Välipäivän jälkeen kevyt aamupumppi ja illalla kunnon treeni

16.11.2016 - 12:06

Eilinen välipäivä tuli kuin tilauksesta. Ensinnäkin sain tasattua unirytmiä kun maanantain ja tiistainvälisenä yönä tuli nukuttuva vain 5 tuntia sekä sain levättyä sillä takana oli kuitenkin neljä kuntosalitreeniä parin päivän aikana. En tajua miten jossain vaiheessa viime viikkoa tai viikonloppua olin jopa suunnitellut meneväni eilen juoksemaan tai yrittämään juoksemista. Tämä jossain vaiheessa suunniteltu keskiviikon juoksu olisi ollut iltapäivällä juostavat intervallit. Tämän suunnitelman kuitenkin hylkäsin jo hyvissä vaiheissa alkuviikon aikana sillä jos olisin tehnyt edes jonkinlaisen treenin keskiviikkona niin homma olisi mennyt hieman yli.

Tuplatreeniviiikkoja tehdessä ei kyllä pitäisi ajatella mitään lisätreenejä kuntosalitreenien lisäksi. Kahdeksan kuntosalitreeniä on kyllä ihan tarpeeksi yhdelle viikolle vaikka alkuvuodesta kävin tekemässä keskiviikkoaamuisin aerobisen treenin. Tämän tarkoitus oli saada jalkoja auki sillä alkuvuodesta jalkapäivä oli tiistaisin. Tälläkin kertaa kun jalkapäivät ovat nykyään perjantaisin olen hieman suunnitellut meneväni lauantaiaamupäivällä spinningiin, mutta tämä suunnitelma ei ole vielä 100%. Muutenkaan en ole vielä tässä vaiheessa ihan varma mitä / miten teen perjantain jalkapäivän. Olen miettinyt hieman katsovani tilannetta paremmin perjantaiaamuna jolloin päätän ilatreenin kohtalon. Jalkojen kunto on vielä itselleni hieman arvoitus ja en halua nyt liikaa rasitusta jaloille jotta ensiviikolla ne olisivat jo paremmin kunnossa. Tällä kertaa en halua yhtään pitkittää jalkojen saantia 100% kuntoon.

Kevyt aamupumppi rinnalle ja ojentajille

Tämän aamun aamutreeni oli yhtä poikkeusta lukuunottamatta suhteellisen kevyttä pumppia. Ainoa liike mihin otin aamulla hieman liikaa painoja oli dippi mihin otin 15kg lisäapainon. Dipissä olisi tänään riittänyt hyvinkin 10kg levypaino mutta ajattelin jotenkin jaksavani 15kg painolla helpommin. Muutoin painot osuivat sinällään hyvin liikkeisiin, että sain suhteellisen helpon pumpin aamutreeniksi mikä oli tarkoituskin. Illalla on sitten vuorossa kovempi treeni ja aamulla aamutreenissä halusin tehdä vain kevyemmin mutta en liian kevyesti. Kyllähän sitä hieman aamulla mietti ensimmäistä liikettä tehdessäni, että onko näissä tuplatreenien tekemisissä oikeastaan kovin suurta hyötyä. Eikö yksi kuntosalitreeni riitä päivää kohden?

[[{"fid":"417","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"}}]]

Tänään ei ollut väsymystä kun olin saanut nukkua edellisenä päivänä enemmän sekä sain myös tälle yölle normaalin mittaiset yöunet. Lisäksi itselläni oli hyvä fiilis lähteä aamulla aamusalille eikä missään vaiheessa ollut ajatusta siitä etten olisi tänään halunnut lähteä aamulla aamusalille. Aloin vain kerran miettimään aamutreenille tulon järkevyyttä vain siltä kannalta kun tekeminen tuntui helpolta eikä tarkoitus ollutkaan missään vaiheessa saada kovempaa treeniä alle. Juuri samalla tavalla minulle on käynyt jonain iltatreeninä kun olen tehnyt raskaamman treenin aamulla aamutreenissä. Tällöin olen miettinyt samaa asiaa onko järkeä tulla tekemään iltatreeniä kun aamulla on jo tehnyt kunnon treenin. Lähinnä nämä miettimiset ovat tulleet päähän silloin kun olen tehnyt juuri niitä kevyempiä treenejä, mutta iltaisin tuo miettiminen on ollut sinällään suurempaa.

