Jotain tämän hetkisesti dieetistä ja olin hieman olettanut hiilarien olevan vähemmän päivää kohden

03.07.2017 - 10:47

Kirjoittelin tuossa, että aloitin jälleen dieetin mutta olin väärässä hiilarimäärien suhteen. Olin kuvitellut hiilarien olevan päivää kohden noin 50g - 60g mutta olin hieman väärässä. Päiväkohtaiset hiilarit nimittäin ovat noin 50g - 60g plus treenijuoman malto eli yhteensä lähemmäksi 70g - 80g per päivä. Olin kuvitellut hiilarin olevan juurikin malton kanssa sen 50g - 60g per päivä. En ollut tajunnut, että kaurapuuro sisältää niinkin "paljon" hiilaria kun menee alhaisilla hiilareilla. Tuo aamun hiilarimäärä onkin päivän suurin ateriaa kohden sisältävä ja sekin sijoittuu aamuun niin se on hyvä. Toisaalta hiilaria olisi hyvä saada juuri ennen treeniä, että jaksaisi paremmin treenata mutta tätä varten otankin ennen treeniä mustikkasmoothien mikä sisältää jonkin verran hiilari. Tietenkin sitten malto treenijuomassa on hiilarin lähde treeniin jos se nyt siinä edes ehtii auttamaan.

Tämä dieetti onkin tälläinen kokeilu mikä kestää maksimissaan neljä viikkoa minkä jälkeen tulen nostamaan lähinnä hiilarimäärää. Luulen ruokavalion pysyvän suhteellisen samanlaisena tämän neljän viikon rupeaman jälkeen, mutta ateriat alkavat saamaan hiilaria kylkeen riisin tai pastan muodossa. Myöskin muut ateriat saattavat saada jotain kylkeen tai muuten hieman suurentua. Näiden lisäksi palautusjuoma tulee taas käyttöön mikä on tällä hetkellä karsittu pois.

 

Good #steakdinner and great #jazz by #milesdavis #cleaneating #gymfood #diet #dietfood #vinyl #foodporn

A post shared by Tuomas Välimaa (@tvalimaa) on

Mitä nyt siis olen tehnyt on se, että olen yrittänyt vähentää päiväkohtaisen hiilarimäärän suhteellisen minimiin ja korvannut sen käytännössä joko rasvoilla tai proteiinilla. Tässä koko asiassa on kuitenkin yksi todellinen miinus ja se on suhteellisen suuri. En ole laskenut rasvan tai proteiinin määrää käytännössä missään ateriassa. Proteiinin olen laskenut noin arvoilla ja summilla mutta rasvaa en ole yhtään. Enemmänkin olen mennyt rasvojen ja proteiinin kanssa sitten, että olen vain laittanut sen minkä olen laittanut.

Toisaalta tuo kun en laske kaikkea niin vapauttaa henkisesti sekä aterioita voi hieman säädellä fiiliksen mukaan mikä tekee tästä dieettaamisesta mukavampaa eikä ala ahdistaan. Toisaalta kääntöpuolena on se, että muutoksia on vaikeampi huomata kun ei tiedä tarkkoja määriä sekä dieetin kiristäminen on myöskin hieman hankalampaa. Toisaalta tässä ei olla kuin ihan oman "tyhmän?" idean kimpussa niin sillä ei ole hirveästi väliä onnistuuko vai epäonnistuuko tämä.

Nykyinen dieetti on vailla suurempaa tarkoitusta. Tämän dieetin tavoitteena on vain katsoa miten kroppa toimii ja vastaa tietyillä ruokavalio muutoksilla. Tietenkin sitä haluaisin aina dieetin onnistuvan sillä tavalla, että dieetin jälkeen on huomattavissa onnistuiko kyseinen projekti vai ei. Mielestäni dieetillä vailla sen suurempaa tarkoitusta on omat hyötynsä ja heikkoutensa joista suurin on kuitenkin joka dieetin vaikeus eli pysyä dieetissä. Kun ei ole niinkään tarkoitusta tai kun ei syö ihan kaikkia aterioita vaa'an mukaan niin tällöin voi olla helpompi pitää dieettiä päällä. Näin ainakin minä tämän asian näen sillä liian tarkka ja koko ajan aterioita punnitsemassa oleva dieetti voi helposti päätyä dieetin loppumiseen ihan sen hankaluutensa takia. Kun ei ihan niin tarkkaan tarvitse katsoa aterioiden kokoja niin välillä voi syödä hieman enemmän ja välillä sitten hieman vähemmän, mutta vaarana on kuintenkin jatkaa isompien aterioiden syömistä.

Vaikka olenkin nyt itseni mielestä "kovalla" dieetillä niin en silti sulje pois sitä mahdollisuutta, että söisin "cheat-meal" tai siis jotain mikä ei sopisi omiin syömisiini. Pyrin tätä tietenkin välttämään mutta tarvittaessa en kieltäydy syömästä jotain ihan muuta ateriaa. Ei tässä nyt ihan niin tiukoilla vedetä, että kieltäytyisin syömästä jotain sillä olen nyt dieetillä. Enkä vastaavasti ajatellut vähentäväni tuota sitten seuraavasta ateriasta tai aterioista pois tai mahdollisesti lisää aerobista treeniä jotta saisin kulutettua mahdollisen ei kuuluvan aterian pois.

Tämäkin dieetti menee ihan ruokavalio muutoksilla enkä ole tekemässä mitään hirveitä aerobisia treenejä. Tietenkin aamulenkit tai aamukävely kuuluu päivään minkä lisäksi tietenkin normaali kuntosalitreeni, mutta näiden lisäksi en ala tekemään mitään hirveitä intervalleja ihan vain siksi, että olen dieetillä. Jos minulle tule fiilis tehdä intervallitreeni kuntopyörällä tai crosstrainerillä treenin jälkeen niin sitten kyllä teen sellaisen. Tietenkin ajallisesti tuokin tulee olemaan maksimissaan kymmenen minuuttia. Jos teen pidemmän aerobisen treenin niin se tulee sitten olemaan vähintään 20 minuuttia ja keskimäärin pienemmillä sykkeillä.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.