Viikon kevyimmän treenin jälkeen tuli pahin väsyminen

10.10.2018 - 00:32

Viime viikolla kävi sitten taas aikalailla perus asia että kolmen hyvin menneen treenin jälkeen torstaina oli se viikon kevyin treeni minkä jälkeen olin kaikista väsynein. En ole ihan varma oliko vain neljäs päivä putkeen yleisellä tasolla liikaa vai tuliko torstaina oikeasti tehtyä raskaampi treeni. Kun priorisointi on alhaisin ja käytän suhteessa pienempiä painoja enkä tee raskaita punnerruksia niin treeni tuntuu olevan kevyempi. Muutoinkin kun treenaa käsiä ja olkapäitä niin treeni saa olla todella intensiivinen tai muutoin raskas että treeni ottaisi niin koville mitä se torstaina otti.

Kroppa keski kolme päivää putkeen kovia nostoja maastavedossa, penkissä sekä kyykyssä mutta ei sitten torstain kevyessä käsi & olkapäätreenissä. Tämän jälkeen myöskin perjantaina tehty jalkatreeni tuli hieman liian aikaisin sillä kyykkääminen oli todella raskasta. Tietenkin viime viikolla tuli tehtyä penkkiä, maastavetoa ja kyykkyä kakkosilla alkavilla lukemilla ja lähes muutoinkin itselleni suhteellisen maksimaalisella tasolla niin kroppa vaatii vain jossain vaiheessa lepoa.

Yleensä viikon toinen jalkatreeni tulee tehtyä lauantaina jolloin jalkatreenien väliin tulee kaksi täyttä päivää väliä mutta viime viikolla jouduin aikaistaan viikon toisen jalkatreenin perjantaille ja tämä näkyi. Aluksi kaikki tuntui menevän hyvin sillä en tuntenut kipuja ja tekeminen oli aluksi muutoinkin helpompaa. Kuitenkin kun mitä pidemmälle menin niin sitä raskaammalle tekeminen alkoi tuntumaan. Kaikki tuntui hyvälle kropassa mutta jostain syystä tehot vain puuttuivat tekemisestä. Sain tehtyä 210kg painoilla kyykkyä kaksi toistoa sekä yhden toiston joihin olin todella pettynyt. Lähdin hakemaan sellaisia vähintään viiden toiston sarjoja mutta tulos tällä kertaa ei vastannut suunnitelmia.

Mielestäni on vaikeaa olla vain tekemättä peräjälkeen hyviä treenejä kun tuntuu kulkevan. Tämän johdosta väsymys tulee enemmänkin yllättäen sitten kun se on tullakseen ja tässä tapauksessa se tuli viikon kevyimmän treenin jälkeen. Tietenkin mitä voisi odottaa kolmen lähes ennätyspainoilla tekemisen jälkeen? Olen kuitenkin sitä mieltä, että kun tuntuu sujuvan niin silloin kannattaa tehdä eikä lähteä alkaa säästeleen loppuviikon treenejä varten. Oli kyseessä sitten miten paljon treenejä tahansa niin mielestäni on järkevää tehdä treeni niin hyvin vain kun näyttää menevän ja myöhemmin katsoa mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Enemmin treenaan pari loistavaa treeniä kolmen huonon treenin kanssa kuin neljä tai viisi tasapaksua treeniä.

Säästely ei takaa sitä, että jaksaisit loppuviikosta paremmin. Säästelyn seurauksena saatat menettää loistavia tuloksia tai kokonaisia treenejä. Säästelyä kannattaa harrastaa vain silloin kun tuntee että kaikki ei ole ihan 100% kunnossa, tiedät tekeväsi jotain ihmeellisiä treenejä tulevaisuudessa tai tulet tekemään jotain ei harjoitteluun liittyvää. Tällöin kyllä kannattaa hieman miettiä onko koko treenaaminen tällöin edes ajankohtaista.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.