Uusi treeniviikko tällä kertaa yksi treeni per päivässä

16.11.2016 - 12:06

Uusi viikko ja muutoksia tekemisiin sitten muutamien viikkojen sillä tällä viikolla olen mennyt ihan pelkällä iltatreenillä. No oikeastaan maanantaina oli eräänlainen tuplatreenipäivä kun kävin aamulla uimassa. Tähän yksi treeni päivässä kaavaan päädyin ihan vain jääkiekon World Cupin johdosta vaikka ei tuo sinällään olisi ollut este. Ainoastaan sunnuntain - maanantain välisenä yönä olen ollut hereillä jo kolmeen mennessä kun muutoin pelit joita olen katsonut on tullut ilta kymmenen aikaan. Maananantaiaamuna olisin ihan hyvin voinut mennä kuntosalille heti pelin päättymisen jälkeen mutta halusin ottaa tälle viikolle yhden treenin päivänä tahdin kun ei noita tuplatreenejäkään tarvitsisi noin paljon vääntää.

Tälle viikolle yhden treenin päiviä ja ensi viikolle kokonainen väliviikko. Väliviikko mitä en muista koska viimeksi olen sellaisen edes pitänyt. Kun aloin asiaa miettimään niin aluksi muistin pitäneeni viimeisimmän väliviikon viime lokakuun paikkeilla jolloin valmistauduin Vantaan puolimaratonille. Tällöin pidin kaksi viikkoa taukoa kuntosalitreeneistä. Tällöin en muistanut sitä, että pidinhän minä alkuvuodesta joskus helmikuun - huhtikuun välissä yhden väliviikon. Tämä oli silloin ihan suunniteltu väliviikko kun olin kuitenkin treenannut kovaa ja luvassa oli kovaa settiä parin viikon talviloman johdosta. Tällöin meinaan oli ensimmäinen Ruotsin keikkani ja jälkimmäisen viikon treenasin Vammalassa. Ennen Ruotsin keikkaa siinä oli vielä muutaman päivän treenit vielä Kuopiossa eli pidin väliviikon ennen "special" treenejä.

Maanantaina rintatreeniä kovilla penkkisarjoilla

En tiedä mitä suunnitellin oikeastaan mutta oma ajatus oli tehdä maanantaina rintatreeni "sopivilla" painoilla jotta sain tehtyä kymmenen toiston sarjoja. Alun lämmittelyt menivätkin tämän mukaisesti mutta sitten kaikki muuttui. Itse en ollut oikeastaan tähän "syypää" tai oikeastaan olin mutta haluan melko usein laittaa asiat toisen syyksi eli käytännössä syytin varmistajaa mikä "yllytti" käyttämään suurempia painoja. Oikeasti kaikki oli ihan omaa päätöstä ja halua tehdä suurilla painoilla. Loppujenlopuksi päädyin tekemään oliko nyt neljä vai viisi sarjaa 160kg painoilla penkkiä jossa tein kuuden toiston sarjoja pakotettuina. Tuohon väliin tuli tehtyä yksi kolmen toiston sarja 170kg painoilla pakotettuina. Yhteensä siis joku viisi tai kuusi sarjaa vähintään 160kg painoilla enemmän tai vähemmän pakotettuina. Itse en tiedä sitä montako sarjaa tein ihan itse ja monessako sain apua mutta sillä ei ollut käytännössä mitään väliä.

Olen nyt jo pidempään tehnyt penkissä suuremmilla painoilla pakkotoistoja käyttäen sarjoja. Tällä tavalla olen saanut kosketuksen suurempiin painoihin, mutta en tiedä onko tämä tapa hyvä vai pitäisikö minun tehdä hieman pienemmillä jotta saan toistoja enemmän itse. Toisaalta varsinkin tuplatreenipäivien perjantaina tehdyissä rintatreeneissä olen tehnyt vinopenkkiä ilman pakkotoistoja. Näin ollen olen saanut viikkoon mahdutettua pakkotoistolla tehtyjä sarjoja sekä normaaleita suoria sarjoja. Sinällään olen tykännyt tehdä penkissä pakkotoistoilla sarjoja kun alkuvuosien aikana en käyttänyt pakkotoista yhtään.