Käytännössä halusin tehdä aamulla aamutreenin hieman kovempaa, mutta samalla mietin koko ajan iltaa jotta en tuhlaisi liikkaa voimia aamun aamutreeniin. En lähtenyt luottamaan siihen, että pystyisin palautua hieman kovemmasta treenistä päivän aikana ennen iltatreeniä. Sinällään vaikeampi yhtälö missä mielestäni onnistuin hyvin, mutta tämänhän näkee vasta illalla kun vuorossa on kovempi treeni. Varsinkin nyt kun olen paukuttanut loistavia treenejä melkein treenistä toiseen niin nyt ei haluaisi tehdä sitä virhettä, että tekisi aamulla liian raskaan treenin. Alkuvuodesta jolloin tein aktiivisesti tuplatreenejä niin ei tullut mietittyä lähes yhtään tulostasoja vaan keskittyi treenaamaan päivän painoilla. Tällä viikolla kun on tehnyt jo pari päivää hyvillä tuloksilla tuplatreenejä niin sitä haluaa vain jatkaa samalla tulostasolla mikä on haasteellista. Juuri tämän takia hyvät tulokset ovatkin huonoja asioita itselleni sillä tämän jälkeen tulokset alkavat vain mietityttämään enemmän. Samalla vaikka tekisi oikesati hyvän treenin niin vertaamalla sitä juuri tehtyihin ennätyssarjoihin treeni voi vaikuttaa surkealta. 

Rinta- & ojentajatreeni

  • Penkki käsipainoilla 3x15 35kg
  • Dippi 15kg lisäpaino 3x15 15kg
  • Alaristikkäistalja istuen 3x15 25kg
  • Ojentajapunnerrus pään yli istuen 3x15 40kg
  • Rintaprässi 3x15 80kg
  • Kick-back talja 10kg x15, 3x15 20kg

Raskas rinta- & ojentajatreeni illalla

Tänään oli ihan erilainen valmistautuminen illan treeniin kuin tiistaina. Tiistaina valmistautumista vaikeutti väsyminen ja tänään pääsin valmistautumaan ihan normaalisti. Kun yöunet on normaalin pituiset ja takana on välipäivä niin valmistautuminen pitäisi olla paljon helpompaa kuin vähäisillä unilla sekä edellisenä päivänä olleen treenipäivä. Helpompi valmistautuminen auttaa myöskin itse treeniä kun ei tarvitse miettiä sen enempää valmistatumista ja sitä mikä on päivän kunto.

[[{"fid":"419","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"}}]]

Illan kuntosalitreeni rakentui periaatteessa sitä että ojentajaliikkeet tein alusta asti kovaa kun taas rinnan osalta pari ensimmäistä liikettä meni kovaa ja viimeinen kolmas "rennommin". Illan kuntosalitreeni alkoi tänään penkillä kuten rintatreenit ovat alkaneet jo pidempään. Yhteen aikaa pidin taukoa penkin tekemisestä, mutta nyt olen taas tehnyt pidempään penkkiä rintatreenissä. Tein illalla myöskin vinopenkkiä mitä en ole oikein tehnyt samalla aktiivisuudella kuin aikoinaan. Viime viikolla tein vinopenkkiä vapaalla tangolla ja tänään vuorossa oli käsipainoilla tehtynä. Luulisin tuon toimivan vain paremmin kun olen nyt pitänyt eri penkki variaatioista taukoa niin liikkeitä jaksaa tehdä sitten taas kun niitä tekee. Olen myöskin pitänyt alavinopenkistä hieman taukoa ja nämä vinopenkkien taukojen pitämiset ovat johtaneet siihen, että olen tehnyt nyt enemmän rintaliikkeitä taljoissa sekä vipunostoja olen alkanut myöskin tekemään aktiivisemmin.

Rinta- & ojentajatreeni

  • Penkki 70kg x10, 120kg x5, 150kg x5 x4 x4
  • Ranskalainen punnerrus 3x10 47,5kg
  • Vinopenkki käsipainoilla 3x10 40kg
  • Ojentajapunnerrus tanko 60kg x10, 3x10 80kg
  • Peck-deck 3x10 60kg
  • Yhden käden ojentajapunnerrus vastaote 30kg x10, 3x10 35kg

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.