10 vuotta ensimmäisestä kuntosalikortista

16.11.2016 - 12:06

Kymmenen vuotta on tullut kuluneeksi ensimmäisen kuntosalikortin hankinnasta. Silloin tulin hankkineeksi 10-kerran kortin joita tämän jälkeen tuli hommattua muutamia kertoja ennen kuin siirryin käyttämään kuukausikorttia. 10-kerran kortilla oli sinällään hyvä aloittaa kun ei oikein tiennyt miten kuntosaliin syttyy ja jaksaako siellä sitten käydä pidempään. Tämä on ihan ihan sama kun aloittaa mitä tahansa uutta harrastusta / käyntiä jossain että tuleeko sitä oikeasti käytyä. Sinällään oli vain hyvä että edes tuon 10-kerran kortin sai ostettua sillä nykyisin monella kuntosalilla täytyy ostaa jäsenyys vähintään vuodeksi ja kahdella vuodella taitaa saada hinnan alemmaksi. Kuka aloitteva treenaaja oikeasti tietää treenaavansa heti vuoden? Ei kukaan ja tuo on oikeasti naurettava asia millä ihmiset saadaan vain pidettyä vähintään vuoden laskutuksessa. Edes muutaman viikon "koeaika" ei välttämättä riitä, vaan mielestäni "koeajan" pitäisi olla kuukausi, jonka jälkeen sopimuksen voi purkaa, mikäli heti alusta saakka solmitaan vuoden mittaisia sopimuksia Toisaalta yksi kuukausi on todella vähän aloittelevalle treenaajalle koska tässä ajassa ei oikeasti saa mitään aikaan varsinkin ilman minkäänlaista apua tai edes sen kanssa.

Kymmenen vuotta sitten Peltsi kysyi olisiko minulla kiinnostusta lähteä käymään kuntosalilla / aloittamaan kuntosalilla käyminen. En yhtään muista kauanko tällä kertaa tätä ratkaisua mietin eikä myöskään Peltsi muistanut mutta mielestäni aika nopeasti tuon 10-kerran kortin ostin. Olin käynyt ennen ensimmäistä 10-kerran korttia kuntosalilla vain muutamia kertoja yläasteella sekä jääkiekon kesätreeneissä jonkin kuukauden - pari joten minulla oli pienoinen tietämys siitä mitä kuntosalilla odotti. Sen kuitenkin vielä muistan kun kävin ensimmäisiä kertoja kuntosalilla yleensä niin näin siellä kaikenlaisia ja erilaisia laitteita ja paikkoja mutta mitä ja millain niissä tehtiin niin minulla ei ollut mitään käsitystä. Onneksi saimme niin yläasteella kuin jääkiekossa hieman opastusta tiettyihin asioihin mutta vain hyvin pienesti ja lyhyesti. Käytännössä minulla oli kokemusta todella todella vähän kun aloin käymään itsenäisesti kuntosalilla.

Tiedän miltä tuntuu aloittaa kuntosalitreenaaminen "tyhjästä". Onneksi Peltsillä oli hieman enemmän tietoa / taitoa joten tämän takia oli parempi aloittaa kuntosalitreenaaminen edes jonkun kanssa saati sellaisen kenellä oli enemmän tietoa ja taitoa kuin itsellä. Käytännössä ensimmäiset muutamat viikot taisivat mennä sellaisilla liikkeillä ja laitteilla mitä olin jo hieman tehnyt sekä sain joitakin liikkeitä Peltsiltä joka myös opasti liikkeiden tekoa. Aloitin siis itse kuntosalilla käymisen kymmenen vuotta sitten tekemällä perusliikkeitä ja väärillä tekniikoilla eli olin juuri sellainen treenaaja kuntosalilla kenelle tällä hetkellä itsekseni hieman naureskelen välillä.

[[{"fid":"404","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"}}]]

Itse taisin tehdä aikalailla laitepainotteisesti alkuaikoina sillä laitteissa sentään olivat jonkinlaiset ohjeet liikkeiden tekemiseen kun käsipainoalueella oli vain rivi käsipainoja ja tietoa / taito olisi pitänyt osata itse. Tuohon aikaan ei ollut edes vielä nykyisiä määriä videioita internetissä jolloin treenivideoidenkin etsiminen / löytäminen oli myös vaikeaa. Käytännössä alkuaikoina kallistuin lähinnä Peltsin oppeihin joilla menin muistaakseni aika pitkään kunnes aloin myös itse opiskelemaan liikkeitä enemmän. Täytyy siis sanoa että jos olisin aloittanut yksin kuntosalitreenaamisen niin siitä ei olisi tullut yhtään mitään ja treenaaminen olisi jäänyt varmaankin ensimmäisen 10-kerran kortin jälkeen siihen. Sanoisinkin kuntosalin aloituskynnyksen olevan korkea ilman apua.

