Vatsanympärysmitta ja paino kulkevat samassa suhteessa toisiinsa nähden

05.12.2019 - 09:10

Pari vuotta sitten kun pidin dieettiä katsoin aktiivisesti aamupainon sekä vatsan ympärysmitan maanantaisin sekä torstaisin. Tuolloin huomasin, että vatsanympärysmitta sekä paino liikkuivat käsikädessä. Kun paino oli laskenut yhden kilon niin vatsan ympärysmittaus oli laskenut noin sentin. Ajattelin tämän asian liittyneen juuri sen hetkiseen painoon ja ruumiin rakenteeseen, mutta kyllä ne edelleenkin pitävät paikkaansa. Näin ollen keskikehossa ei ole tapahtunut sen perusteella sen ihmeellisempiä muutoksia puoleen tai toiseen vaikka muutoin kropassa olisikin eroja näiden parin - kolmen vuoden takaisen dieetin välillä.

En sitten tiedä pitäisikö minun kehittää enemmän keskikroppaa? Enemmän coretreeniä ja vatsalihaksien tekemistä? Ainoa ongelma on siinä, että minun pitäisi lähteä aikalailla nollista sillä aina kun olen tehnyt viimeaikoina vatsalihaksia niin ne ovat alkaneet kramppaamaan hyvinkin nopeasti. Tein sitten vatsoja laitteella tai ihan vatsapenkissä niin tulos on sama. Yhtäkkiä vain alkaa kramppaamaan ja silloin tietää tehneensä liikaa ja huvittavintahan on se, että tämä tapahtuu hyvinkin nopeasti.

Sitä miksi näin tapahtuu niin en osaa sanoa sillä olen aikoinaan tehnyt todella pitkiäkin coretreenejä / vatsatreenejä ja suhteellisen paljonkin. Onko syy vain se, että viimeaikoina en ole tehnyt niitä enää niin paljon vai osaanko vain nykyään tehdä vatsaliikkeet vatsalihaksilla? Kun huomaa päivittäin kuinka paljon paremmin osaan tehdä normaaleja liikkeitä niin sama on tietenkin vatsojenkin kanssa. Aikoinaan tein varmaan vatsat ei niin vatsalihaksilla vain myös muilla osin kun nykyään teen samat liikkeet enemmän vatsalihaksilla? En tiedä syystä, mutta minun on kyllä tarkoitus aloittaa tehdä coretreeniä hieman useammin jälleen kerran.

Viimeaikoina aamupainoni on ollut siinä 114.5kg - 115.5kg luokkaa parhaimmillaan ja vastaavasti vatsan ympärysmitta on ollut 105cm. Kun paino oli siinä 116kg tietämillä niin vatsan ympärysmitta oli siinä 106cm luokkaan ja kun aloitin dieetin niin paino oli siinä 119kg luokkaan ja vatsan ympärysmitta siinä 109cm luokkaa. Tämä vain kertoo sen asian, että minulla yksi kilo merkitsee yhtä senttiä vatsan ympärysmitassa. Tämän hetkisen kehonkoostumuksen mukaan 110kg painolla olisin siinä 100cm vatsan ympärysmitassa ja alle 110kg paino merkitsisi alle 100cm vatsan ympärysmittaa.

Yritin alkaa muistelemaan miten mitat olivat noin kolme ja puolivuotta sitten kun pääsin 95.5kg painoon parhaimmin dieettini aikana ikinä. Minulla oli tulokset ylhäällä puhelimessa mutta nyt niitä en enää löytänyt. Voi olla, että voisin saada ne vanhasta puhelimesta kaivettua mutta toisaalta onko sillä mitään merkitystä? Voisin kuvitella, että vyötärön ympäryysmitta samoissa lukemissa kuin nyt mutta paino oli vain eri. Näin ollen 100cm vyötärön ympäryysmitta tarkoitti silloin 100kg omaa painoa sillä kun pääsin 95.5kg painoon niin nykyisen suhteen mukaan vatsan ympäryysmitta olisi pitänyt 90cm. Tuskin nyt ihan näin alas olisin päässyt? Tämän pitäisi näkyä siinä, että minullahan pitäisi olla kaapissa ihan jumalattoman pieniä vaatteita mutta näin ei ole. Tällä hetkellä 100cm vyötärön mitta tarkoittaa noin 100kg painoa kuin kolme ja puolivuotta sitten se tarkoitti 100kg painoa tai ainakin näin luulen. Tuosta kolmesta ja puolesta vuodesta oma kropan koostumus ja varsinkin treenien painot ovat nousseet merkittävästi eli kai sitä lihasta on sitten kehittynyt?

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.