Voimatreenejä kuumuudella

03.07.2023 - 10:53

Kuumia ajan jaksoa on vuoden aikana niin vähän niin eihän sitä aina muista millaista on treenata kuumuudessa ja varsinkin isoilla painoilla. Tämän viikon aikana olenkin alkanut miettimään teinkö oikean ratkaisun siinä mielessä että en alkanut dieettaamaan tai muuttamaan treenejä kesän ajaksi? Päätin nimittäin että nyt ei aloiteta mitään dieettiä vaan paino on mitä on ja treenien osalta jatkan samaa kaavaa kuin mitä olen tähänkin saakka tehnyt. Kuitenkin jo kesäkuun alusta alkaen treenit ja motivaatio treenejä suhteen on ollut eri kuin toukokuun puolella.

Se mitä tapahtui jo kesäkuun alussa oli se että treeni motivaationi laski yleisesti. Lähinnä alkuviikon treeneissä kun kävin ja käyn lähisaleilla. Käytännössä keskityin tekemään yhden liikkeen hyvin ja kovaa minkä jälkeen tein lopun treenin niin kuin olen nyt tehnyt tai sitten vain lähdin salilta pois. Salilla on alkanut olemaan vähemmän väkeä ja varsinkin iltaisin niihin aikoihin kun itse olen siellä niin treenini loppu puolella on jo niin tylsää että huh huh. Myöskin sitten toisten tekeminen ei itseeni niin iske ja se saakelin kännykän rämpääminen ei myöskään edes auta mitään. Sitten oli se sitten Tampereen Loaded, Vantaan Loaded tai PTVGYM niin vaikka treeni ei ole kulkenut niin yleinen meno on ollut parempaa niin itseäni on sitten myös kiinnostanut treenata.

Tämän viikon maanantaina Tampereen Loaded:lla tein maastavetotreenin mikä ei mennyt ihan niin hyvin kuin olin kuvitellut. Tein maastavetoa vastustusnauhoilla minkä lisäksi vielä lohko maastavetoa. En saanut niin vastustusnauhoilla kuin lohko maastavedossa sellaisia painoja tai ja toistomääriä kuin olisin halunnut. Tiistaina puolestaan kun tein penkkiä minkä jälkeen käsitreenin niin en tuohon penkkiin edes panostanut painojen suhteen vaikka olisin ollut parempi päivä. Keskiviikkona kun kyykkäsin niin se meni kai ihan hyvin mutta kuitenkin kyykkääminen tuntui raskaalle ja aina olisi hyvä saada vieläkin enemmän.

Tästä pääsenkin sitten tämän viikon torstaihin ja PTVGYM:llä tehtyyn maastaveto treeniin. Tämä treeni meni kyllä niin huonosti että ei mitään rajaa ja laittoi myös minut itseni miettimään asioita. Enkö ollut palautunut edellisen päivän jalkatreenistä eli tämä maastaveto treeni tuli liian aikaisin? Painoiko maanantaina Tampereen Loaded:lla tehty maastaveto treeni vielä kropassa? Onko minun kroppa veltostunut ja laiskistunut tästä kuumuudesta mitä on ollut jo pidempään?

Kun ajattelin ja muistelen vuosien saatossa kesien treenejä niin kyllä niitä muutamista joita nyt muistuu mieleen niin kuumuus on verottanut tehoja. Varsinkin tälläiselle isolle ihmiselle niin kuumuus vaan syö tehoja pois ja muutenkin tuntuu sille että kroppa ei ole niin hereillä kuin keväällä, syksyllä ja talvella. Siksi olenkin nyt alkanut pohtimaan pitäisikö minun tehdä muutoksia treeneihin jotta en nyt aina olisi yhtä masentunut kuntosalilla kun treenit eivät kulje?

Mitään dieettiä nyt ei tarvitse alkaa pitämään ettei tulos taso loppu kesää / syksyn alkaessa ole romahtanut liikaa. Kuitenkin viimeisen viikon tai parin viikon treenit vain ovat menneet heikosti ainakin painojen osalta niin itse voisin saada kuitenkin paremman treeni motivaation tekemällä asioita eri tavalla ja keskittymällä vaikka pienemmillä painoilla pidempiin sarjoihin tai kokonaan uusiin liikkeisiin. Tai voihan vain olla että nyt on vain muuten menossa heikompi ajan jakso ja nyt vain pitää hakata päätä seinään hetken aikaa kunnes asiat alkavat menemään parempaan suuntaan?

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.