Rutiinit ja rentous treenaamisessa

13.01.2020 - 13:26

En ole oikein varma mutta mielestäni treenaan "rennommin" kun olen käymässä esimerkiksi Vammalassa tai muuten jos olen muutoin treenaamassa muualla kuin normaalilla paikalla. Huomasin tämän asian jälleen kerran parin viikon joululoman aikana ja nyt viimeviikonloppuna kun sattumoisin tulin tuli taas käytyä maalla heti viikon jälkeen siitä kun tulin sieltä pois. Tietenkin loma-aika on aina loma-aikaa jolloin rytmit ja muutoinkin arki on hieman erilaista niin se ei ole ihan verrattavissa normaaliin. Kuitenkin minullakin taitaa kuitenkin olla se vaikka yleisesti yritän olla rentona ja tehdä erilaisia treenejä, että kuitenkin tietyissä suhteissa päädyn tekemään sitä "rutiinia".

Lähinnä tämän nyt huomaa selkätreeneissä ja jalkatreeneissä sillä normaalisti teen kyykkyä jalkatreeneissä usein ja selkäpäivinä maastavetoa. Parin viikon joululoman aikana en kyykännyt kertaakaan vaan jalkatreenit keskittyivät hack-kyykkyyn ja tämän jälkeen muihin pienempiin liikkeisiin ja selkätreeneissä en aina aloittanut treeniä sillä maastavedolla millä on tullut aloitettua hieman liiankin usein jo selkätreenit. Tietenkin nyt jalkatreenien kyykyn väliin jättäminen oli suunniteltu asia minkä johdosta minun pitkin tehdä erilaisia jalkatreenejä mutta siitä huolimatta huomasin kuinka paljon rennompi treeni oli yleisesti. Tein ihan erilaisia jalkatreenejä tuon parin viikon aikana vaikkakin kyseiset treenit alkoivat muistuttamaan toisiaan tuon parin viikon aikana eli käytännössä siirryin normaalista rutiinista toiseen rutiiniin.

Olen nyt kyllä vajaan parin viikon aikana yrittänyt pysyä siinä samassa fiiliksessä ja treeneissä mitä tein tuon joulun parin viikon aikana kuten olen myös aikaisemmin loman jälkeen tehnyt. Loman jäljiltä olen tehnyt asioita ainakin osittain sillä tavoin kuin lomana aikana eli eri tavalla kuin normaalisti. Kuitenkin tietyn ajan välin jälkeen tämä on muuttunut taas johonkin eri suuntaan ja siitä on alkanut tulla enemmän rutiinimaista tekemistä kuin rennompaa fiilistelyä. Tietenkin kummallakin on puolensa ja jos "rutiinimainen" tekeminen on kuitenkin miellekästä ja hauskaa eikä pakkopullaa niin mikäs siinä. Tärkeintähän koko hommassa on se, ettei tekemistä ja treenaan menemisestä tule pakkomaista pullaa koska silloin siitä ei ole mitään hyötyä.

Itselläni viime vuoden puolella kymmenen viikon dieetin aikana tekeminen meni loppua kohden enemmänkin pakkopullaksi ainakin osittain ja siksi varsinkin muutamissa iltatreeneissä kadotinkin osittain motivaatiota. Tällöin oli parempi lopettaa treeni siihen ja lähteä vain pois kun yrittää väkisin sitä jatkaa. Tuolloin ongelmana oli treenien määrä. Kävin aamuin illoin viitenä päivänä tekemässä tuplatreenejä sekä lauantaisin vielä yhden treenin. Viikossa tuli näin ollen 11 treeniä viikkoon mikä alkoi olemaan siinä dieetin kahdeksannella viikolla jo todella paljon.

Rutiineista on mielestäni hyvä päästä irti ainakin siis siltä osin mitä treeneissä tekee jotta tekemisessä säilyy mielenkiinto. Kun tekee viikosta toiseen sitä samaa niin mielenkiinto voi kadota jolloin koko hommaa ei jaksa tehdä. Samalla kun tekee erilaisia asioita niin eri asiat kehittyvät ja treeneihin saa enemmän monipuolisuutta jolloin myös toiset asiat kehittyy. Samalla kun saa pidettyä edes hieman useasti tehtävistä treeneistä taukoa niin samalla myös kroppa saa eri tavalla ärsykettä sekä palautumista mikä pitkällä aikavälillä on vain hyvä asia sille tekemiselle mitä normaalisti on tekemässä. Itse olen monesti huomannut kuinka tauko penkistä, kyykystä tai maastavedosta on vain parantanut kyseisten liikkeiden tuloksia tai jopa tekniikkaa kun on tullut tehtyä välillä muutakin. Sitä vain jää helposti rutiineihin ja asioita ajattelee myös helposti siten, että tiettyä asiaa on vain pakko tehdä jotta kehitystä tapahtuisi mutta asia ei ole ihan näin.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.