Normaalimpaa selkätreeniä ja yritin maastavedossa uutta ennätyspainoa

16.11.2016 - 12:06

Tänään treeni meni normaalimpaan tapaan ilman mitään suurempia ihmeellisyyksiä. OIkeastaan tein kaikki muut liikkeet normaalina paitsi ylätaljan kapealla kahvalla jossa tein korotus- & tiputussarjan. Maastavedossa kokeilin tänään uutta ennätyspainoa 250kg, mutta sain sen vain nostettua hieman polven alapuoelle. 220kg nousi tänään suhteellisen kevyenoloisesti joten päätin kokeilla 250kg vaikka periaatteessa tiesin ettei se onnistu. Kun on hieman kipeä / flunssassa niin tällöin ei pitäisi nousta mitkään ennätykset tai sitten ennätyksen pitäisi olla oikeasti korkeampi. Sain kuitenkin ensikosketuksia 250kg painoihin ja sain sen sentään maastanostettua. Tuon yrityksen jälkeen vaihdoin maastaveto tyylin sumo maastavetoon ja jatkoin tekemistä 180kg painoilla joilla tein kolme viiden toiston sarjaa.

Tämän jälkeen ajattelin jatkaa treeniä t-soudulla, mutta tulin toisiin ajatuksiin kun aloin miettimään, että olen tehnyt viime aikoina useasti t-soutua. Ajattelin tehdä pitkästä aikaa normaalia kulmasoutua tangolla, mutta aloitinkin tekemään uudempaa variaatiota eli kulmasoutua maasta suoralla selällä. Olen vain kerran aikaisemmin tehnyt kyseistä liikettä niin halusin yrittää liikettä uudestaan. Tällä kertaa laitoin tangoon enemmän painoja kuin viimeksi ja tämä tarkoitti vain sitä, että selkä alkoi nousemaan enemmän. Painoja oli tässä tapauksessa hieman liikaa, mutta halusin nyt yrittää isommilla painoilla liikkeen tekemistä.

Tämän jälkeen liike pysyi samana, mutta variaatio vaihtui käsipainoilla tehtyyn kulmasoutu käsipainoilla kääntäen vinopenkissä. Tänään myöskin huomasin sen, että olen muutamana viime kertana tehnyt liikettä liian pystyasennossa. Minulla on ollut siis vinopenkki yhden asennon liikaa ylhäällä jolloin teko kulma on ollut hieman liian ylhäällä. Huomasin samalla, että saan liikkeestä enemmän irti kun pidän pienen pidon ylhäällä jolloin saan eväkkäille venytyksen. Tällöin sain vain liikkeeseen paremman tuntuman mikä myöskin samalla tarkoitti, että painot kyseisessä liikkeessä pitää olla hyvä eikä liian isot jotta pieni pito ylhäällä onnistuu.

Tämän jälkeen seurasikin päivän ensimmäinen ja viimeinen erikoissetti kun tein ylätaljan kapealla kahvalla viiden kilon nousuilla aina niin pitkälle kun sain tehtyä kahdeksan toistoa. Tämän jälkeen palasin lähtö painoihin kymmenen kilon tiputuksilla ja toistomäärä pystyi samana. Tässä minua auttoi se, että minulla oli varmistaja kuka auttoi minulle toistot täyteen asti joten sain loppuun saakka vietyjä toistoja eikä toistot jääneet vajaiksi mikä on yleistä kun yksin tekee tälläisiä.

Tämän jälkeen vuorossa oli vielä alatalja leveällä otteella sekä vaakasoutu mitä tein pitkästä aikaa normaalilla kahden käden tyylillä ja kapeammalla otteella. Tämä oli ihan suunniteltu asia sillä sain nyt kolme viimeistä liikettä kapealla otteella, leveällä otteella sekä kapealla otteella. Joskus alkuvuosina en edes miettinyt tälläisiä asioita vaan taljat tyli tehtyä ihan summamutikassa, mutta olen jo pidempään alkanut miettimään taljoja tehdessä mitä olen tehnyt ja mitä tulen tekemään jotta saan kohdistettua liikkeet eri kohtaan selkää.

Selkätreeni

  • Maastaveto 100kg x5, 140kg x3, 180kg x1, 220kg x1
  • Sumo maastaveto 180kg 3x5
  • Kulmasoutu maasta suoralla selällä 100kg 3x10
  • Kulmasoutu käsipainoilla kääntäen vinopenkissä 20kg 3x10
  • Ylätalja kapea 5kg korotus & 10kg tiptussarja 8 toistoa 30kg -> 70kg -> 30kg
  • Alatalja leveä 80kg 3x10
  • Vaakasoutu 100kg 3x10

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.