Kolmen tunnin selkätreeniä seurasi kolmen tunnin jalkatreeni ja sananen pysäytystekniikasta jalkatreeneissä

28.08.2022 - 10:38

Perjantaina kävin testaamassa PTVGYM Turun missä tuli vedettyä noin kolmen tunnin selkätreeni ja mistä kirjoitin PTVGYM Turku kokemuksia. Olin tuon kolmen tunnin treenin ja puolentoista tunnin ajon jälkeen todella väsynyt. Lauantaiaamuna olikin sitten vuorossa pakkaaminen ja paluu kuuden viikon maalla olon jälkeen kotiin. Hieman reilun parin tunnin ajo, kamojen purkaminen ja laittaminen paikoilleen sekä kaupassa käynti kun jääkaappi oli tyhjä. Illalla olikin sitten vuorossa paluu arkeen treenienkin muodossa kun menin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tekemään jalkatreenin.

Kun lopulta pääsin lauantai-iltana Pitäjänmäen PTVGYM:lle niin en tiennyt mitä odottaa ja täytyy kyllä sanoa etten ihkunut mitään treeni iloa vaan päin vastoin. Tuntui että kropassa ole mitään ja muutenkin tuntui sille, että tämä olisi enemmänkin tottumus mennä lauantai-iltana salille kuin että pääsisi taas treenaamaan. Edellisen päivän maastavedoista ja räkkivedoista ei ollut tässä suhteen yhtään apuja vaikka ne menivätkin ihan ok vaan päin vastoin kroppa tuntui ei energiseltä. Aloin tekemään jalkatreeniä ihan normaalilla tyylillä millä sitä olen viimeisien kuukausien aikana tehnyt. Ensiksi hieman jalkaprässiä minkä jälkeen aloitin kyykkäämisen. Oikeastaan jopa kyykyssä meni todella monta toistoa, että löysin ja sain tuntuman edes kyykkäämiseen.

Lopulta monien toistojen jälkeen löysin ja sain kyykyn onnistumaan ja tuntumaan hyvältä. Päädyin sitten sellaiseen ratkaisuun, että hakisin 200kg painoilla plus ketjut sen kaksi kakkosta mitä en ole vielä saanut. 180kg plus ketjut tuli ihan ok mutta tein vain yhden toiston ihan vain säästääkseni voimia. Tuon jälkeen siirryin 200kg painoihin plus ketjut joilla lähdin hakemaan kahta toistoa mutta päädyin tekemään yhden kun se ei tuntunut niin kevyelle kuin halusin. Päätin sitten, että teen kolme ykköstä 200kg painoilla plus ketjut mutta päädyinkin tekemään toiston 205kg painoilla plus ketjut. Tämä oli vieläkin raskaammin kuin 200kg plus ketjut niin lopetin kyykyn tuohon.

Seuraavana vuorossa oli heiluri-kyykkylaite mitä innostuin tekemään Tampereen Loaded:lla todella paljon. Loadedilla on todella hyvä Arsenalin heiluri-kyykkylaite mikä oli niin hyvä, että sanoisin sen olevan aika lähellä hack-kyykkyä parhaana etureisiliikkeenä. PTVGYM:in vastaavaa heiluri-kyykkylaitetta en ole oikeastaan ikinä kunnolla tehnyt vain vain sitä kerran kokeillut. Jalkatreenit kun ovat yleisesti pohjautuneet kyykkyyn ketjuilla minkä jälkeen hack-kyykkyä ja tuon jälkeen en oikein voimia ole ollut tehdä heiluri-kyykkyä. Tällä kertaa kuitenkin tein heiluri-kyykkyä kunnolla ja täytyy sanoa, että PTVGYM:in laitteeseen sain laitettua enemmän painoja kuin Loaded:in Arsenaliin. Loaded:in laite on siis raskaampi ja mielestäni muutenkin parempi mitä itse liikkeeseen tulee. Kuitenkin tämän treenin pohjalta tulen kyllä tekemään entistä enemmän heiluri-kyykkyä myös PTVGYM:llä ja nyt oikeasti pitää alkaa miettimään treeni määrien lisäystä PTVGYM:llä.

Tein tuossa välissä muutaman muun etureisi ja takareisiliikkeen ennen kuin menin sitten tekemään jalkaprässi maaten laitetta. Olen tuota laitetta useasti tehnyt ja saan sen osumaan todella hyvin takareisiin vaikka liikerata tuntuukin hieman "vajaalta". Lähinnä siinä mielessä että tuntuisi sille etten saisi liikettä tarpeeksi alas. Kuitenkin nyt sunnuntaiaamuna takareisissä tuntuu todella paljon enkä ole saanut samanlaista tuntumaa takareisiin pitkiin aikoihin. Tämän jälkeen tein vielä yhden takareisiliikkeen ja pohkeita.

Tässä treenissä tein heiluri-kyykyn ja tuon jalkaprässi maaten pysäytystekniikalla mitä olen käyttänyt tämänkaltaisissa liikkeissä jo pidemmän aikaa. Oli kyseessä sitten hack-kyykky, jalkaprässi tai heiluri-kyykky niin teen 4, 6 tai 8 toiston sarjoja pysäytyksellä keskittyen pitämään toistot vielä kontrollissa. Mielummin vähemmän kuin enemmän sillä pienempiä toistomääriä pystyy hallitsemaan paremmin. Pysäytykset näissä liikkeissä tapahtuvat ala-asennossa ja tai ylhäällä jotta myöskin kontrolli säilyy paremmin. Pysäytyksen ansiosta tai oikeastaan johdosta niin painoja liikkeisiin saa tai joutuu laittamaan vähemmän sekä myöskin kun kontrolli liikkeen tekemiseen heikentyy merkittävästi niin tietää että on joko aika lopettaa tai pienennettävä painoja. 

Välillä on vain niin huvittava nähdä vieressä tai muuten kun kanssa treenaajat tekevät samoja liikkeitä oli heillä enemmän tai vähemmän painoja kun liikettä tehdään vajailla liikeradoilla ja ilman kontrollia. Kunhan rauta liikkuu ja tulee mahdollisimman paljon toistoja? Itse olen nyt vähentänyt toistomääriä ja mahdollisesti myös painoja jotta pysäyttäminen sekä varsinkin kontrolli pysyy liikkeessä. Varsikin tuo kontrollin pitäminen liikkeessä auttaa siihen, että liike ottaa paremmin perille ja toivon mukaan myös kehitystä alkaa tulemaan. Pääsyy näillä pysäytyksillä ja kontrollilla on hakea parannusta kyykkäämiseen.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.