Treeniviikko päätökseen jo keskiviikkona

16.11.2016 - 12:06

Perjantaina treeni keskiviikkona mikä myös tiesi treeniviikon loppumista keskiviikkona. Kun vielä tähän lisää sen, että olin kuntosalille "jo" 16.30 niin tänään oli monta muuttujaa. Päivä joka ei ole normaalisti treenipäivä, päivä minkä jälkeen olisi vielä pari treeniä jäljellä sekä ajankohdan ollessa noin pari kolme tuntia "normaalia" aikaisemmin. Vaikka tänään oli monta muuttujaa niin tämä ei näkynyt treenissä kuten sen ei pitäisikään näkyä. Treenin pitäisi sujua ihan samalla tavalla meni kuntosalille sitten minä päivänä tahansa sekä aikaan. Treeniajat eivät voi olla mitenkään lukittuja vaan ajalla ei saa olla niin paljon vaikutusta. Tietenkin treeniajat vakiintuvat yleensä jolloin ainakin treeniaikoihin syntyy rutiini jolloin poikkeava aika saattaa vaikuttaa jotenkin treeniin. Itselläni on erilaisia kokemuksia poikkeavana aikana treenaamisesta laidasta laitaan. Välillä treeni ei ole vain sujunut, välillä olen kiirehtinyt treenin tai taukojen kanssa sekä useimmin en huomaa mitään poikkeavaa.

Aikaisemmin kuntosalille meno hieman mietitytti sen takia, koska en ole käynyt aikoihin tuohon aikaan. Lähinnä se kuinka paljon väkeä tuohon aikaan käy treenaamassa. Nykyisen ruokailuaikataulun puolesta tämä ei tuottanut mitään ongelmia vaan se soveltuu oikeastaan kaikkiin aikoihin. Kun menee myöhemmin kuntosalille niin tällöin voi vielä syödä jotain pientä 16 - 17 aikoihin. 16.30 oli vielä sellainen aika, että kuntosalilla ei ollut vielä paljoakaan väkeä, mutta kellon mennessä yli 17:sta väkeä alkoi olemaan enemmän. Tietenkin päivän ollessa keskiviikko eikä maanantai tai edes tiistai niin tällöin yleisesti ottaen väkeä on hieman vähemmän. Tänään tuli ainakin huomattua, että kuntosalille voi hyvin mennä 16.00 - 16.30 aikoihin jolloin pystyy treenaamaan rauhassa, mutta ajan sijoittuessa 17.00 - 19.00 välille asia on toinen.

[[{"fid":"298","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"375","width":"500","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Aloitin treenin tänään pitkästä aikaa pystypunnerruksella kääntäen vuorotellen. Näinä kahdenkympin viikkoina en ole tehnyt kyseistä liikettä ollenkaan joten painojen valinta oli hieman arpapeliä. Yritin hieman muistella milllä painoilla olin tehnyt viimeksi kyseistä liikettä, mutta eihän tuota voinut enään muistaa. Otinkin hieman arvalla 20kg käsipainot jotka osuivat hyvin kohdille sillä jaksoin tehdä täydet kolme sarjaa. Painot olivat juuri niin sopivat, että juuri kolme kahdenkymmenen toiston sarjaa meni juuri ja juuri eikä enempää olisi mennyt. Tuo onkin aina hieman arpapeliä osua painojen kanssa oikeaan kun tekee ensimmäistä kertaa tai pitkästä aikaa jotain liikettä. Vielä kun kyseessä on pidemmät sarjat niin painojen valinta on vain vaikeampaa, mutta parempi valita hieman pienemmät.

Pystypunnerruksen jälkeen aloitin hauiksen tekemisen hauiskäännöllä istuen mikä teki taas hieman tiukkaa jaksaa tehdä kolme sarjaa. Ihan kuin pystypunnerrus niin hauiskäännössä istuen teki tiukkaa saada kolme täyttä sarjaa sekä painot olivat juuri niin maksimit millä jaksoin. Kahden ensimmäisen liikkeen saldo oli siis loistava sen osalta, että jaksoin tehdä täyden sarjat juuri ja juuri. Tämä tietenkin vaikutti loppuihin liikkeisiin ja niiden jaksamisiin. Kun on tehnyt pari ensimmäistä liikettä "limitillä" niin tämän huomaa väsymyksenä mikä vain pahenee loppuakohden. Minkä tulin huomaamaan viimeistä liikettä tehdessä joka oli väsynyttä ja hieman taistelua jaksamisen kanssa. Jo penkän tangon nostaminen maasta oli erittäin raskasta, mutta siitä tietää tehneensä jotain. Tajusin juuri, että tein around the worlds liikettä 10kg isommilla painoilla millä olen sitä tehnyt joten ilmankos liikkeen tekeminen tuntui raskaalle. Ajattelin olleeni vain niin väsynyt kun kyseessä oli viimeinen liike.

Olkapää- & hauistreeni

  • Pystypunnerrus kääntäen vuorotellen 3x20 20kg
  • Hauiskääntö käsipainoilla istuen 3x20 15kg
  • Vipunostot sivulle istuen 3x20 7,5kg
  • Hauiskääntö z-tanko 3-osainen 17,5kg x3
  • Vipunostot takaolkapäille kaapelilla 3x20 15kg
  • Hauis ristitajassa 3x20 35kg
  • Around the worlds 3x20 20kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.