Uuden vuoden lupaajat ovat täyttäneet kuntosalit

11.01.2024 - 09:51

Tuskaset muutamat viikot ovat nyt kuntosaleilla kun uuden vuoden lupaajat ovat löytäneet jälleen kuntosalille vajaaksi kuukaudeksi. Uusi vuosi aloitetaan morkkisella ja pahalla omalla tunnolla kun jouluna sekä uutena vuotena on tullut syötyä ja joutua aivan liikaa. Tämän johdosta paino on noussut ja kunto on laskenut. Valitettavasti olen nähnyt tämän trendin jo lähes kaksikymmentä vuotta eikä se tule tuosta yhtään muuttumaan ikinä. Aluksi siis innolla aloitetaan käymään kuntosalilla niin kuin ihan mitä tahansa muuta harrastusta kohtaan. Viikon parin päästä innostus on loppunut ja salikortista maksetaan vaikka siellä ei edes käydä.

Niin mikä on se syy miksi kuntosaliharjoittelu uuden vuoden lupaajilta loppuu parin viikon kuluessa? Huomataan että siellä ei vain jaksa käydä, viitsi käydä, se vie aikaa, kuntosaliharjoittelu on rankkaa, tuloksia ei näy ulospäin vai että kuntosalilla on aloitettu käymään väärästä syystä? Syitä voi olla monia ja eri ihmisillä on eri syy mutta kyllä ne syyt pohjautuvat samoihin syihin. Kyllä siellä kotona sohvalla on paljon mukavampi katsoa televisiota kuin lähteä kuntosalille liikkumaan.

Tiedän kyllä itse uusista harrastuksista sen puolen että se helposti jää mutta itse yleensä pyrin jo tiedostamaan sen asian ennen kuin menen tai teen kyseistä harrastusta edes ensimmäistä kertaa. Oli kyseessä sitten mikä tahansa harrastus mitä teen niin keskityn siihen oikeasti ja käytän siihen myöskin aikaa sen mukaan mitä ikinä on mahdollista käyttää. Välillä enemmän ja välillä vähemmän. Olen myöskin sellainen että helpolla on lopeta tai luovuta sitä harrastusta mitä olen aloittanut tekemään.

Itse aloitin vajaa parikymmentä vuotta sitten käymään kaverin kanssa kuntosalilla ja se auttoi minua. Ilman kaverin käymistä kuntosalilla tuskin olisin yksin jaksanut käydä niin paljon kun kävin ja tuskin kävisin nytkään kuntosalilla. Kuntosalille oli vain pakko mennä ettei toinen pääse kehittymään itseäni "paremmaksi" eri liikkeissä ja painoissa. Tämä edes auttoi siihen asti kunnes tiemme erkani opiskeluiden takia ja tässä vaiheessa kuntosalilla oli tullut käytyä jo vuosia niin tuossa vaiheessa kuntosalista oli tullut rutiini.

Onhan siis minullakin ollut aikoinaan vaiheista jolloin kuntosaliharjoittelu ei oikein innostanut mutta siitä huolimatta siellä kävin. Yritin vain sitten treenata eri tavalla ja yritin löytää itselleni jotain erilaisuutta jotta kuntosalilla jaksoin käydä. Nykyisin viime vuosina tälläistä ei ole enää ollut ja jos minua ei kiinnosta treenata niin en mene joko kuntosalille tai sitten lopetan treenin siihen. Olen monesti lähtenyt kuntosalilta aikaisemmin kun mitä olen ajatellut ihan vain sen takia kun ei ole enää kiinnostanut. Aikoinaan vain pakotin tekemään sen mitä olin tottunut tekemään mutta nykyisin lopetan treenin siihen jos ei enää kiinnosta yhtään sillä olen noista pakkomaisista ajoista päässyt irti.

En siis tykkää tehdä mitään sellaista mikä tuntuu sinällään pakottavalta mutta tätä en vertaa siihen että pakon tai pakotin itseni menemään aikoinaan juoksemaan tai kuntosalille. Jos jokin asia on pakkomainen niin sitä ei vain huvita tehdä ja kun asiaa ei huvita tehdä niin ei sitä mielestäni ole järkevä tehdä. Kannattaa silloin miettiä jokin toinen asia mikä kiinnostaisi sillä mielenkiintoisempaa asiaa jaksaa tehdä toisin kuin pakkomaista asiaa.

Siksi nykyään olen jo aikoihin kuntosalillakin tehnyt asioita fiiliksen mukaan enkä millään ohjelmalla. Tällä tavoin voin keskittyä tekemään niitä asioita joita tykkään tehdä sillä hetkellä ja voin varioida treeniä sen mukaan mitä haluan tehdä. Se ei tarkoita tietenkään sitä että jättäisin inhottavat ja raskaat liikkeet tekemättä ja tekisin vain kevyitä tai mieluisia liikkeitä vaan päin vastoin. Yleensä juuri haen niitä raskaimpia ja ei mukavia treenejä ja liikkeitä mutta siten että koko treeni ei välttämättä ole niitä. Kaikkia kannattaa tehdä suhteessa niin raskaimpia kuin hieman kevyempiä.

Vinkkejä uusille kuntosalilla

  • Aseta johonkin liikkeeseen paino tavoite
  • Aseta parantaa liikkeen tekniikkaa esim kyykyn syvyys
  • Yritä tehdä liikettä paremmalla tekniikalla nykyisellä maksimi painoilla
  • Aseta oman painon tavoite saada painoa hieman alas
  • Aseta tavoite käydä aktiivisesti treenaamassa

Kun asetat tavoitteita niin aseta tavoitteet pieneksi sillä liian suuria tavoitteita on vaikea saavuttaa. Itse esimerkiksi asetin tai asetan aina kun käyn uimassa niin että uin vähintään x-määrää päästä päähän. Olen erittäin huono uimaan mutta käyn säännöllisesti siellä räpiköimässä ja olen aina asettanut tavoitteeksi uida x-määrän päästä päähän. Sitten kun olen taas käynyt siellä aktiivisesti ja olen saanut uima kuntoa korkeammaksi niin saatan nostaa tavoitetta. Nyt taas kun olen joululoman jälkeen ollut uimatta niin minun pitää tästä taas aloittaa uiminen uudestaan ja sitä kautta myöskin tavoitteet uusiksi.

Niin kuin uinnissa niin olen myös kuntosalilla asettanut erilaisia tavoitteita niin kuin asetan nykyäänkin. Ne eivät välttämättä ole isoja vaan sitä vastoin pienempiä. Näin saan motivoitua itseäni sillä pienempi tavoite on helpommin saavissa kuin suurempi tavoite mihin menee joko liikaa aikaa tai sitten on muutenkin ihan utopiaa. Olen nytkin asettanut sellaisia tavoitteita että niillä painoilla millä jaksan kyllä tehdä sarjoja niin tehdä vain pidempiä sarjoja. Siis ihan jo sellaisilla painoilla millä saan tehtyä niin pidempiä sarjoja tai paremmalla tekniikalla. Ei aina tarvitse hakea niitä ykkösmaksimeja. 

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.