Viimeinen kesälomaviikko menossa niin pieni katsaus loman aikana tehdyistä treeneistä

29.08.2018 - 11:53

Viimeinen lomaviikko menossa ja treenien osalta täytyy sanoa, että loma on mennyt sen osalta hyvin. Minulla ei ollut mitään tavoitteita tai suunnitelmia miten tekisin treenit tämän kesäloman osalta mutta sen tiesin, että tulen treenaamaan ihan normaalisti. Tämän vuoden kesäloman ajankohta ja suunnitelmat menivät putkiremontin takia näin miten meni. Halusin pitää kesäloman ensimmäisen täyden kuun putkiremontista sillä en halunnut käyttää lomaa putkiremonttiin liittyviin asioihin kuten asunnon tyhjentämiseen sekä vuokra-asunnon muuttamiseen. Myöskään en voinut tehdä isoja kesäloma suunnitelmia putkiremontin takia sillä osa asioista piti tehdä lähellä putkiremontin alkamista tai ainakin näin oli parempi.

Ainahan voi sanoa, että asiat voi suunnitella paremmin ja toteuttaa myöskin näin ollen paremmin mutta mielestäni putkiremonttiin liittyvät asiat hoituvat loppujenlopuksi ihan hyvin siis ainakin tähän alkuun. Paremmalla suunnittelulla ja hieman aikaisemmalla aikataululla muutamissa asioissa olisin voinut saada hoidettua muutamat asiat eri tavalla, mutta näin tuli tehtyä asiat tällä kertaa ja mielestäni näin oli ihan hyvä.

Muutamat asiat olivat muutoinkin aika auki enkä muutoinkaan katsonut minkään ulkomaan matkan olleen hyvä ratkaisu tähän kohtaan muutamasta syystä. Näin ollen kun ei ollut mitään isoja suunnitelmia niin pääsin treenaamaan ihan normaalisti ja mielestäni se oli ihan hyvä asia. Pääsinpä kuitenkin treenaamaan vanhalla kuntosalilla missä tämä koko touhu tuli aloitettua joku kolmetoista vuotta sitten.

Kun ei ole treenisuunnitelmaa niin tämä näkyy välillä myöskin negatiivisena asiana

Kun treenaa ei normaaleissa olosuhteissa ja haluaa myöskin tehdä eri tavalla kuin normaalisti niin tämä näkyy treeneissä niin hyvässä kuin pahassa. Välillä kun menin treenaamaan niin tiesin kyllä lihasryhmän mitä tulin treenaamaan mutta se, että mitä tekisin oli aina hieman mysteeri. Kaikista eniten tämä näkyi viikon toisissa jalkatreeneissä mitkä olivat takareisitreenejä. Normaalisti kun treenaan jalat kaksi kertaa viikossa suhteellisen samalla kaavalla niin näiden neljän viikon aikana treenasin jalat etureisipainotteisena sekä takareisipainotteisena treeninä.

Etureisipainotteiseen jalkatreeniin valitsin normaalin kyykyn sekä hack-kyykyn pääliikkeiksi mutta takareisitreeniin en tiennyt oikein muita liikkeitä etukäteen kuin takareisikoukistus laitteet. Näin ollen minun piti aina miettiä pääliikkeet takareisille ja välillä se tuotti hieman mietintää. Käytännössähän tuo ei eroo hirveästi kyllä normaaliin tapaan toteuttaa treenejä mutta tällä kertaa tuo otti välillä hieman aikaa. Halusin kuitenkin tehdä erilaisia treenejä jolloin valitsin liikkeiksi eri liikkeitä kuin aikaisemmissa treeneissä.

Muut treenit ovat noudattaneet enemmän tai vähemmän "normaali" rutiinia jolloin treeneissä ei ole ollut ihan niin paljoa eroa. Tietenkin olen yrittänyt käyttää salin eroja hyväksi ja keskittyä sellaisiin liikkeisiin joita normaalisti ei voi tehdä tai laitteet ovat "paremmat". Selkätreenit ovat keskittyneet hyvän ylä- & alataljan kyseisiin liikkeisiin joita on tullut tehtyä helposti tunti tai ainakin lähelle tuntia. Kun löytää hyviä laitteita tai liikkeitä joita ei normaalisti oikein voi tehdä tai niitä voi tehdä eri tavalla ja paremmin kuin normaalisti niin silloin niitä kannattaa myöskin tehdä.

Onko sitten tunti liikaa niin sitä voi miettiä mutta tunnissa olen voinut tehdä kumpaakin liikettä kunnolla ja mahdollisesti käyttänyt erilaisia tankoja ja kahvoja. Kun tekee tunnin ylä- & alataljaa niin tällöin voi hyvin käyttää useampia erilaisia tankoja sekä kahvoja. Myöskin erilaiset supersarjat tai giant-sarjat ovat mahdollisia mutta nyt olen keskittynyt suoriin sarjoihin sillä en ole nähnyt tarvetta tehdä supersarjoja. Kun ylätalja tuntuu ottavan paremmin perille kuin normaalisti niin mielestäni tällöin ei ole tarvetta alkaa käyttämään erikoistekniikoita. Erikoistekniikoita kannattaa käyttää mielummin normaaleissa olosuhteissa jolloin treeniin saa erilaisuutta tai kun tarvitset sitä jotain treeniin.

En ole oikeastaan missään treenissä loman aikana miettinyt etukäteen toistomääriä tai sarjamääriä sen kummenkin vaan olen vain tehnyt ihan sen mukaan miten olen jaksanut. Tietenkin suuremmat liikkeet kuten penkki, kyykky ja maastaveto ovat olleet enemmän suunniteltuja siinä mielessä, että suunnitellut tekemiseni liikkeen aikana kuten teen normaalisti. Olen katsonut päivän kuntoa minkä mukaan olen suunnitellut mihin painoihin voisin mennä tai mitä voisin kokeilla. Penkissä olen kokeillut tehdä ihan x määrän y toistoja kun taas kyykyssä ja maastavedossa on tullut ihan kokeiltua mitä saan tehtyä.

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.