Vipunostot jäivät pitkästä aikaa väliin olkapäätreenistä ihan vain vaihtelun takia

16.11.2016 - 12:06

Eilen iltapäivällä kävin ennen kuntosalille menoa keskustan Stockmannin Hulluilla Päivillä. Sitä ei nyt aina  tiedä miten tuollainen "shoppailu" vaikuttaa illan treeniin kun kyllä se vain on välillä raskasta. Ainakin silloin tuo on raskasta jos kokeilee vaatteita ja tarvitsee moneen kertaan odotella sovitusta tai ylipäätänsä sovittaa vaatteita. Tällä kertaa en sovitellut hirveästi vaatteita ja pääsinkin heti sovituskoppiin mikä oli vain loistava asia. Myöskään ihmisiä ei ollut läheskään niin paljoa kuin olin kuvitellut mikä helpotti koko reissua huomattavasti. Tästä reissusta tuli siis huomattavasti kevyempi mitä olin ajatellut. Tälläisillä reissuilla ja matkoilla voi olla yllättäviäkin vaikutuksia treeneihin. Varsinkin pidemmät ajomatkat ovat syöneet treenien tehoja merkittävästi vaikka on yrittänyt pitää hieman väliä ennen kuin on tehnyt urheilusuoritteen.

Kuntosalille menin hieman "normaalia" myöhemmin juuri tuon keskustassa käynnin seurauksena. Tämä myös vaikutti siihen, että myös kuntosalillakin oli vähemmän väkeä ja muutenkin perjantaipäivät ovat olleet hiljaisia. Vaikka kuntosalilla oli vähän väkeä niin tällä kertaa se oli pakkautunut melkein samaan "läjään". Ainakin se kulmaus missä tein suurimman osan treenistä oli väkeä kokoajan ja välillä aika paljon. Tästä johtuen siellä oli välillä ahtaampaa, mutta eipä tuo minua haitannut yhtään. Osan treenistä tein ympäri kuntosalia, mutta suurimman osan tein suhtellisen pienellä alueella. Sinällään oli hieman ihmeellistä, että kun kuntosalilla oli vähän ihmisiä niin nekin tuntuivat olevan samassa paikassa.

[[{"fid":"287","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"375","width":"500","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Treenissä hain taas hieman erilaisuutta ja tästä johtuen en tehnyt ollenkaan vipunostoja sivulle vaikka tämä on yksi tehokkaimpia olkapääliikkeita. Yleensä vipunostot sivuille kuuluu olkapäätreeniin enkä ole sitä hirveän monta kertaa jättänyt väliin. Välillä olen vain tehnyt eri variaatioita vipunostoista. Hauiksen puolella jätin istuen käsipainoilla tehdyn liikkeen väliin, mutta ihan vain sen takia, että juuri sillä hetkellä kaikki vinopenkit olivat käytössä. En jaksanut juuri silloin alkaa odottelemaan ja muutenkin olisin halunnut tehdä tuon liikkeen ensimmäisenä hauisliikkeenä. Tästä syystä jätin hauiskäännön istuen tekemättä ja huomasin tämän kyllä hauistreenissä, kun en saanut lähellekkään niin paljon tuntumaa. Toisaalta väliin jättäminen teki sen, että sain erilaisen hauistreenin. Olkapäätreenin viimeiseinä liikkeenä tein nykyään vähemmän käyttämän pystysoudun. Viimeksi kun yritin tehdä pystysoutua niin tekeminen oli väsynytty kuten tälläkin kertaa. Meni se paremmin sentään kuin viimeksi, mutta aika väsynyttä se oli. Ehkä myös asiaan vaikutti se, että pystysoutu oli treenin viimeinen liike. Suurin vaikutus kuitenkin taisi olla liikkeen vähäinen käyttö viimeaikoina. Kun ei tee jotain liikettä vähään aikaan niin tietenkin tulokset tässä liikkeessä alkavat laskemaan kun tuntuma liikkeen tekemiseen vähenee. Taas jos alkaisin tekemään pystysoutua useammin niin silloin jaksaisin tehdä paremmin kyseistä liikettä.

Olkapää- & hauistreeni

  • Pystypunnerrus istuen smith 3x20 40kg
  • Hauiskääntö z-tanko 3x20 27.5kg
  • Around the worlds 3x40 10kg
  • Hauis ristitajassa 3x20 30kg
  • Yhden käden vipunostot takaolkapäille maaten kaapelilla 3x20 15kg
  • Yhden käden hauiskääntö ristikkäistalja 4x10 20kg
  • Pystysoutu 3x20 30kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.