Kevennetyssä kuminauha kyykyssä 240kg x3

19.06.2019 - 08:00

Kyykky on minulle liikkeistä se kaikista pahin ja huonoin. Niin sarjapainot kuin ennätykset ovat selvästi penkkiä ja maastavetoa heikommat. Siis suhteessa näihin ja tiedän kyllä, että minun penkki on muita parempi suhteessa muihin. No jokat apauksessa en ole tyytyväinen kyykkyyn sitten yhtään. Kyykky on myöskin liikkeistä se liike mikä heittelee treeneistä toiseen eniten. Välillä saan tehtyä 200kg painoilla ja välillä 180kg tuntuu niin pahalta että huh huh. Tiedän että yritän ehkä liikaa kyykyssä suhteessa muihin liikkeisiin ja tämän johdosta tuloskehitys on jäänyt paikoilleen.

Suunnittelin tehdä pitkästä aikaa kevennettyä kyykkyä kuminauhoilla eli laitoin räkin tukipalikat korkealle ja niihin kuminauhat roikkumaan. Vastaavaa tekniikka olen käyttänyt myös maastavedossa missä olen saanut nostettua 300kg useammankin kerran ja pari kertaa 310kg. Tämä kevennetty tyyli on siinä mielessä huono, että tällöin pitää käyttää suuria painoja ja jos ei ole päivän kunto kohdillaan niin tämä menee hieman hukkaan.

Kun treenaa tällä tavalla kevennetysti niin suosittelen aloittamaan tämän heti ensimmäisistä painoista. Tällä tavalla asiat luonnistuvat monelta kannalta helpoiten. Ensinnäkin kuminauhojen laittaminen on paljon helpompaa tyhjään tankoon kuin lähestulkoon täyteen tai mitä siinä ikinä onkaan. Myöskään tangon tyhjentäminen välissä on todella turhauttavaa. Toisaalta ensimmäiset painot ovat näin ollen todella kevyitä kun ottaa kuminauhat käyttöön heti ensimmäisissä painoissa.

Tärkeämpi asia on kuitenkin tehdä muutama sarja sellaisilla painoilla mitkä eivät ole ne painot joihin päätät treenin tai teet varsinaista treeniä. Kuminauhat kun ovat muuttuva tekijä liikkeen liikeradoissa ja tekniikassa. Sama asia tapahtuu minulle helposti myös penkissä kun käytän slingshottia. Jos teen valtaosan treenistä ilman apuvälineitä ja sitten yhtäkkiä otan yhden toiston tai kovan sarjan apuvälineillä niin koko homma voi mennä pieleen ihan vain sen takia, että otin käyttöön apuvälineet. Apuvälineillä kun liikerata tai tekniikka muuttuu hieman ja jos olet totuttautunut treenin aikana jo johonkin tekniikkaan niin se muuttuu. 

Kuminauhoilla kyykätessä minulla tuntuu, että tekniikka muuttuu enemmän etukenompaan suuntaan jolloin jos vertaan kyykkäämistä normaaliin tekemiseen ja kuminauhan käyttöön niin kuminauhalla tuntuu kyykky kaatuvan eteenpäin. Tästä syystä on hyvä kyykätä sitten koko treeni kuminauhalla jos sitä on edes käyttämässä tai sitten ottaa muutamia lämmittelysarjoja pienemmillä painoilla alkuun. 

Tällä kertaakin tarkoitus oli tehdä suuremmilla painoilla mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä tulevan pitää. Niin tälläkin kertaa huomasin sillä alkulämmittelyn jälkeen kun aloin kyykkäämään niin polviini sattui. Onneksi tämä polvikipu oli sitä mitä ajattelinkin ja sen menevän ohi kunhan saan lämmittelysarjoja enemmän alle. Niin myös tapahtuikin sillä kun sain kyykkysarjoja alle niin polvet alkoivat toimimaan paremmin koko ajan. Lopulta päädyin tekemään 220kg painoilla kolme toistoa minkä jälkeen mietin ja harkitsin mitä teen seuraavaksi. Jatkanko 220kg painoilla muutaman sarjan lisää vai lisäänkö tankoon vielä 20kg jotta saan painoiksi 240kg. Lopulta päädyin tekemään 240kg painoilla kolme toistoa vaikka ennen sarjaa en oikein tiennyt mitä odottaa. En ollut ihan varma jaksanko edes tuota 240kg nostaa ylipäätänsä. Lopulta sain kuitenkin tehtyä kolme toistoa 240kg painoilla minkä jälkeen lopetin kyykyn tekemisen siihen sillä se tuntui olevan parhain ratkaisu. Ajattelin kyllä tehdä vielä toisen sarjan 240kg painoilla mutta jotenkin ajattelin olevan vain parempi lopettaa.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.