Treeniviikko alkoi rintatreenillä ja erikoistekniikoilla

16.11.2016 - 12:06

Huomasin eilen maanantaina ehkä parhaiten toissa viikon väliviikon kuntosalilta. Käytännössä maanantain rintatreeni oli hyvin identtinen viime viikkoiseen verrattuna ainakin liikkeiden ja sarjojen osalta. Pyramiidisarjoja, korotussarjoja ja tiputussarjoja tuli tehtyä. Myöskin yksi supersarja tyli tehtyä, mutta tästä huolimatta tuntuma rinnalle ei ollut samaa luokkaa kuin viimeksi. Toisaalta väliviikon jälkeen heti maanantain treeni poikkesi siltä osin viikon muihin treeneihin, että tuntuman saanti oli hieman erilaista. Tällöinkin treeni kyllä oli samaa luokkaa kuin viikon muut treenit, mutta tuntuman saanti oli vain poissa.

Luulisin kuitenkin väliviikolla olleen suurin vaikutus viime viikon loistavaan treenien ottamiseen perille. Siis ainakin tuntui sille, että treeni otti helpommin perille väliviikon jälkeen kuin normaalisti. Tietenkin kun kroppa on treenaamatta viikon ilman kuntosalia niin kyllähän treeni menee paremmin perille. Paljon vaikeampaa se onkin kun kokoajan treenaa kun lihas ottaa tällöin kokoajan vastaan treeniä. Sama asia on käytännössä treenata jotain uutta settiä tai liikettä jolloin tämä ottaa helpommin perille kuin sellainen mitä tekee useasti.

Maanantain rintatreeni erikoissarjoja käyttäen eli samaa kuin viime viikolla

Palauduin viime viikon treeneistä kauan enkä ollut edes maanantaina ihan 100% palautunut kaikesta. Tämän johdosta otin maanantaina treenin alkamisen rauhallisesti ja katsoin paikkojen kestävyyttä. Viime viikon rintatreeni oli ottanut perille hyvin ja tuntuma oli loistava joten tällä kertaa ajattelin ottaa rauhassa ja katsoa miten rinta kestää. Tämän jälkeen sitten tehdä ihan treeniä sen mukaan miten paikat kestävät.

Huomasin hyvin nopeasti, että paikat olivat kunnossa ja pystyin treenaamaan normaalisti. En tuntenut mitään kipuja tai muutenkaan mitään ihmeellistä joten aika nopeasti alkoivatkin sitten tiputussarjat. Käytännössä maanantain rintatreeni alkoi penkillä jossa ensimmäiset sarjat olivat tiputussarjoja. Viimeksi penkki alkoi enemmänkin korotussarjoilla vai oliko nyt pyramiidisarjalla niin treeni erosi tältä osin viime viikkoiseen. Muutoinkin viime viikkoinen auttoi siinä mielessä, että tiesi paremmin millä painoilla jaksoin tehdä ja mitkä olivat hieman liikaa. Tämän johdosta sarjat olivat yleisellä tasolla parempia kun en ottanut ylisuuria painoja. Tietenkin päivän kunto voi olla heikompi jolloin pienemmilläkin painoilla treenaaminen voi olla raskasta.

Yleisesti treeni meni melkein samalla tavalla kuin viimeksi. Tosin tällä kertaa tuli vaihdeltua liikkeitä kuten yleensä. En ole aikoihin treenannut samoilla liikkeillä useampaa treeniä putkeen vaan aina vaihtanut vähintään sen yhden liikkeen jotta treeni ei olisi ihan samanlainen. Liikkeet olivat sinällään samoja, mutta variaatiot ja tyylit eri. Vinopenkkilaite vaihtui vinopenkkiin käsipainoilla ja alavinopenkki käsipainoilla vaihtui alavinopenkkiin smith-laitteessa. Myöskin peck-deck vaihtui ristikkäistaljaan joten treenit olivat aika lähelle toisiaan, mutta silti niin erilaiset.

Yleensä helpoin tapa saada rintatreeni erilaiseksi on vaihtaa tanko käsipainoihin tai päin vastoin. Myöskin laitteita on välilä hyvä käyttää jos siihen on mahdollisuus. Samoin tykkään tehdä ainakin yhden supistavamman liikkeen rintatreenissä. Viimeksi se oli peck-deck ja tällä kertaa ristikkäistalja eikä mikään estä tekemästä näitä kumpaakin liikettä samassa treenissä. Samoin vipunostot toimivat supistavina liikkeinä korvikkeina peck-deckille ja ristikkäistaljalle. Vipunostoja voi tehdä normaalilla penkillä tai sitten alkaa hieman enemmän kohdistamaan liikettä vinopenkillä tai alavinopenkillä tehdessä. 

Tälläkin kertaa treeni koostui kolmesta liikkeestä, mutta tästä huolimatta treeni kesti varmaan lähemmäksi tuntia ja kahtakymmentä minuuttia. Erikoissarjoja tekemällä aikaa vain tuntuu kuluvan yllättävän paljon vaikka niin ei luulisi. Näin huomasin viime viikolla ja näin huomasin myöskin tällä kertaa. Mitä enemmän tekee erikoissarjoja niin sitä enemmän aikaa vain kuluu. Tietenkin jo yhdenkin painon tiputussarja nostaa toistomäärän yleensä puoleen, kolmen painon triplaa määrän ja neljän painon leikki nostaa toistomäärän neljän kertaiseksi. Näitä kun sitten tekee "normaalin" määrän eli vähintään kolme sarjaa niin äkkiä se onkin sitten kolme 40 toiston sarjaa missä välissä vielä leikitään painojen kanssa niin yhtäkkiä 30s tekeminen muuttuu parin minuutin sarjaksi mistä se noin yhteensä pari minuuttia tekemistä muuttuu kuudeksi minuutiksi.

Rintatreeni

  • Penkki
  • Supersarja vinopenkki käsipainoilla + ristikkäistalja istuen
  • Alavinopenkki

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.