Jotain hölötystä aamutreeneistä sekä iltatreeneistä

16.11.2016 - 12:06

Tällä viikolla oli vuorossa jälleen tuplatreenipäivä jaloille siten, että aamulla oli luvassa takareidet & pohkeet ja illalla etureidet. Sinällään olisi parempi tehdä takareidet iltaisin kun olen tehnyt takareisien kanssa pohkeet jolloin liikemäärä on suurempi. Jos unohtaa pohkeet niin tällöin liikemäärät takareisitreenin ja etureisitreenin välillä olisivat samat. Tietenkin yksi mahdollisuus olisi tehdä illan jalkatreenissä pohkeet jolloin aamulla tehdyssä takareisitreenissä ei menisi ajallisesti niin paljoa aikaa. Tietenkin kun aamulla tekee enemmän niin se on illasta pois. Etureidet olen tykännyt nyt tehdä iltaisin kun olen halunnut keskittyä kyykyn tekemiseen ja parantaa siinä yleistä taitoa ja painoja. Aamulla tämä ei ole ihan niin hyvin mahdollista sillä aamulla liikkeeseen ei saa niin paljon painoja kuin illalla, mutta siitä en ole yhtään varma miten menisikö painot suhteessa ylöspäin. Tarkoitan tällä sitä, että jos aamulla normaalisti saisi tehtyä esimerkiksi 100kg kymmenen toiston sarjoja jota saisi parannettua 110kg jolloin sarjapainot kehittyisivät 10kg. Jos aamulla tehdyt kyykyt paranisivat 10kg niin tarkoittaisiko se automaattisesti iltapainoihin muutoksia?

Itse olen sillä kannalla, että jos aamupainoihin saa muutoksia niin nämä kehitykset näkyvät myöskin illalla. Ei nyt ihan välttämättä yksiyhteen mutta jollain tavalla. Aamulla tapahtuva 10kg kehitys ei tarkoita välttämättä illalla 10kg kehitystä. Ja vaikka tässä olenkin verrannut aamulla ja illalla käytettäviä painoja niin tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että näin olisi aina. Ei joka liikkeessä painot vaihtele aamulla ja ilallla eikä myöskään massaliikkeiden maksimit ole sen parempia illalla tehtynä kuin aamulla. Itse en ole vain ikinä aamuisin yrittänyt mitään ihmeellisiä maksimi nostoja tai sarjoja sillä aamulla kukaan ei ole ollut minulle varmistamassa. Enemmänkin olen huomannut sen, että yleisellä tasolla olen vain aamuisin nopeammin väsynyt. Ensimmäisen liikkeen jaksaa kyllä vääntää vaikka samoilla romuilla kuin illalla, mutta erot alkavat näkyä mitä enemmän liikkeitä on takana. 

Täytyy muistaa vielä se asia, että itse aloitan aamutreenit normaalisti alle puolitoista tuntia siitä kun olen herännyt. Tuolla ajalla on merkitystä paljon sillä mitä enemmän aikaa heräämisestä on treenin alkamiseen niin sitä enemmän kropassa on energiaa. Mielestäni talvilomalla sekä kesälomalla Tukholmassa ollessani huomasin tämän hyvin jolloin heräämisen ja aamun kuntosalitreenin väliin jäi tunteja. En ole tuota asiaa sinällään hirveästi miettinyt mutta näin jälkikäteen ajateltuna eron kyllä tajuaa. On siis ihan eri herätä noin seitsemän - kahdeksan tai ainakin ennen yhdeksää ja olla salilla noin yhdentoista aikoihin kuin herätä kuudelta tai ennen seitsemää ja olla kuntosalilla sitten seitsemän - kahdeksan aikoihin.

Täytyy tietenkin muistaa, että ei se illallakaan treenaamaan meneminen ole aina niin rentoa, kevyttä ja virkistävää. Päivän aikana kun tapahtuu kaikenlaista ja kaikki asiat vaikuttavat kaikkeen. Ikinä aamulla ei voi siis tietää missä kunnossa on illalla treenatessa miten hyvin jaksaa edes treenata. Sinällään aamutreeneissä on vähemmän muuttuja tekijöitä matkassa minkä johdosta mielestäni aamutreenit ovat paremmin verrattaessa toisiinsa. 

