää supersarjaa sekä kolme hauis supersarjaa kun viimeksi tein "vastaavan" treenin neljä plus neljä supersarjaa. Tämä tietenkin automaattisesti lyhentää kuntosalilla olo aikaa kun jätin molemmista lihasryhmistä yhdet supersarjat väliin. Eilen tiistaina puolestaan tein neljä supersarjaa kun viimeksi vastaavassa treenissä taisin tehdä neljä vai viisi supersarjaa ja aloitin treenin vielä maastavedolla mihin jo yksinään menee paljon aikaa. Liikemäärän lisäksi taisin lyhentää palautumisaikoja sarjojen välissä mikä taisi nopeuttaa treeniä hieman.

Treenien jälkeisinä aamuina olen huomannut selvän eron herätessäni parin viikkoiseen nähden jolloin en ole käynyt kuntosalilla. Olen ollut nyt aamuisin väsyneempi kun edellisenä iltana olen ollut kuntosalilla. Parin viikon aikana jolloin en käynyt kuntosalilla olen ollut paljon virkeämpi. Toisaalta yleisesti juoksutreenitkin olivat suhteellisen kevyitä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta joten yleisesti voi sanoa, että aamun väsymykseen on vaikuttanut kuntosalitreenit ja vielä kun ne eivät ole olleet niitä kevyitä joita niiden piti olla nyt tällä viikolla. Luulen kuitenkin puolimaratonin vielä vaikuttavan kropassa jolloin kuntosalitreenit ovat vain helpommin väsyttänyt kropan. 

Selkätreeni supersarjoilla

  • Supersarja 3x Kulmasoutu vastaote x10 + Kulmasoutu maasta suoralla selällä x10
  • Supersarja 3x T-soutu x10 + Kulmasoutu tangolla maaten vinopenki x10
  • Supersarja 3x Ylätalja niskan taakse x10 + Ylätalja eteen kapeampi ote x10
  • Supersarja 3x alatalja x10 + Ylätalja kahva x10

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.