Apinaote kyykyyssä: siirryin myös kyykyssä käyttämään apinaotetta

06.10.2024 - 13:24

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Se taisi olla kaksi ja puoli viikkoa sitten PTVGYM:llä kun minun oli tarkoitus tehdä keskiviikkona kyykkyä mutta kaikki räkit olivat käytössä jopa monolift. Monolift sitten vapautui ja päätin mennä siihen kyykkäämään kun en jaksanut enää odotella. Viime monolift kerrasta olikin jo aikaa ja sen kyllä huomasi kun monoliftin säätämisessäkin kului aikaa. Lopulta sitten kun pääsin aloittamaan kyykyn ja tekemään pitkästä aikaa kyykkytangolla mikä on normaalia tanko paksumpi niin päätin ihan yhtäkkiä tehdä kyykkyä apinaotteella.

Alusta asti paksumpi tanko tuntui liian oudolle kun en ollut sillä tottunut tekemään mutta jotenkin tuo apinaote tuntui jotenkin helpottavan tangon asennon saamista paremmin. Samalla myös huomasin että apinaote tuntui luontevalta tavalta tehdä kyykkyä ja tanko tuntui pysyvät ihan normaalisti paikoillaan. Lopulta päädyin vaihtamaan monoliftin normaaliin räkkiin kun sellainen vapautui kun paksumpi tanko ei vain tuntunut luontevalta ja olen muutenkin tottunut kyykkäämään normaalilla räkillä.

Kun vaihdoin monoliftin normaaliin räkkiin niin jatkoin apinaotteen käyttämistä alkuun mutta kun pääsin 200kg painoihin niin siinä kohtaan vaihdoin takaisin normaaliin otteeseen. Taisin tehdä kyseisessä treenissä kyykkyä apinaotteella ainakin 160kg painoihin asti mutta en nyt muista teinkö apinaotteella enää 180kg ja 200kg painoilla. Kuitenkin heti seuraavassa treenissä saman viikon lauantaina käytin apinaotetta alusta loppuun saakka vaikka tein kyykkyä treeniä ketjuilla. 

En huomannut missään vaiheessa kyykky treeniä että edes ote olisi vaihtunut ja huomasin myöskin että apinaotteella kyynervarret (forkut) tai yleisesti kädet eivät saaneet rasitusta. Varsinkin aikoinaan kun kokeilin lowerbar kyykkyä niin käsivarret olivat todella kovilla ja kyykky treenien jälkeen kädet olivat kipeänä. En nyt ole varma kuinka paljon highbar kyykky on rasittanut käsiä (kyynervarsia) mutta varsinkin raskaimmilla painoilla kädet ovat ainakin hieman saaneet rasitusta mitä apinaote poistaa.

Myöskin sitten se että heti ensimmäisessä apinaote kyykky treenissä sain tehtyä uuden pysäytyskyykky ennätyksen ketjuilla kertoo vain siitä että otteen vaihtaminen ei ainakaan vaikuttanut negatiivisesti kyykkäämiseen. Kuitenkaan se että apinaote olisi ollut syy ja seuraus pysäytyskyykky ennätykselle niin sitä se ei ole. Tuosta on nyt pari viikkoa ja olen tuosta lähtien kyykännyt vain apinaotteella mikä tuntuu kuin olisin tehnyt niin aina.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?