Pysäytyspenkki 160kg 3x4 sarjaennätys? Muutama vinkki penkkaamiseen

28.01.2023 - 11:04

Torstaina oli vuorossa penkki treeni mihin ei ollut normaaliin tapaan mitään suunnitelmaa kuin tehdä parempi penkki treeni kuin maanantaina. Maanantaina oli viikon ensimmäinen rintatreeni ja maanantaina penkki meni todella huonosti. Tein todellakin erilaisen treenin maanantaina kuin torstaina mutta luultavasti edellisen viikon perjantailla oli jotain osuutta asiaan. Edellisen viikon perjantaina kävin tekemässä penkki treenin PTVGYM:llä mikä meni todella hyvin. Omat odotukset maanantain treeniä kohtaan taisivat olla hieman liian korkealla sekä maanantain penkki treenin suunnitelmakin oli aika kehno.

Maanantain penkki treenissä yritin jotain vain mihin en pystynyt eli liian suurilla painoilla penkki treeni. Tämä on myös hyvin yleistä mitä näkee kuntosaleilla varsinkin kun miehet penkkaa. Tähän on myös poikkeuksia mitä näin torstain treenin aikana kun katselin mitä ja miten muut penkkaavat. Itsellänikin meni torstain penkki treeni paremmin kun painot olivat maltilliset enkä lähtenyt yrittämään jotain mihin tuolloin en pystynyt. Niin yleistä katsoa kun toiset penkkaavat niin tanko vie äijää eikä äijä vie tankoa.

Mitä tarkoitan sillä että tanko vie äijää penkissä? Ensinnäkin tangossa on liikaa painoa minkä johdosta tanko vie ja äijä vikisee. Tuo on helppo nähdä muutamasta asiasta kuten perse pumppaamisesta tai yleisesti että tanko yritetään nostaa keinolla millä hyvänsä jolloin koko kroppa on töissä. Yleisin on kuitenkin tuo perse pumppaus mitä 90% treenaajista käyttää sillä penkissähän on oltava painoja! Itse en edes osaa tehdä tuota perse pumppia vaikka yrittäisin sillä itselleni perse on kuin liimattu penkkiin. Mitä ylemmäksi tanko nousee niin sitä ylemmäksi perse nousee mikä johtuu että painoja on siis liikaa sekä penkin tekniikka ei ole hallussa.

Toinen asia minkä huomaa  on se että monet eivät ole edes keskellä penkki, kroppa ei ole symmetrisessä asennossa tai jalat "steppaavat" toistojen välissä. Nämä ovat asioita mitä tulee nähtyä perse pumppauksen kanssa tai ilman. Toisilla jotka harrastavat perse pumppausta niin muuten asento on ok mutta myös on niitä jotka tekevät huonosta asennosta perse pumppausta. 

Vuosia sitten kävin yhden tutun kanssa treenaamassa yhdessä ja huomasin perse pumppausta sekä jalkojen "steppaamista" toistojen välissä kun alettiin kuvaamaan penkkiä. Aluksi olin aina vain spottaamassa penkkiä niin en nähnyt näitä asioita mutta heti ensimmäisen treenin jälkeen mikä kuvattiin niin seuraavaan treeniin tehtiin muutoksia. Yksinkertaisin muutos oli vähentää painoja vaikka sen huomasi olevan "egon" päälle. Painojen tiputuksen lisäksi keskityttiin poistamaan jalkojen "steppaus" toistojen välissä eli pyrittiin saamaan kaikki ylimääräinen tekeminen pois. Painojen tiputtaminen myös lopetti perse pumppauksen.

Mitä sitten kävikään? Eihän siinä mennyt kauaakaan eli kuukaudessa penkki olikin suuremissa painoissa siitä kuin aloitettiin tekemään yhteisiä treenejä. Näin on käynyt myös itselleni aikoinaan että kun keskittyy pitämään kropan kasassa ilman mitään ylimääräistä tekemistä toistojen aikana tai välissä sekä pitämään painot maltillisina niin se auttaa pidemmän päälle. Itse aloitin pysäytys penkin tekemisen vuosia sitten ja vaihdoin tekemisen kokonaan siihen minkä johdosta oma penkkaaminen muuttui rauhallisemmaksi. Huomasin että kun tein normaalilla tyylillä ja hain suurempia painoja niin aloin hätiköimään toistoja varsinkin silloin kun tein pidempiä sarjoja. Kun teen penkin pysäytyksellä niin tekniikka pysyy ensimmäisestä toistosta viimeiseen toistoon tasaisena ja samana eikä toistot ala eroamaan toisistaan hätiköinnin johdosta.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.