Keskiviikkoaamuna takareidet & pohkeet ja illalla etureidet

Keskiviikon jalkatreenit taas jälleen kerran poikkesivat toisistaan. Aamulla hain enemmän tekniikalla ja pienemmillä painoilla tuntumaa takareisiin kun taas illalla käytin suuria painoja kyykyssä sekä jalkaprässissä. Ainakin iltatreenin isommat painot olivat ihan vain sen takia, että halusin viedä kyykkyä eteenpäin ja tällä kertaa teinkin kyykyssä yhden viiden toiston sarjan 140kg:lla minkä jälkeen otin muutaman sarjan vielä 100kg. Ainoa liike illalla minkä tein sitten aamun tapaan tuntumalla oli vaakahack missä lähinnä palauttelin kyykyn ja jalkaprässin jäljiltä kun olotilakin alkoi olemaan huonompi ja väsyneempi. Katsoin vain olevan parempi tehdä viimeinen tai kolmas liike nyt ainakin hieman rauhallisemmin kuin kaksi aikaisempaa liikettä tuli tehtyä käytännössä maksimi painoilla.

Takareisille hain aamulla lähinnä tuntuman mukaan pienempiä painoja kun olen katsonut sen olevan parempi tapa saada liike osumaan takareidelle. Isommat painot ja rikkovampi tekniikka vie liikettä vain helposti pois takareisiltä. Sitä en sitten tiedä pitäisikö minun nyt välillä kokeilla etureisitreenin tapaan muutamissa liikkeissä hieman suurempia painoja ja yrittää vain saada se menemään perille.

Takareidet + pohkeet

  • Takareidet istuen
  • Takareidet maaten
  • Pohkeet seisten
  • Sumokyykky smith
  • Pohkeet istuen

Etureidet

  • Kyykky
  • Jalkaprässi
  • Vaakahack

Käsitreeni pitkästä aikaa suorilla sarjoilla ilman supersarjoja

Torstaina ajattelin heti treenin alusta lähtien tehdä tällä kertaa pelkkiä suoria sarjoja ja jättää supersarjat väliin. Olen tehnyt käsitreenejä pitkään supersarjoja käyttäen enemmän tai vähemmän. Suorilla sarjoilla tekeminen on jäänyt käsien puolella hieman vähemmälle. Samalla kun tein käsitreenin suorilla sarjoilla niin sarjojen toistomäärät pysyivät siinä kymmenessä toistossa per sarja ja ainoastaan sarjamäärät vaihtelivat. Tein meinaan joka liikkeen aika monella sarjalla ja näitä sarja määriä en edes laskenut. Kunhan vain tein sarjoja toisen jälkeen. Sinällään mikään ei muuttunut vaikka jätin supersarjat väliin ja tein suoria sarjoja. Ensimmäisessä hauisliikkeessä pumppi päälle hauikseen ja ensimmäisessä ojentajaliikkeessä pumppi ojentajaan minkä jälkeen pidin tätä vain yllä. Helppoa? Ainakin minulle tuntuu olevan saada pumppi päälle heti ensimmäisen liikkeen jälkeen.

Pumppi päälle heti treenin alkuun ja tämän jälkeen vain pitää pumppi päällä. Tärkein asia mielestäni on ainakin käsitreenissä pitää treeniaika lyhyenä jolloin pumppi ei ehdi hävitä. Itse tein tällä kertaa kolme liikettä per lihasryhmä mutta olisin ihan hyvin voinut jättää liikemäärät kahtaan. Puolituntia sopii käsitreenin ajankäytöksi mielestäni loistavasti ja joku tunnin käsitreeni on vain mielestäni aivan liian pitkä.

Käsitreeni

  • Hauiskääntö scott
  • Ranskalainen punnerrus
  • Hauiskääntö z-tanko
  • Ojentajapunnerrus naru
  • Hauiskääntö käsipainoilla istuen
  • Dippi

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.