Fiiliksen mukaan treenaaminen ja ennakko-odotukset voivat vaikuttaa negatiivisesti treeniin

06.12.2017 - 10:54

Minun tämän hetkisessä treenityylissä on pienen pieni "ongelma" mikä kannattaa ottaa huomioon jos treenaa samalla tavalla kuin eli aivan fiilikseen mukaan ilman minkäänlaista treeniohjelmaa. Minulla ei ole siis tällä hetkellä minkäänlaista treeniohjelmaa liikkeiden, toistojen kuin sarjojen suhteen. Näin ollen liikkeet, toistomäärät kuin sarjojen määrät vaihtelevat käytännössä koko ajan jopa treenin sisällä. Liikkeiden painot menevät ihan päivän kunnon mukaan suuremmissa liikkeissä mikä vaikuttaa myöskin toistomääriin tai mietin painot toistomäärien mukaan siinä mielessä, että jos yritän tehdä tyyliin kolme toistoa penkissä, kyykyssä tai maastavedossa niin millä painoilla tuo voisi olla mahdollista.

Vaikuttaa siinä mielessä helpolta ja "rennolta" tyylillä treenata ja sitä se myöskin on kunnes odotukset treenejä kohtaan nousevat. Hyvät tulokset eli maksimipainojen nouseminen tai toistomäärien nouseminen tietyillä painoilla voi aiheuttaa helposti odotuksiin. Tämä voi vaikuttaa alitajunnassa siihen, että yrittää väkisin saada tietyillä painoilla samanlaisia sarjoja kuin viime treenissä. Ainoa ongelma tässä on se, että se käytännössä sotii koko treenisysteemiä vastaan siinä mielessä, että tekeminen pitäisi tehdä / suhteuttaa päivän kuntoon eikä siihen mitä on tehnyt viimeksi.

#bench 220kg x4 #slingshotbench #slingshot #benchpress #chestday #chestworkout #gymshark #brachial #gym #gymlife

Henkilön Tuomas Välimaa (@tvalimaa) jakama julkaisu

Usein minulla ei ole mitään ongelmia siinä, että alkaisin miettimään edellisen treenin toistomääriä tietyillä painoilla tai jotain tiettyjä painojaa, mutta onnistumiset ruokkivat itseään. Oikeastaan treenaat sitten ohjelmalla tai tämänkaltaisella tyylillä kuin itse niin hyvät onnistumiset vain ruokkivat yrittämään jotain mihin aina et vain pysty. Sanotaan nyt että kyykkäät normaalisti 80kg painoilla kolme kymmenen toiston sarjaa ja yhdessä treenissä kokeilet tehdä 100kg painoilla joilla saat kolme kahdeksan toiston sarjaa. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä että tulet saamaan seuraavissa treeneissä 100kg painoilla kolmea kahdeksan sarjaa vaan toistomäärät voivat olla kolmen - kahdeksan toiston väliltä todella vaihtelevasti. Vastaavasti tekniikka voi kärsiä enemmän ja helpommin 20kg painon noususta jolloin kyseinen painojen nostaminen voi olla liikaa.

240kg #bench #slingshotbench #slingshot #benchpress #chestday #chestworkout #gymshark #brachial #gym #gymlife

Henkilön Tuomas Välimaa (@tvalimaa) jakama julkaisu

Kun tämän kaltaisia onnistumisia tulee saamaan niin ennakko-odotukset treeniä kohtaan nousee helposti. Tällöin myöskin pettyy helpommin jos odotukset ovat nousseet ja treeni ei vastaa tavalla tai toisella odotuksia. Helpoiten tämä on huomattavissa painoissa ja toistomäärissä sillä treenin perille meneminen on todella haastava vertailukohde varsinkin jos liikkeet vaihtelevat. Näin ollen treenejä alkaa vertailemaan painoilla, toistomäärillä tai sarjamäärillä mitkä ovat luvullisia sillä lukuja on helpompi verrata keskenään kuin treenin meneminen perille.

Kaikki tämä on myöskin suhteellista mikä voi näyttää ja kuullostaa välillä myöskin itselleni ihmeelliselle. Kun ennätykset nousevat ja sarjapainot nousevat niin odotukset myöskin nousevat. Näin myös kävi juuri itselleni. Sain penkissä perjantaina 220kg painoilla neljän toiston sarjan sekä 240kg painoilla yhden toiston slingshottia käyttäen. Nyt tiistaina sain penkissä normaalisti ilman slingshottia 180kg sekä 200kg painoilla toistot minkä jälkeen yritin tehdä 200kg painoilla pidempiä sarjoja slingshotilla. Tämä sitten feilasi pahemman kerran jäädessäni vajaaseen pariin toistoon ja olin todellakin pettynyt toistomääriin. Tämän jälkeen laskin painot 140kg jolla tein kolme kymmenen toiston sarjaa slingshottia käyttäen ja yhden kuuden toiston sarjan ilman. Näin on käynyt ennenkin penkissä että olen saanut jollain painoilla hyvät sarjat mitä olen yrittänyt käytännössä toistaa seuraavalla kerralla. Kerrankin sain 210kg painoilla kaksi vai kolme viiden toiston sarjaa ja seuraavalla viikolla en saanut kuin 200kg painoilla pari kolmen toiston sarjaa.

Tästä pääsenkin ennakko-odotuksiin treenejä kohtaan kun tekeminen pitäisi olla katsomalla päivän kunnon eikä vertaamalla siihen mitä on tehnyt viimeksi. Myöskin tästä näkee senkin, että kaikki on suhteellista eli painot ja toistomäärät pitää suhteuttaa omaan tasoon nähden eikä miettiä mitään muuta.

 

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.