Penkin lisäksi tein vinopenkkiä käsipainoilla jossa otin kohtuu suuret käsipainot joilla tein viisi kahdentoista toiston sarjaa. Olisin saanut siis otettua enemmän painoja mutta vastaavasti toistomäärät olisivat tippuneet. Halusin tehdä vinopenkissä hieman pidempiä sarjoja kun tein vain kuuden toiston sarjoja penkissä. Vinopenkin jälkeen tein vielä peck-deckiä hieman pidemmillä sarjoilla x määrää sillä sarja määriä en laskenut enään tässä vaiheessa.

Rintatreeni

  • Penkki
  • Vinopenki käsipainoilla
  • Peck-deck

Tiistaina maasvedossa 220kg painoilla "sarjoja"

Tiistaina suunnitelin tekeväni pitkästä aikaa sarjoja maastavedossa isoilla painoilla. Kroppa oli hieman arvelluttavassa kunnossa viime viikon treeneistä sekä maanantain rintatreenistä. Ennen kuntosalille menoa en ollut edes varma pystynkö tekemään maastavetoa kunnolla. Tarkoitus oli vain katsoa miten paikat kestää ja tehdä sen mukaan. Lopulta päädyin tekemään 220kg painoilla kaksi kolmen toiston sekä yhden kahden toiston "sarjan". Jos edes tässä tapauksessa kolmea tai kahta toistoa voi kutsua sarjaksi. Kuitenkin tämä oli itselleni eräänlainen ennätys sillä en ole vastaavilla painoilla tehnyt yhden treenin aikana vastaavaa toistomäärää. Kolmannen sarjan toisen toiston jälkeen huomasin, että olin henkisesti siinä kunnossa että yksi toisto on liikaa joten näin ollen jätin toistot kahteen. Näin oli ihan hyvä sillä juuri tuollain väsyneenä ja epävarmana maastavedon nostamisessa voi tapahtua jotain.

Maastavetoon kului jo paljon aikaa mutta minulla oli nyt muutenkin sellainen fiilis, että teen "ylipitkän" selkätreenin tänään. En siis miettinyt liikemääriä tai aikaa mitä kuntosalilla meni. Tämän taktiikan otin ihan sen takia, että nyt oli kuitenkin vain yksi treeni päivään joten ei haitannut vaikka treenistä tulisikin ylipitkä. Tämän johdosta käytin melkein kaikissa liikkeissä maastavedon jälkeen vähintään viittä sarjaa ja viimeinen liike eli alatalja leveällä tangolla meni kolmella sarjalla. Olin vain treenin lopussa ihan väsynyt niin katsoin paremmaksi lopettaa tekemisen kolmen sarjan jälkeen.

Selkätreeni

  • Maastaveto
  • Kulmasoutu vastaote
  • Pullover naru
  • Ylätalja leveämpi kahva
  • Alatalja leveä tanko

Keskiviikkona pitkäksi mennyt käsitreeni

Suunnittelin meneväni käytään Citymarketissa treenin jälkeen mutta en sinne lopulta kerinnyt kun sain treenin päätökseen kolmea vaille yhdeksän. Menin kuntosalille "normaalia" aikaisemmin ja olin ajatellut tämän riittävän, että ehdin Citymarkettiin ennen yhdeksää. Olisi siis pitänyt mennä ennen treeniä kauppaan sillä treenin aikana huomasin jo etten tule kerkiämään. Tein siis sen ratkaisun, että teen treenin rauhassa loppuun kuin lopetan ja kiirehdin treenin loppuun. En edes käsitä mihin se aika meni kuntosalilla sillä liikemäärällisesti treeni ei ollut iso. Ainakaan nopeasti ajateltuna näin. Kuitenkin toistomäärät ja varsinkin sarjamäärät olivat suuria ja pitkiä. Tauot olivat suhteellisen lyhyitä mutta lyhyen palautuksen jälkeen seuraava sarja vain alkoi.

Käsitreeni

  • Supersarja Ojentajapunnerrus naru + Hauiskääntö taljassa naru
  • Hauiskääntö taljassa tuettuna vinopenkki tanko
  • Ranskalainen punnerrus talja tanko
  • Hauiskääntö ristikkäistalja
  • Supersarja hauiskääntö z-tanko + Ojentajapunnerrus niskan takaa käsipainolla

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.