Taisin mennä pidempään kolmen treenin viikoilla mutta päiviä en niinkään muista. Samoihin aikoihin jolloin aloin käymään kuntosalilla neljä kertaa viikossa vaihdoin myös 10-kerran kortin kuukausikorttiin koska kertoja alkoi tulemaan normaalimäärä. Tällöin minulla alkoi olemaan jo päivät ja jaot enemmän selvillä ja myöskin treenaaminen oli mennyt eteenpäin hieman. Jalkaliikkeet olivat alusta asti kunnossa ja osasin niitä tehdä parhaiten. Tämä johtui lähinnä siitä että juuri jääkiekon aikaan teimme paljon jalkaliikkeitä. Selkä oli minulle vaikein lihasryhmä ja muistaakseni selän kanssa menikin pitkä aika kunnes aloin oppimaan tekemään sitä oikein. Tein aluksi siis ihan samoja virheitä kuten valtaosa treenaajista eli tein selkäliikkeitä liikaa käsillä.

Näin jälkeenpäin ajateltuna jos alussa olisi tehnyt asioita toisin niin kroppa / painot saattaisivat olla jotain muuta. Tätä on kuitenkin turha sen enempää miettiä ja pohtia sillä tehty mikä tehty ja se on minun oma kuntosalin aloittamishistoria. Sillä tyylillä ja sillä aloituksella olen päässyt nykyhetkiseen kuntooni mihin olen tyytyväinen mutta enemmän tyytyväinen olen siihen kuinka paljon olen oppinut näiden kymmenen vuoden aikana. Tietotaitoa on karttunut monessa asissa jonka perusteella nykyään osaa tehdä asioita tietyllä tapaa ja tietää miksi joitakin asioita ei kannata tehdä tietyllä tyylillä.

Aamupäivällä 11km aamulenkki ja illalla olkapää- & ojentajatreeni

Tänä aamuna en suorittanut aamulenkkiå ihan niin aamulla kuin yleensä sillä juoksin aamulenkin tänään noin 10-11 aikoihin. Ennen lenkille lähtöä en edes ollut varma lenkin pituudesta vaan mietin erilaisia vaihtoehtoja. Käytännössä mietin 5.4km - 10km olevia reittejä mutta kyllä aikaisessa vaiheessa lähdin sitten vähintään 7km reittiä vetämään. Ajattelin kuitenkin vielä taustalla ehkä lauantaisen spinning maratonin jotenkin painavan / vaikuttavan niin siksi en oikein suorilta miettinyt 10km reittiä vai mietinkö?

Oikeastaan tuo 10km reitti tuli vedettyä suorilta vaikka sitä pohdinkin kannattaako sellaista nyt läheä juoksemaan. Tänään 10km reitti "vaati" yhden kierroksen juoksemista pururadalla mutta teinkin siellä sellaisen ratkaisun että juoksinkin yhden kierroksen enemmän jolloin tuo 11km tuli täyteen. Mietin siinä samalla kyllä juoksevani vielä enemmän kierroksen - viisi kierrosta mutta onneksi tulin järkiini hyvin nopeasti juoksemalla vain yhden kierroksen enemmän kuin lopulta ajattelin. Katsoin kuitenkin jonkun 15km olevan tälle aamulle hieman liikaa ja pelkäsin hieman jaloille käyvän jotain tuollaisesta rasituksesta.

[[{"fid":"405","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":534,"width":528,"class":"media-element file-default"}}]]

Tänään tuli tehtyä pieni kämmi sillä tein tänään olkapäiden lisäksi ojentajat vaikka oli tarkoitus tehdä hauis. Huomasin tämän toista ojentajaliikettä tekiessäni mutta onneksi kämmi ei ollut suuri sillä voin tehdä ihan hyvin hauistreenin torstaina rintatreenin kanssa. Muutoin tein tämän päivän treenin 3x10 seteillä sekä isommilla painoilla. En oikeastaan suunnitellut miten ja millain tämän viikon kuntosalitreenit tein joten tämä taisi olla joku kompromissi treeni selkärangasta. Muutoin tein tänään hieman "normaalia" enemmän liikkeitä sekä tämän päivän olkapäätreeniin mahtui kaksi takaolkapääliikettä.

Olkapää- & ojentajat

  • Pystypunnerrus 25kg x10, 3x10 48kg
  • Ranskalainen punnerrus 37,5kg x10, 3x10 47,5kg
  • Vipunostot sivuille 16kg x10, 3x10 18kg
  • Pystysoutu 40kg x10, 3x10 60kg
  • Ojentajapunnerrus naru 15kg x10, 30kg x10, 40kg x10, 3x10 30kg
  • Ristikkäistalja takaolkapäille vinopenkki 3x10 5kg
  • Ojentajapunnerrus pään yli 3x10 30kg
  • Takaolkapää selän takaa tanko 3x10 10kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.