Ensiksi isoilla painoilla ykkösiä tai kakkosia minkä jälkeen pidempiä sarjoja

03.07.2023 - 10:53

Palasin tällä viikolla kyykky treenissä vanhaan tyyliin treenata mutta en nyt muista olenko tätä tekniikkaa käyttänyt kyykyssä? Ainakin penkissä sekä maastavedossa olen tätä tyyliä käyttänyt ja aikoinaan aika paljonkin mutta kyykyn osalta en nyt muista yhtäkkiä. Tämä tyyli on hyvin yksinkertainen ja itselleni toimiva tyyli treenata. Tätä tyyliä on helppo muokata toistomäärien ja sarjojen suhteen ja se toimii hyvin ohjelmalliseen sekä minun päivän kunnon / fiiliksen mukaan treenaamiseen. Itse en nyt tiedä miksi tämä tyyli on jäänyt pois treeneistä mutta ehkä olen vain keskittynyt saaman isoilla painoilla mahdollisimman monta toistoa tai sarjaa treenin aikana.

Tämä tyyli on hyvin yksinkertaisesti mennä sarjapainoja suurempaan painoon tehden 1-3 toiston sarjoja minkä jälkeen palata hieman pienempään painoon tehden pidempiä 3-10 toiston sarja tai sarjoja. Esimerkiksi penkissä ottaa ykkönen 200kg painoilla minkä jälkeen laskea painot 170kg millä tehdä 3x3 tai vastaavaa. Toinen esimerkki on maastavedossa ottaa ykkönen 250kg painoilla minkä jälkeen laskea painot 220kg millä tehdä 3x3 tai 3x5.

En ole perehtynyt tähän tekniikkaan videoiden tai kirjoitusten avulla mutta omien kokemuksien mukaan tämä on auttanut suuremman painon jälkeen tehtyihin sarjoihin. Kun aluksi ottaa suuremmalla painoilla toiston tai toistoja niin tämän jälkeen pienemmillä painoilla tekeminen pitäisi olla helpompaa. Käytin sanamuotoa pitäisi sillä aina tämä ei ole niin helppoa. Yksinkertaisesti suuremmilla painoilla treenatessa kroppa väsyy minkä johdosta se vaikuttaa enemmän tai vähemmän siihen mitä tekee sen jälkeen.

Kun tekee sarjoja pienemmillä painoilla sen jälkeen kun on käyttänyt suurempia painoja niin kropan ja henkisen puolen pitäisi olla valmiimpi pienempiin painoihin. Tietenkään ei kannata lähteä vertailemaan näitä sarjoja normaaliin tekemiseen ilman suurien painojen käyttöä. Sanotaanko että jos tekee normaalisti kyykyssä 140kg painoilla 3x10 mutta nyt ottaa pohjalle 160kg tai 170kg painoilla muutamia toistoja niin tuo 140kg 3x10 ei välttämättä onnistu.

Tällä viikolla ainakin ensimmäisessä kyykky treenissä niin palasin tähän treeni tapaan ihan puolivanhingossa kun halusin tehdä jotain erilaista mitä olen nyt tehnyt. Varsinkin kyykyssä olen nyt vain yrittänyt tehdä mahdollisimman suurilla painoilla mahdollisimman monta toistoa. Tämä vain on johtanut siihen että olen alkanut tekemään 1x1 - 1x3 tai 2x1 - 2x3 lyhyitä sarjoja treenistä toiseen. Viikon ensimmäisessä kyykky treenissä sain tehtyä 220kg painoilla kahden toiston sarjan mikä ei tuntunut ihan niin kevyeltä. Tämän jälkeen tulin vain siihen tulokseen että en nyt halua jälleen tehdä mitään 220kg 2x2 treeniä.

Mietin hetken aikaa että onko nyt taas järkevää tehdä 2x2 220kg painoilla kun näitä treenejä olen nyt viime aikoina tehnyt jo liian monta. Mitä se edes auttaisi että tekisin jälleen kerran 2x2 treenin 220kg painoilla kun näitä treenejä on tullut tehtyä vuoden aikana jo liian monta? Halusin kuitenkin jatkaa kyykky treeniä niin aloin miettimään mitä teen seuraavaksi? Päädyin hyvinkin nopeasti laskemaan painot 180kg ja tekemään niin monta toistoa kun vain saan.

Ajattelin että 200kg painoilla en saisi montaakaan toistoa niin siksi laskin painot 180kg. Ihan vain sen takia että saisi enemmän toistoja. Olen aikoinaan saanut kymmenen toistoa tehtyä 170kg painoilla, 180kg painoilla kahdeksan toistoa taitaa olla ennätys ja 200kg painoilla olen tainnut saada kuusi tai seitsemän. Ihan tämän kaavan sekä päivän kunnon mukaan päädyin tuohon 180kg painoihin ja se oli lopulta loistava valinta.

Tämä sama sitten jatkui viikon toisessa kyykky treenissä PTVGYM:llä missä tein kyykky treenin ketjuilla. Päädyin lopulta tekemään 210kg painoilla plus ketjut yhden toiston minkä jälkeen taas mietin mitä teen seuraaksi. Nyt kyllä ajattelin että voisin tehdä toisen ykkösen tai hakea kahta toistoa 210kg painoilla plus ketjut sillä kuitenkaan 210kg plus ketjut eivät ole itselleni joka päiväistä. Päädyin kuitenkin laskemaan painot 180kg plus ketjut ja hakemaan vähintään viittä toistoa mutta sain lopulta vain neljä toistoa.

Kuitenkin tämän viikon ansiosta taidan jatkaa tätä tyyliä treenata ja saada tehtyä nyt alkuun kymmenen toistoa 180kg painoilla sekä ketjukyykyssä 200kg painoilla plus ketjut viisi toistoa. Nyt kuitenkin on tuntunut että painot ovat eräällä tapaa jämähtänyt paikoilleen normaalisssa kyykyssä niin kuin ketju kyykkyssä niin ajattelin saada jotain uutta pidemmillä sarjoilla.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.